Москва: Силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния

Това било част от предложените гаранции за сигурността на Русия
21 яну 2022 11:48, Елка Василева
1315
Москва: Силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния
Снимка: архив, БГНЕС

България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г. и затова искането на Русия към Алианса за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения се отнася за тези две страни . Това се казва в разпространени днес отговори от руското външно министерство на медийни въпроси, зададени на пресконференцията на руския външен министър Сергей Лавров.

Още по темата

„Става дума за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения и други стъпки с цел връщане към конфигурацията на състоянието от 1997 г. на територията на страните, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Към тези страни се отнасят и България, и Румъния“, посочва Лавров.

В края на 2021 г. Русия публикува проектодоговори със САЩ и споразумения с НАТО за гаранции за сигурността. Москва изисква от западните си партньори юридически гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, присъединяване на Украйна към Алианса и създаване на военни бази в постсъветските страни, припомня РИА Новости.

Първият кръг от преговорите по тази тема се проведе в Женева на 10 януари. Последва заседание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел. След това на 13 януари се проведоха консултации в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американския сенатор Джин Шахин внесе законопроект за лендлиз за Украйна. Той ще разшири многократно възможностите за финансиране и наемане на оръжие от САЩ за Украйна само с решение на президента. Тове е безпрецедентен случай от края на ВСВ когато получателят на лендлиза беше СССР. Путин вече може да забрави за танковите си войски и въздушно космическите си табуретки.
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основният проблем в Юропата е че има много държавици, управлявани от некадърници и обитавани от племена, неспособни да управляват катун от 3 чадъра, камо ли държава. Логичното решение е тези катуни и бантустани като гречко, македонистания, балканският кенеффисттан буллгаристан, црни гори и пр. "държавички" трябва да се разфасоват и реорганизират в нови структури.
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия русняци малко се надценяват. Ако им скочи цяла европа + щатите да не се спрат чак в Сибир, а!
3
 
6
 
! Отговори
само питам преди 2 години
До да ама не: За каква Грузия говорим? Да Путин стигна до Тбилиси, но се оттегли и призна държавите които не искат да са част от Грузия. Така ще стане и с ***. Путин ще завземе Киев и на запад от Киев който иска нека стане част от новата държава Новорусия, които не иска нека си остане в ***. Мисля, че така е справедливо и демократично!
1
 
1
 
! Отговори
да ви светна преди 2 години
Със сигурност мога да ви кажа, че под къщата на Иван Костов в Драгалевци има изграден подземен противочдрен бункер разположен на няколко подземни етажа, като отделните етажи са излоирани със специални изолираши прегради!
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България и Румъния отговориха със среден пръст на кремълската хунта.
1
 
2
 
! Отговори
да ви светна преди 2 години
До до 1191: Бункери може и в БГ да си поръчате и голяма част от политиците и олигарсите разполагат с такива. За повече инфо: bunkerbg
6
 
8
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Русия не иска да оттегли войските си застрашаващи Украйна и европа , но иска страните около нея да се разоръжат та да може да ги напада безнаказано както е правила стотици години наред.-Латвия ,Литва ,Естонияф.ФИНЛАНДИЯ , пОЛША ,ГРУЗИЯ ,АРМЕНИЯ уКРАЙНА КРИМ И Т.Н И Т.Н.
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко се пре експонира от сащ заради интереси има страни които не са в нато и русия не ги е нападнала къде е нашия делегат на срещата с лавров питам къдравата сю простакесата атанасова и толуп великолепний
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големият брат защо развали Варшавския договор,хвърли ни на вълците,а сега чак се сети за нас?!Защо чак сега,а не когато влизахме в НАТО?
3
 
2
 
! Отговори
да ви светна преди 2 години
САЩ създадоха тихоокеанското НАТО за да пренасочи китайските орбитални хиперзвукови планери оборудвани с кобалтови ядрени бойни глави към Австралия, но не си дава сметка, че китайците смятат да произведат над 1 000 000 бройки от това оръжие на страшния съд.
0
 
4
 
! Отговори
до 1191 преди 2 години
Не са бункери,а септични контейнери.Пак не си разбрал.
9
 
3
 
! Отговори
остап Бендер преди 2 години
Само толкова ли тавариш Лавров , а ключа от апартамента не искате ли?
3
 
6
 
! Отговори
Шах и мат преди 2 години
До в заблуда си Съгласен съм, че България също е цел, но играта е дълга. Аз лично не вярвам, че ще се стигне да масивен конфликт, но ако все пак Русия се почувства достатъчно застрашена ще удари директно САЩ. Русия няма интерес от война в Европа или Азия за разлика от САЩ.
3
 
3
 
! Отговори
трябва да знаете преди 2 години
В Европа са се увеличили в пъти поръчките за изготвяне и монтиране на подземни бункери.
6
 
5
 
! Отговори
Геро преди 2 години
И по -внимателна със заиграването. И Ердоган се заигра с мечката ама лирата му се срина.
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 118Както е тръгнало и те ще влязат в НАТО, даже и Сърбия.
1
 
3
 
! Отговори
да ви светна преди 2 години
До края на тази година в северното полукалбо на нашата планета ще стане невъзможно за живеене!
4
 
8
 
! Отговори
трябва да знаете преди 2 години
Австрия, Швеция и Финландия не желаят да влязат в НАТО защото не искат техните градове да бъдат цели за руските кобалтови ядрени бойни глави!
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не мога да разбера що след като сме партньори в нато някакъв си янки ходи сам и блещи квото си иска що няма челн в делегацията от наша страна