Русия използвала робски труд за гигантските строежи на путинизма

Властите твърдят, че за "трудоустрояването" на затворниците има основание
28 май 2021 21:42, Петя Славова
334
Русия използвала робски труд за гигантските строежи на путинизма
Снимка: БГНЕС

Точно както по съветско време, днешна Русия иска да използва "доброволния труд" на затворниците за гигантските строежи на путинизма. Това ще ги превърне в роби и ще възроди ГУЛАГ, смята Иван Преображенский.

Руските власти възнамеряват да подменят трудовите мигранти от Централна Азия със… затворници. Това предложение за пръв път в пряк текст направи Федералната служба по изпълнение на наказанията. И начаса се оказа, че сред ръководството на Русия няма противници на идеята. Подкрепа за нея оповестиха Министерството на правосъдието, Следственият комитет и дори Валерий Фадеев, председател на Съвета за правата на човека. За този Съвет трябва само да уточним, че не е обществен, а е към президента Владимир Путин.

Властите твърдят, че за "трудоустрояването" на затворниците има както пазарно, така и юридическо основание. Но дали да им вярваме?

Робски труд за гигантските проекти на путинизма

Всъщност новата идея изобщо не е нова: затворниците в Русия открай време полагат труд. Федералната служба по изпълнение на наказанията е един от най-едрите работодатели в страната, а нейният "персонал" нито може на своя глава да прекрати трудовия договор, нито да поиска повишение на заплатата. За учредяване на собствен синдикат пък и дума не може да става.

Оборотът от труда на затворниците възлиза на милиарди, установява разследване на "Новая газета" и "Трансперънси Интернешънъл". В системата процъфтява и корупцията. Бившият шеф на Федералната служба Александър Раймер дори сам попадна зад решетките заради измами. А днес тъкмо тази комерсиализирана, обрасла с десетки фирми и податлива на корупция служба иска да се захване с "насочването" на затворниците към "доброволен труд".

Шефът на Министерството на правосъдието Константин Чуйченко, който е състудент на бившия премиер Дмитрий Медведев, казва съвсем откровено, че новият проект се бил родил в резултат от големия интерес на властите към "крупни инвестиционни проекти, при които числеността на лицата, изтърпяващи наказания под формата на изправителен труд, ще съставлява хиляда и повече човека". С други думи: точно както по съветско време, тук става дума за използването на затворници в гигантските строежи на комунизма. И по-точно - на путинизма.

Обещават на хората работа по специалността и достойно заплащане. Но в очертаващата се схема те всъщност ще бъдат просто ресурс, който Федералната служба ще разпределя между държавните и комерсиалните поръчки. Точно както навремето Петър Първи разреши крепостните селяни да се закрепостяват не само към земята, но и към фабриките. Тоест, в това отношение Русия има доста по-стар и по-богат опит от съветския ГУЛАГ. Макар че ГУЛАГ е нещо безпрецедентно в световен мащаб, като се имат предвид размерите на принудителната трудова експлоатация на затворниците, пише "Дойче Веле".

Самият Съветски съюз, особено по времето на Сталин, определено не изглеждаше като рая на земята, но в ГУЛАГ беше много, много по-страшно от живота на средностатистическия гражданин. Не говоря само за това, че шансовете да излезеш жив от лагера, дори когато си с относително кратка присъда, не бяха окуражаващо високи. Имало е периоди, в които там е умирал всеки пети затворник.

Няма никакъв смисъл да спорим с циничната аргументация, че "строежът на столетието" през XXI век трябвало да се изгражда отново с трудовата сила на затворниците. Авторите на подобни статии очевидно не са чели разтърсващите описания на Александър Солженицин и Варлам Шаламов - на тях явно им стигат книгите, които описват Сталин като ефективен мениджър. Нека обаче само за миг да си представим завод на Tesla, където работят хиляди затворници. И рекламния слоган: "Ръчното сглобяване - по-благонадеждно от Rolls-Royce!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
5
 
11
 
! Отговори
Американ преди 2 години
В Америка една кутия цигари е $7-8, а на затворник се плаща по 0.5 на час на затворниците, т.е. $4 на ден. Това не е ле робия?
137
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото учениците не си почиваха, а ги пращаха на бригада да работят безплатно за бъдещето на куманизма//--// Може и да НЕ обичам Путин и НЕОДОБРЯВАМ неговите порядки, но лично аз съм ходил на гроздобер и си докарвах прилични пари. Плащаше се на кофа. Плюс това лекият труд възпитава у младежта трудови, личностни и дисциплинарни навици. От там се научих да спестявам, което според мен е още един добър навик.
136
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно за това трябва да бъдат използвани затворниците! А не както в ЕС - безброй хрантутници и безработни, които да висят на помощи и на нашите доходи!
135
1
 
