Русия използвала робски труд за гигантските строежи на путинизма

Властите твърдят, че за "трудоустрояването" на затворниците има основание
28 май 2021 21:42, Петя Славова
334
Русия използвала робски труд за гигантските строежи на путинизма
Снимка: БГНЕС

Точно както по съветско време, днешна Русия иска да използва "доброволния труд" на затворниците за гигантските строежи на путинизма. Това ще ги превърне в роби и ще възроди ГУЛАГ, смята Иван Преображенский.

Руските власти възнамеряват да подменят трудовите мигранти от Централна Азия със… затворници. Това предложение за пръв път в пряк текст направи Федералната служба по изпълнение на наказанията. И начаса се оказа, че сред ръководството на Русия няма противници на идеята. Подкрепа за нея оповестиха Министерството на правосъдието, Следственият комитет и дори Валерий Фадеев, председател на Съвета за правата на човека. За този Съвет трябва само да уточним, че не е обществен, а е към президента Владимир Путин.

Властите твърдят, че за "трудоустрояването" на затворниците има както пазарно, така и юридическо основание. Но дали да им вярваме?

Робски труд за гигантските проекти на путинизма

Всъщност новата идея изобщо не е нова: затворниците в Русия открай време полагат труд. Федералната служба по изпълнение на наказанията е един от най-едрите работодатели в страната, а нейният "персонал" нито може на своя глава да прекрати трудовия договор, нито да поиска повишение на заплатата. За учредяване на собствен синдикат пък и дума не може да става.

Оборотът от труда на затворниците възлиза на милиарди, установява разследване на "Новая газета" и "Трансперънси Интернешънъл". В системата процъфтява и корупцията. Бившият шеф на Федералната служба Александър Раймер дори сам попадна зад решетките заради измами. А днес тъкмо тази комерсиализирана, обрасла с десетки фирми и податлива на корупция служба иска да се захване с "насочването" на затворниците към "доброволен труд".

Шефът на Министерството на правосъдието Константин Чуйченко, който е състудент на бившия премиер Дмитрий Медведев, казва съвсем откровено, че новият проект се бил родил в резултат от големия интерес на властите към "крупни инвестиционни проекти, при които числеността на лицата, изтърпяващи наказания под формата на изправителен труд, ще съставлява хиляда и повече човека". С други думи: точно както по съветско време, тук става дума за използването на затворници в гигантските строежи на комунизма. И по-точно - на путинизма.

Обещават на хората работа по специалността и достойно заплащане. Но в очертаващата се схема те всъщност ще бъдат просто ресурс, който Федералната служба ще разпределя между държавните и комерсиалните поръчки. Точно както навремето Петър Първи разреши крепостните селяни да се закрепостяват не само към земята, но и към фабриките. Тоест, в това отношение Русия има доста по-стар и по-богат опит от съветския ГУЛАГ. Макар че ГУЛАГ е нещо безпрецедентно в световен мащаб, като се имат предвид размерите на принудителната трудова експлоатация на затворниците, пише "Дойче Веле".

Самият Съветски съюз, особено по времето на Сталин, определено не изглеждаше като рая на земята, но в ГУЛАГ беше много, много по-страшно от живота на средностатистическия гражданин. Не говоря само за това, че шансовете да излезеш жив от лагера, дори когато си с относително кратка присъда, не бяха окуражаващо високи. Имало е периоди, в които там е умирал всеки пети затворник.

Няма никакъв смисъл да спорим с циничната аргументация, че "строежът на столетието" през XXI век трябвало да се изгражда отново с трудовата сила на затворниците. Авторите на подобни статии очевидно не са чели разтърсващите описания на Александър Солженицин и Варлам Шаламов - на тях явно им стигат книгите, които описват Сталин като ефективен мениджър. Нека обаче само за миг да си представим завод на Tesla, където работят хиляди затворници. И рекламния слоган: "Ръчното сглобяване - по-благонадеждно от Rolls-Royce!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
18
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Кои са "робите" - дайте да ги видим? Много лъжи еииии,много враждебна пропаганда....
157
7
 
