Ще засегне ли България конфликтът между Русия и НАТО?

В Русия предупреждават за последици в Източна Европа
21 дек 2021 19:00, Александър Попов
618
Ще засегне ли България конфликтът между Русия и НАТО?
Снимка: БГНЕС

Евентуален конфликт между Русия и НАТО може да застраши Източна Европа, включително и България.

Миналата седмица Русия предаде на Съединените щати и на натовските държави два проектодоговора за взаимни гаранции за сигурност. Руската страна настоява НАТО да отмени решението си от срещата на върха в Букурещ през 2008 г. за приемане на Украйна и Грузия, да прекрати военното си сътрудничество с бившите съветски републики и да изтегли цялата си военна инфраструктура, разположена в Източна Европа след 1997 г.

Според военния политолог, доцент от катедра по политически въпроси, наука и социология Александър Перенджиев, потенциално под атака могат да бъдат европейски държави, откъдето могат да бъдат контролирани ракетите на НАТО.

Ако инфраструктурата на НАТО продължи напред и се появи и в Украйна, времето за полет на ракетите ще бъде намалено до 7-10 минути, а с разполагането на хиперзвуково оръжие - до пет. Такива последствия бяха назовани от руския президент Владимир Путин.

Още по темата
"Мисля, че ако нещо наистина започне да се случва, то ще бъде по-лошо от кубинската ракетна криза. Защото това беше само Куба, а тук е цяла Европа. Проблемът е, че ще пострада не само територията на Украйна, но и съседните страни от Източна Европа, откъдето ще бъдат контролирани ракетите - не напразно американският президент Джо Байдън говори за намерението си да укрепи България и Румъния", казва военният политолог.

Преди дни германското издание "Шпигел" съобщи, че висш генерал на НАТО е предложил алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния след струпването на руски войски близо до границата с Украйна. Допълва се, че планът на практика ще "разшири присъствието на НАТО (до Румъния и България) чрез мисията за засилено предно присъствие". НАТО отказа да коментира информацията.

Според Перенджиев Русия не иска да влиза в тази конфронтация, особено като се има предвид, че в този случай ще пострада не само Украйна, но и редица европейски държави. Въпреки това, когато става въпрос за защита на гражданите, остава малък избор.

Той отбеляза, че Русия и НАТО сега са изправени пред доста прост избор: или да се съгласят, или Русия ще трябва да се защитава. Друг вариант няма.

"Когато врагът ни заплашва, ние го унищожаваме. Ясно е, че това ще донесе само нова конфронтация, но ударът по нас не е ли конфронтация? Безопасността на нашите граждани винаги е на първо място", подчертава Перенджиев.

Ще има ли допълнителни войски на НАТО у нас? Отговорът на военния министър Стефан Янев:

Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание, написа военният министър в профила си във Facebook.

Тези процеси налагат необходимостта от единен подход от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението. В момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето.

Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България.

Същевременно отново подчертавам, че процесите в геополитическата среда трябва да се следят с особено внимание. Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана. Тази готовност е функция на потенциалната възможност от поява на всякакъв тип заплаха, независимо от направлението, от което произтича.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


618
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
508
15
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Интересно дали сега ИТН ще инициира референдум по един толкова важен за българския народ впрос с цел да се избегне взимането на решение водено от чуждестранни импириалистични интереси. Дали близките на премиера ще останат в България при евентуален конфликт и наравно с хората ли ще бъдат?
507
14
 
14
 
! Отговори
БКП преди 2 години
Русия винаги се отбраняавала .Славяни - билили са ,и пак ще бият..
506
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как не се спреха с тая сигурност и демокрация. До оня ден висяха в китайско море, Иран и Северна корея щяха да оправят сега Украйна е на ред. Оправете страните около вас, ние в Европа ще се оправяме сами.
505
24
 
18
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
НАТО сме ние. Ние не нападаме никого. Рашунгерите заливат с човешка маса съседите си от векове.
504
19
 
14
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Защото ако не действаме днес, утре ще нахлуят и на наша територия. Руските ракети в Калининград са също на десет минути от Берлин, ама немците не реват. Уж ''отмъкнали Крим под носа на американците'', пък сега се жалват че украинските ракети били близо до Москва. Ами да мислят преди да крадат територии. Ц.и.г.а.н.с.к.а работа
503
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме най-готините хора в света пием руска водка с кола за баланс!Хубави празници на всички!
502
19
 