8
 
! Отговори
бай Гъдю преди 2 години
"Труда избавя от скръб, порок и бедност." Работата те прави свободен, казал един с мустачки и ляв бретон... След като са затворници по корема ли да ги чешат? Бой и бач!
134
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тука беше така 45 години. Лятото учениците не си почиваха, а ги пращаха на бригада да работят безплатно за бъдещето на куманизма. Некъв дърт опоркаджия сега ще ми каже, че на бригадите било весело и се запознавал с много хора. Абе бегай бе, ше ме карат да бъхтя безплатно. Аре у лево!
133
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямата по площ страна,вероятно най-богата на природни ресурси и благородни метали е в дъното на показателите за стандарт и с едва кретаща икономика ! Пенсия на учител с 40 год стаж -138$ ! Държавата с най-много милиардери и милионери,докато обществото мизерства и делят връзката кренвирши в магазина ! А тук разни изпращели ч,у гуни тръгнали да величаят Путин и управлението му,че и с цялата си наглост и безочие имат дързостта да сравняват Русия със Запада,критикувайки България ! Хахаха...
132
2
 
16
 
! Отговори
дърт преди 2 години
А през това време в частните затвори в САЩ затворниците по цял ден се излежават в шезлонгите, пият си любимите питиета и млади дами ги целуват по устата и други места!
131
7
 
8
 
! Отговори
и наште рушофилЕ преди 2 години
да вземат по строежите на путь0низЪма
130
7
 
6
 
! Отговори
Поне да направят преди 2 години
централна канализация в кУмсОмолск на аМур, че се вмирисаха.
129
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало мисирките вие какво предлагате пандизчиите да са в петзвезден затвор и да им вървят надница, осигуровки и трудов стаж ли? Да са мислили преди да извършат престъпленията за които са осъдени.
128
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров: вам все хорошево денги нет. Мьi денги украли, а нас нужни работниками!
127
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Робски труд, робовладелска страна, се връща в робовладелският строй!
126
10
 
6
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 2 години
Не са мръднали на йота от кваса и спането на печката.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй, тъъъъъъъй! А догодина за цели проводници!
124
7
 
5
 
! Отговори
към руснак преди 2 години
А след като Русия е най-богатата страна, защо рускините са най-ефтините момичета?
123
5
 
7
 
! Отговори
Радев с костюма преди 2 години
Пуснали БАМ Байкало Амурската Магистрала и отегчени пътници видели работници покрай ЖП Линията. Ну Здраствуйте моряки Тихоокеанского Флота започнали да поздравяват работниците. А мы не моряки. У моряки тельняшки так горизонтално. А у нас так вертикално! Ответили работники.
122
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Рашков заяви пред мен, че Борисов заплашил бизнесмен, че близките му може да ядат неговото месо, без да разберат, разкри Сашо Диков пред Евроком, споделяйки детайли от интервюто му с служебния вътрешен министър Бойко Рашков.Според Диков Рашков получил този сигнал в кабинета си днес и той смятал да го подаде в прокуратурата, като служебният министър бил втрещен. Невероятно е как Кирил Петков кани фирмите, получили кредитите, а те не отиват, коментира още Сашо Диков.Водещият на ЕвроДикоф представи и новата порция от разкрития на комисията на Мая Манолова в телевизионн
121
12
 
5
 
! Отговори
иис преди 2 години
Принудителния труд е неефективен, ниско технологичен и скъп. Затова Русия е толкова бедна и изостанала. Тези проекти са в тежест на Русия.Дано тези главочи начело с Радев да не започнат да копират назадничавия опит на руснаците.
120
4
 
4
 
! Отговори
Стар кокал преди 2 години
Моето впечатление е че Бойко Рашков скоро ще се строява в две редици, две колони под зоркия поглед на Бай Ставри.
119
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Цола Драгойчевачовешката простотия няма граници...няма безплатни...всичко плащаме ние гладните...и на клечката кибрит плащаш данъци,ама политиците си ги преразпределят през бизнесмените,ограбват животите ни безкомпромисно и жестоко...нечовешко...няма ляво и дясно...няма Куба или С.Корея...има Справедливо и Не Справедливо...алчни ни манипулират и ограбват...факт!щастливи и сигурни ли сте???