Москва: Силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния

Това било част от предложените гаранции за сигурността на Русия
21 яну 2022 11:48, Елка Василева
1315
Москва: Силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния
Снимка: архив, БГНЕС

България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г. и затова искането на Русия към Алианса за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения се отнася за тези две страни . Това се казва в разпространени днес отговори от руското външно министерство на медийни въпроси, зададени на пресконференцията на руския външен министър Сергей Лавров.

Още по темата

„Става дума за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения и други стъпки с цел връщане към конфигурацията на състоянието от 1997 г. на територията на страните, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Към тези страни се отнасят и България, и Румъния“, посочва Лавров.

В края на 2021 г. Русия публикува проектодоговори със САЩ и споразумения с НАТО за гаранции за сигурността. Москва изисква от западните си партньори юридически гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, присъединяване на Украйна към Алианса и създаване на военни бази в постсъветските страни, припомня РИА Новости.

Първият кръг от преговорите по тази тема се проведе в Женева на 10 януари. Последва заседание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел. След това на 13 януари се проведоха консултации в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
 
4
 
! Отговори
Споко преди 2 години
В Испания натделя здравия разум. Правителството се отказа да изпраща изтребители в България и бойни кораби в Черно море.
3
 
2
 
! Отговори
в заблуда си преди 2 години
До Шах и мат: София е също цел за руските тактически ядрени бойни глави, както и няколко военни бази и големи градове. Ние сме част от НАТО, което означава, че сме враг! Не слуайно САЩ иска да има повече държави в НАТО! Колкото повече държави в НАТО, толкова по малко ракети е падат в САЩ, щото ще трябват ракети и за Европа, включително и за БГ.
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето русофилите в България са били образовани хора.Сега е обратното.
3
 
1
 
! Отговори
Баш селянин преди 2 години
Аба аку е немаше Русията дъл щеши да има спор и толкуз многу писание *** към утдолу???
5
 
2
 
! Отговори
Ванга го е казала преди 2 години
След войната, хората ще падат по улицата и ще умират от глад с джобове пълни са пари! Както и: Останалите живи, ще завиждат на изпарилите се задето бързо са умрели, защото тях ще ги убива бавно и мъчително остатъчната радиация.
5
 
5
 
! Отговори
Шах и мат преди 2 години
До само питамАко изобщо се стигне до конфликт Русия ще удари директно САЩ и ще унищожи гнездото на осите. Те вече го заявиха ясно.
2
 
1
 
! Отговори
да ви светна преди 2 години
От сигурни източници зная, че предстои голяма война в Европа! Които не са в състояние да се евакуират трябва да се погрижат са своята сигурност, като оборудват подземни съоръжения (може и пещери) в места годни за живеене. Овреме се снабдете с необходимите лекарства, храна и вода, както и с устройства за пречистване на въздуха.
3
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Русия се е отнасяла с БГ така както се отнася сега с Украйна сега през целия 19 и 20 век и продължава да е така и сега. През 1879 г., през 1885 г., през 1903 г., през 1913 г., през периода 1923-1925 г., през 1944 г. и след 2004 г. Просто това, че по волята на съдбата сме се оказали без пряка граница с Русия ни е спасило от по тежки проблеми от типа на сегашния украински.
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българския народ също не иска чужди войски на наша територия. България не е застрашена и не трябва да се превръща в дразнител за съседите си. В един момент САЩ ще си тръгнат, но съседите ни остават....
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приемането ни в НАТО е само за да се защиити политическата класа и богатсвото на на Запада.Да се защити имането на колнизаторите ограбили света в миналото.Ние и румънците сме пушечното месо на ЗападаНикой не мисли за България и нека американофилите не ни говорят приказки колко хубаво ще бъде у нас.От толкова хубаво след влизането ни в НАТО и ЕС България остана 6 милиона и все повече се обезлюдява.Защо ли?Явно с политиката си към Русия ще бъдем опитни мишки за алчите западни фамилии.
8
 
6
 
! Отговори
Русия не е враг преди 2 години
Вън от Нато и ЕС!
3
 
1
 
! Отговори
само питам преди 2 години
Проверихте ли какво е състоянието на противоядрените бункери, защото ще ви трябват?
6
 
1
 
! Отговори
трябва да знаете преди 2 години
че *** предствалява заплаха за вашата сигурност, независимо дали ще има война в Европа или няма да има! Пълното спиране на руски газ и нефт ще означава хиперинфлация и скок на цените до небесата. Говорим за инфмация от рода на 1000 % която ще бъде много бързо. Обръщайте парите в стоки, защото след войната няма да има какво да купувате с тези пари. Не забравяйте да си купите и лекарства които лекуват лъчева болест, защото ще ви трябват!
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия не иска нищо от България. Русия е наясно, че България не може сама да решава дали да има войски на НАТО или не. Исканията на Русия не са дори към НАТО, Русия направи предложенията си за сигурност към САЩ.
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На исканията на Русия към САЩ да изнесат техниката и военните съоръжения на НАТО до линията от 1997г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че такива искания могат да предявяват само победителите. Русия отговори, че няма искания към НАТО и че не разговаря нито с НАТО, нито с чиновници от НАТО, ами със САЩ.
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В последното интервю Байдън каза, че "не е сигурно, дали Русия ще победи при конвенционална война". Не е сигурно значи. Което означава - ядрена война с Русия ще загубим, а в конвенционална война не е сигурно дали ще я спечелим.
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън е много сдържан в изказванията си.
999
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДНР и ЛНР са признати за автономни от минските споразумения подписани от Украйна. Украйна трябва само да ги изпълни.
998
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън накрая ще каже - САЩ си имат достатъчно проблеми спешно да решава, за това вие там в Европа се оправяйте, воювайте с Русия и побеждавайте, Русия е изостанала и слаба икономически, успех.
997
0
 
2
 
! Отговори
според мен преди 2 години
Путин за да предотврати нахлуването на *** в ДНР и ЛНР, трябва спешно да ги признае и да го включи в договора за колективна сигурност.