7
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
До Конфликта...между Русия и НАТО е конфликт между България и Русия, защото ние сме в НАТО. Нашите момчета са натовски войници. А Русия няма защо да се чуди че Украйна иска в Нато, след като нахлу на нейна територия без да обяви война. И този път няма да стоим на страна както през ВСВ, а ще действаме.
501
5
 
22
 
! Отговори
? преди 2 години
Кога ще има референдум в България за излизане от НАТО? Никой не ни пита искаме ли да сме там. Сега ще разберем колко са истински и новите "патриоти" - дали ще инициират референдум или не. Българският народ никога няма да се изправи срещу Русия и всеки, който призовава за това, бива низвергнат и намразван от нашият народ.
500
9
 
4
 
! Отговори
Конфликта... преди 2 години
между Русия и НАТО е конфликт между Русия и НАТО.Това не засяга България по никакъв начин и не е далновидно да се мравката да се вре там където се разхождат слонове.Ние си имаме конфликт с Мъкедония, повече от това не ни трябва. Инак ако има БГ "патриоти" нека фащат пушкалата и да отиват на Донецкия фронт :)))
499
20
 
2
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 2 години
Като гледам снимките товарищ Путин вече се изживява и като съветски президент и на Китай...
498
9
 
4
 
! Отговори
:-) преди 2 години
Статията е манипулативна, все едно има конфликт. Вие да не сте гледали от атомното куку бре. Дали ракетата лети пет минути или десет минути все тая. Ако стане ядрена война човечеството приключва и затова няма да стане, висчко е един дипломатически театър Русия да не се намърда и в Киев.
497
3
 
21
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Подкукуросъан от един човек,който погрешно приемах за свой приятел(евреинът napaзuт Робърт Леви) гласувах за СДС. Отказах се от сините точно преди гласуването за napaзuта Педър Стояноff. При безчестните щатски бомбандировки на Сърбия отидох със сълзи на очи в Сръбското посолство и може би бях първият,който се подписа в една тетрадка в защита на сръбските ми братя и сестри. Днес Българите трябва да обкръжим американските бази,докато не бъдат унищожени!
496
15
 
3
 
! Отговори
Меркел е виновна преди 2 години
Пастрои северен паток 2 и развърза ръцете на лудото кремльоско жужеАко тръбите минаваха само през Украйна война нямаше да има
495
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малкото човече в Кремъл иска да измести фокуса на проблемите си в Русия... извън нейните граници. Затова дрънка оръжия близо до Украйна.
494
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата ракета "подарък" за евроатлантическите ценности ще дойде в София на 4 януари в 22;37 часа.
493
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На американския сомолетонасач Донал Кук - една ракета Топол РТ- 2 .Ще има и водолазен туризъм
492
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия винаги ни е разглеждала като послушен васал и робската психика на путинофилите го потвърждава. Добре, че обърнахме курса към Европа, да се освободим малко от евразийската диващина, макар че ще е дълъг и бавен процес, българинът от ракийка, чалга и путинско-шкембевоеводска наципатриотщина трудно ще се откаже.
491
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие си позволявайте да променяте съдържанието на написаното от мен.Вие ще се пребоядисате в най-скоро време.Простакът не обича учени и интелигентен, образовани хора.Никъде не съм писал за президент. Вие сте го дописали. Искяам да ви кажа, че има възмедие.
490
3
 
8
 
! Отговори
До Неее преди 2 години
"..През 20 век загубихме 4 войни.." - Голям праз, където четири там и пет. Важното Ънкъл Сам благосклонно да ни даде безвизов режим за да има къде да емигрираме, когато от България остане пустиня.
489
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основниятвъпрос е -ЗАЩО!Каквото и да измислят американците, то е с цел оправдава агресията и алчонстта им.Не говоря за гражданите, говоря за кастато, която сложи *** за президент, дза да ограби още нещо.Признаха , че ООН е тяхна организация, която трябваше да осъди главолрезите за престъпления към човечеството. Да изброявам ли войните и съсипаните икономики? Защо превръщат неморално в морален проблем икономическия възход на Китай и защо ние сме длъжни да сме на това мнение. ?!?