НАТО няма да позволи на Русия да й диктува своите позиции

Трябва да намерим изход от тази ситуация, обяви германският министър на отбраната
19 дек 2021 19:30, Красимир Ангелов
230
НАТО няма да позволи на Русия да й диктува своите позиции
Снимка: БГНЕС

НАТО няма да позволи на Русия да й диктува своите позиции, закани се новата германска министърка на отбраната Кристине Ламбрехт, цитирана от Ройтерс.

Ламбрехт каза това в Литва, където направи при първото си посещение в чужбина, откакто зае поста, на фона покачването на напрежението между алианса и Москва заради Украйна.

"Трябва да намерим изход от тази напрегната ситуация. Трябва да си говорим, което означава да обсъдим предложенията, които Русия направи. Но не е възможно тя да налага своите възгледи на партньорите от НАТО", каза германската министърка на отбраната пред журналисти.

Тя подчерта, че за успокояване на ситуацията са необходими както дипломатически усилия, така и надеждни възпиращи способности, отбелязва БТА.

Русия поиска в петък от САЩ и НАТО правно обвързващи гаранции, че ще прекратят военните си дейности в Източна Европа и че Украйна няма да се присъедини към алианса. Това са искания, които Западът на практика вече е отхвърлил, отбелязва Ройтерс.

Новата германска министърка на отбраната посети днес войници от Бундесвера, които са разположени във военната база в литовския град Рукла. Германия изпрати бойни части в бившата съветска република три години след като Русия анексира украинския Кримски полуостров през 2014 г. Целта на мисията им е да задържат евентуална руска атака и да спечелят време, докато НАТО изпрати подкрепления, отбелязва Ройтерс.

Кристине Ламбрехт отказа да коментира публикация в германското списание "Шпигел" от вчера, според която командващият силите на НАТО в Европа, американският генерал Тод Уолтърс, е поискал алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния като това, което вече има в Полша и балтийските страни.

На среща с германската си колега литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас обвини Русия, че се опитва да всее разделение между държавите от НАТО. Алиансът не бива да позволява на Москва да раздели Европа на сфери на влияние, предупреди той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също се обяви против предложенията на Русия алиансът да се откаже от бъдещото си разширяване в Източна Европа и да оказва военна помощ на Украйна, съобщи ТАСС.

"Ние никога няма да направим отстъпки по въпросите на сигурността на своите съюзници или на правото на всеки народ, включително на украинския, да решава собствената си съдба", подчерта Столтенберг в публикувано днес интервю за френския седмичник "Журнал дю диманш".

Той отбеляза, че Украйна "е суверенна държава" и съответно има право да се защитава, както е разрешено от Устава на ООН. Тя има право да поиска помощ за това и аз не виждам как това заплашва Русия, която е агресорът в този конфликт."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин заповяда да лягате да спите.
143
6
 
22
 
! Отговори
Никола преди 2 години
Много ли искате втора ГДР? Малка ли ви беше Втората световна?
142
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй Кристине много разбира от военни науки, затова е министърка на отбраната на ФРГ.Но е зле с историята, не знае историята на прибалтийските страни. Да знаеше поне немската история - руснаците ТРИ пъти са влизали в Берлин. Четвърти път няма да влизат, просто няма да има такъв град!
141
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия се държи малко като селски бабаит в пернишка дискотека.
140
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До #152. Тука в България си близко до Русия, така че ако искаш да си далече, ще ти се наложи да заминеш някъде другаде.
139
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белият дом: САЩ е готов за диалог с Русия.
138
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия просто направи мирно предложение на САЩ. А на НАТО и на Германия не е правила никакво предложение, тази министърка на васална държава никой не и е искал мнението. Русия предложи също така на САЩ до 14 януари да дадат отговор. Ако САЩ не приемат предложението за мир, Русия ще реши въпроса с военни и военно технически средства.
137
17
 
6
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
136
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай изглежда има намерение да унищожи Литва като държава. Китай премахна Литва от търговските и митническите регистри - икономически и търговски такава страна за Китай не съществува.
135
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай заплаши, че ще затвори пазара си за редица транснационални компании ако не прекъснат отношенията си с Литва.
134
2
 
12
 
! Отговори
!!! преди 2 години
"Германия изпрати бойни части в бившата съветска република три години след като Русия анексира украинския Кримски полуостров през 2014 г. Целта на мисията им е да задържат евентуална руска атака и да спечелят време, докато НАТО изпрати подкрепления, отбелязва Ройтерс". - - - - Тези наред ли са? За какво и е на Русия Литва? И ако и потрябва - колко време ще спечелят великите немски воини - 2 минути, 5 минути?
133
17
 
5
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
И защо рашунгерите се месят в решенията на други държави? Всяка може да става член на каквото си иска. Само Русия си няма член, има си путин.
132
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немските лицемерни разбират само от чепата гьостерица. А уж бяха гаранти по Минските споразумения... но подкрепат урките да НЕ ги изпълнят.
131
7
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Кристине преди да се заканва да отвори учебника по история и да види какво се е случило с Германия по време на ВСВ.
130
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният неадекватен натовски кречеталопсихопат... бетер нашенските атлантичесси неграмотници.СССР два пъти предлага на немските че'рвеи да се обединят. И двата пъти получи отказ. По-долу от немските чер'веи стои единствено балканският им неграмотен длуга.
129
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има война, ще е единствено заради имперските интереси на америка. Русия не е в съюз с някого и не напада никого. Обратното, глутница вълци обикалят Русия и искат да грабнат парче от нея.
128
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е чиста провокация от страна на натовските държави и по-специално от Америка, която държи на повод останалите пyдeлченца. Чакат Вова да глътне стръвта, но няма ги убоде то теле. Накратко: имат много поздрави от Антраник Бохосян.
127
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези мантри за великият НАТО сме ги чували и преди и сме се наслушали на тях. Едни талибани ги опаткаха, а те тръгнали с Мечката мед да събират. Да си стоят където са и да кротуват. А който не иска... шe има и сопа.
126
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия май си търсят война или демек да се сбият и да си мерят военните подвизи на териториите на средна Европа,която ги разделяше като желязната завеса уж,че не могат да се понасят един друг понеже се правят един друг големи или по по най и с туй искат да ни замажат очите на средноевропейците,че все ще ни защитават,ако не едните то другите един от друг,що не ходят да си мерят подвизите надалеко от нас иначе ще трябва да ги разделим за да не се мислят,че са нещо по по най тъй като вече ни дотягат.
125
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натовците дърпат Мечката за опашката, но ще настъпят мoтикaтa.