18
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Поредни глупави измислици за Русия. Какво ли не се ражда в празните глави на хората занимаващите се с лъжлива пропаганда. Жалките опити на пропагандата има обратен ефект. Все повече уважавам Русия.
156
2
 
18
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
Това е във всяка страна. Един ден работа на затворник се брои за два в затвора. Никой не ги кара насила, който пожелае отива да работи. И у нас е същото, използват се за работни групи ръчен труд но не всички а само по - надеждните.
155
2
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
"Трансперънси Интернешънъл"...Всичко е ясно,да влязат демократите.
154
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какви са тия хора, живеят от раждането си в робска страна а сега се вайкат че се използват роби за гигантските мегапроекти на путинизма.
153
2
 
17
 
! Отговори
кристина преди 2 години
добро утро на форума..и какво, с перце ли да ги галят.. всякаква ***, от убийци, крадци и педофили се напълнил света..разбира се, че държавата (ако има такава) ще им покаже правия път..и основата трябва де е - за убийците електрическия стол, крадците, отнемане на краденето и работа за без пари доживот, а онези педофили, кастрация и работа до края.. така де, имаш бръмбари в главата и смелост за извращения, бъди готов и да отдадеш остатъка от живота си за благото на останалите нормални хора
152
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 206 Чебурашка - Ти пък, откъде подаде мишата си муцунка от канализацията рано-рано. Ходи да си пиеш кафето;че си много краен
151
4
 
23
 
! Отговори
До Авторката преди 2 години
Петя Колко ти платиха от Козяк ?Не се хаби.След всяка твоя статия феновете на Русия се увеличават
150
14
 
4
 
! Отговори
Направо с чудя преди 2 години
на драскачите,платените ***,злобарите и скучаещите комплексари.....оправдавате робията,принудителният труд,безправието......имате ли съвест?
149
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То за *** угодия няма.
148
3
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
То на Дойче велето всичко му бърка в г*за и вечно са недоволни!Впрочем в САЩ затворниците си работят,какво получават-не ми е известно,но работят.През комунизма,а и сега в България затворниците имат право на работа и 2 дена им се признават за три излежани.Има и заплащане.Може би затворниците трябва да търкат наровете и да практикуват еднопо*лов се*кс само за да се хареса на Дойче веле и патронът им Сорос???
147
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ще бачкат бе,Иначе няма ядене..
146
8
 
4
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Тия 1.50 лева никой не ги е виждал. Винаги липсваха лъжици в столовата или чаршафи примерно и старшината ги прибираше.
145
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, напоследък в Русия се заговори за по-широко използване на затворници за работа, защото в Русия в момента има недостиг на работна ръка. Коментира се, че на някои места затворниците получават по 200 000 рубли заплати. И Навални в СИЗО работеше - редеше кратавички в буркани и бъркаше сладолед. В затвора ще гонаправят заслужил майстор готвач на Русия. Той е без това за друго не става.
144
0
 
10
 
! Отговори
Niki13 преди 2 години
До иис 167Защо ли тогава американците го използват толкова много.
143
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поръчкова статия! Да оплюваме пак Русия! Нямате спирка " демократите" хей!
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМисля, че грешиш ,"Днес бг" ,наистина понякога блокират коментари за 1-2 дена, ако някой се издъни и мен са блокирали понякога, но не са медия, която трие коментари на поразия и са един от свободните сайтове в България
141
3
 
15
 
! Отговори
Niki13 преди 2 години
Не знам авторката къде е на заплата, но нека първо се огледаме в нашия двор. С какво мислите се занимава ДП Фонд Затворно Дело? Смятате ли, че там затворниците имат синдикат и им плащат според кодекса на труда? А ако отскочим от другата страна на Атлантика, какво ще намерим - 90 цента на час. Това за стандарта на тази държава дали е огромна сума? И какъв е ръста на акциите на компаниите, които стопанисват частните затвори.
140
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука един ги хвали руснаците, че удължили магистралата от Масква до Горки.. Хахаха! Та те имат само 2 магистрали и сега. Другата е до Ленинград... Ставате смешни!
139
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу Путинизма!Долу Байдънизма!