НАТО няма да позволи на Русия да й диктува своите позиции

Трябва да намерим изход от тази ситуация, обяви германският министър на отбраната
19 дек 2021 19:30, Красимир Ангелов
230
НАТО няма да позволи на Русия да й диктува своите позиции
Снимка: БГНЕС

НАТО няма да позволи на Русия да й диктува своите позиции, закани се новата германска министърка на отбраната Кристине Ламбрехт, цитирана от Ройтерс.

Ламбрехт каза това в Литва, където направи при първото си посещение в чужбина, откакто зае поста, на фона покачването на напрежението между алианса и Москва заради Украйна.

"Трябва да намерим изход от тази напрегната ситуация. Трябва да си говорим, което означава да обсъдим предложенията, които Русия направи. Но не е възможно тя да налага своите възгледи на партньорите от НАТО", каза германската министърка на отбраната пред журналисти.

Тя подчерта, че за успокояване на ситуацията са необходими както дипломатически усилия, така и надеждни възпиращи способности, отбелязва БТА.

Русия поиска в петък от САЩ и НАТО правно обвързващи гаранции, че ще прекратят военните си дейности в Източна Европа и че Украйна няма да се присъедини към алианса. Това са искания, които Западът на практика вече е отхвърлил, отбелязва Ройтерс.

Новата германска министърка на отбраната посети днес войници от Бундесвера, които са разположени във военната база в литовския град Рукла. Германия изпрати бойни части в бившата съветска република три години след като Русия анексира украинския Кримски полуостров през 2014 г. Целта на мисията им е да задържат евентуална руска атака и да спечелят време, докато НАТО изпрати подкрепления, отбелязва Ройтерс.

Кристине Ламбрехт отказа да коментира публикация в германското списание "Шпигел" от вчера, според която командващият силите на НАТО в Европа, американският генерал Тод Уолтърс, е поискал алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния като това, което вече има в Полша и балтийските страни.

На среща с германската си колега литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас обвини Русия, че се опитва да всее разделение между държавите от НАТО. Алиансът не бива да позволява на Москва да раздели Европа на сфери на влияние, предупреди той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също се обяви против предложенията на Русия алиансът да се откаже от бъдещото си разширяване в Източна Европа и да оказва военна помощ на Украйна, съобщи ТАСС.

"Ние никога няма да направим отстъпки по въпросите на сигурността на своите съюзници или на правото на всеки народ, включително на украинския, да решава собствената си съдба", подчерта Столтенберг в публикувано днес интервю за френския седмичник "Журнал дю диманш".

Той отбеляза, че Украйна "е суверенна държава" и съответно има право да се защитава, както е разрешено от Устава на ООН. Тя има право да поиска помощ за това и аз не виждам как това заплашва Русия, която е агресорът в този конфликт."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО не отчита, че българите, повтарям българите, не българските граждани няма да станат доброволно пушечно месо за чужди интереси и да отидат на война срещу Русия.
123
1
 
11
 
! Отговори
до 127 преди 2 години
Хитлер е австриец, "умнико"! Прочети преди да драскаш глупости.
122
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сценарият е следният - гринговците и евроreйтаците насъскват Окраина да нападне Донбас и Луганск. Руснаците не седят със скръстени ръце, защото населението на Донбас и Луганск е руско. Путин набива 100-200 "Калибъра" в зaднuците на окраинците. Целият свят ревем че руснаците са започнали първи.
121
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО ще има да взема.
120
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия магарето си в калта няма да остави. Ще им ядатгащите бой на натовците до ...... Хич да не се закачат с Мечката, че ще има сопа. Да целуват ръка и да бягат.
119
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тая дpucла искам да припомня, че Сърбия също имаше право да се защитава. Май ще са студени зимите в Германия вече...
118
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Перверзия А болните мозъци от Нова Хазария ,защо са нагласили 120 хиляди ,пушечно месо ,на границите с Русия ? А то Дявола ,отдавна си е в Йерусалим , пардон в Киив .
117
16
 
1
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Как гей - парада ти пречи на животоа? Никой не те кара да ходиш там. Или си скрит гей, та си фрустриран.
116
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че тя Германия ги натупа сама. Къде говорите за Сащ. Те са една ера напред от Германия и 3 ери напред от раша. Изобщо защо отново раша се опитва да запали война в Европа? Много тъпо . 100г терор от тея
115
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Турция Абе то Турция с, едни Курди ,5-6000 хиляди партизани ,не може да се оправи ....
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен117 Спокойно, тръгнахме нагоре ! Нали имаме гей паради ? Велико постижение ! Затова на борба за еднополовите бракове ,следващата победа над Москва ! После трябва да мислим за инцестомията ,още по нагоре !
113
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде наследниците на Хитлер пак изпълзяха. Обратно в бункера, Хитлер Jugend!
112
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде наследниците на Хитлер пак изпълзяха. Обратно в бункера, *** Jugend!
111
11
 
7
 
! Отговори
Турция преди 2 години
Абе ти верно ли верваш, че Путин ще обяви война на Турция за да ни освободи за 3 път. Ба си комплекса за освождаване. Верно ли жиееш вярвайки, че българите са някакви под-руснаци дето нищо не могат да свършат и са мо се молят на батюшкат да ги спаси. Е как ще върви напред българия с такива хора.
110
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе прочетете Шпиигел. Където Министърката призовава за персонални санкции с/у Путин, където е споменано да му се забрани да ходи в ЕУ на шопинги ???? какво Путин да не можел да се качи на личния си джет и да им каца по ливадите ле бе? Има и други предложения и интерпреации. Но просто шкембе-бол ще хванете. защото нашият Горанов си ходи с беемве на ексурзии без калата да има перманентна интерпретация за собсвтенност, откраднатост и чиято и да е собственост, Оле бе Владкооо
109
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПази Боже ,от такива компетентни министри ,Тази женица нали е акушерка по професия ? Т.е ,върхът на сладоледа !
108
0
 
6
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
НАТО/N A T O/ бише нищо важно и силно .а сега ...No Aktion Talk Only !?
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E то и обратното важи
106
14
 
5
 
! Отговори
Русофили преди 2 години
Така е нито една държава не може да върви напред с такъв голям процент чуждопоклоници. А най - смешното е, че се мислят за патриоти. Ама не са и прости не щат в Москва. Шизофрения някаква.
105
7
 
7
 
! Отговори
Nvjvjvjvjvuv преди 2 години
Хей пумпали, русофили и американофили, ние Българофилите ще ви изметем от Родината! Големи професори се извъдихте и анализатори и все некви чужди ракети си мерите! Вие като сте толкова отворени знаете ли кой е най-големият враг на Русия? Китай, мои драги! Китай винаги е бил основна заплаха за ресурсите на Сибир и затова там са основните военни формирования на руснаците! Във всички войни американци и руснаци са били съюзници! Форумни токачки!