Политически заставаме зад Украйна, практически не оказваме подкрепа

Оръжеен експерт: Русия се опитва да възстанови сфери на влияние
2 фев 2022 17:30, Анисия Иванова
88
Политически заставаме зад Украйна, практически не оказваме подкрепа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Още никой не знае каква численост военнослужещи се предвижда за България от гледна точка на укрепването на Източния фланг и на фона на решението на президента Джо Байдън, защото както министър-председателят на България, така и министърът на отбраната направиха едно доста обтекаемо изказване, според което на българска територия няма да бъдат разположени войски на нашите съюзници, каза оръжейният експерт Калин Димитров в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Нашата позиция е като унгарската. Само че вместо да бъде казана директно, тя беше завоалирана в изказването на министъра. Вместо да ни се каже директно, че няма да приемем чужди войски на българска територия”, посочи експертът.

Дали е важно България да приеме на територията си войски на свои съюзници е въпрос на национална експертиза. Има хиляди специалисти по национална сигурност, които съветват премиера, министъра на отбраната. Това е оценка на политическо ниво.

Личното ми мнение е, че би било разумно. Но войната е само продължение на политиката с други средства. Ако политическата експертиза е преценила, че минусите ще бъдат повече от ползите, това трябваше да бъде казано. Както направи унгарското правителство.

Още по темата

"Войната в Украйна е от осем години. Тя тече всеки ден, всяка седмица има обстрели и загиват хора. Русия се опитва да възстанови своята позиция отпреди 1991 година. Дали има силите и способностите да го направи – аз съм песимистичен по този сценарий", посочи Димитров.

България подпомага териториалната цялост и независимост на Украйна единствено с политически декларации. Ние продължаваме да заемаме неутрална позиция. Политически твърдо заставаме зад Украйна в рамките на декларациите на ЕС и НАТО, практически по никакъв начин не сме оказали своята поддръжка.

За това какво печелим и какво рискуваме - печелим червени точки пред Москва. Каква е ползата от тях не мога да кажа, явно за някои хора има значение. Губим дружески взаимоотношения с една страна, с която споделяме и около 250 000 етнически българи на нейна територия, която може да бъде добър икономически партньор и която може да бъде стратегически партньор в Черноморския регион, каза експертът.

По думите му сегашната криза не е измислена, както твърдят някои. Русия се опитва да възстанови някои сфери на влияние, да диктува кой ще бъде и кой не член на НАТО. От друга страна след последните доставки от САЩ, Великобритания, Нидерландия, Чехия, Полша за украинската армия  - военна развръзка във вида на пълномащабен конфликт става все по-малко вероятна.

За развитието на кризата покрай Украйна и близо ли сме до нейната развръзка може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
джо преди 2 години
Предлагам, Роската да събере дружината Мони , Ленчето, Методи и всички дружки които , ли....ат посланическа неогрята от слънце територия и като замръзне почвата да застават в окопите. Тогава според шефовете ще е инвазията.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един мерклия за пушка и окоп, ама друг да нарами пушката... Те такива са демосратите!
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Men"Всички етнически българи от днешна Украйна които познавам са против режима в Украйна и симпатизанти на сепаратисти те ." И повечето руснаци и украинци също. Украйна е окупирана, завзета страна от сащ, правителството там не изразява волята на народа
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Семпъл човек. Сега всякакви могат да се изказват, без да има нужда нещо да разбират
51
0
 
3
 
! Отговори
Men преди 2 години
Всички етнически българи от днешна Украйна които познавам са против режима в Украйна и симпатизанти на сепаратисти те . Сигурно има и лоялни на режима в Украйна българи но може би не са много .Все пак техните дядовци са се заселили в Русия а сега те живеят в Украйна.
50
0
 
8
 
! Отговори
експерт преди 2 години
Понеже е бил доброволец в Украйна и се е оженил там - затова е експерт.Да ходи той да трепе руснаците, и форумните евроатлантици с Паси и Плевнелиев да сформират доброволчески батальон. Много е лесно да седиш на топло и да даваш акъл, сега зимата в окопите е малко хладно...
49
2
 
8
 
! Отговори
РАВНОПОСТАВЕНОСТ преди 2 години
..на гол *** ----ЧИФТЕ ПИЩОВИ ..../..като у СОЦ-а/....ха,ха,хааааа....
48
1
 
15
 
! Отговори
Козяк преди 2 години
Какво значи оръжеен експерт? Та това е тема от голямата политика а не е лъжица за неговата уста. Усещам че в случая оръжейният експерт е не някакъв консултант, който може да ни разкаже каква е разликата между базуката и оръдието и то безпристрастно и компетентно. Той е сигурно търговец на оръжие и бърза...! Очертава се че украинският пазар е доста интересен, и той с тъга наблюдава как там се настаниха вече поляци, чехи, турци, англичани. Разбира се и американци. Почакай Калине, и за тебе има!
47
9
 
2
 
! Отговори
РУСНАЦИТЕ НЕ ДАВАТ преди 2 години
...САМО ВЗИМАТ ....ЗА "БЕЗ ПАРИ"---ПО БРАТСКИ....!
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Равнопосавеност "Сега за 35г. англо-американско загубихме около 3 000 000 човека." Я кажи откъде стигна до тази цифричка, да видим колко си грамотен.
45
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще търгуваме с тия скъсаняци ми е интересно? Виж, Русия има какво да предложи. Дори да не можем да се разплатим - я газ ще дадат, я нефт, я злато, я някакви други ресурси. Имат повече ресурси от Менделеевата таблица. Украйна какво има? Патриотъзъм? Празна тръба за газ? Нищо нямат, скъсаняците. Освен гражданска война.
44
4
 
13
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
До 59 - то не е просто робство. По турско ако губехме по 500 000 човека за 10г. Трябваше да сме на минус за 500г. робство. Сега за 35г. англо-американско загубихме около 3 000 000 човека. В Украйна за 8 години война имат 15000 убити. След 89-та Паси и Зелката унищожиха армията ни и от 350 000 човека сега е под 30 000. В ракетни войски загубите са тотални в авиацията също. От стотици изтребители сега смятаме 8 F-16-ки за голяма поръчка, нищо че са модел от 70-те и са по зле от сегашните ни МиГ-29
43
4
 
13
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Този плеешивия от снимката като се е загрижил толкова за подкрепата за Украйна да взима пушката и да отива в Донбас. Той вместо за България да мисли как откакто американците са тук сме почти пред разпад като държава се напъва да прави анализи за Русия.
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайна можела да ни бъде икономически партньор? И какво - ние ще им пращаме празни буркани за компоти, те ще ни продават мухлясали шоколади Рошен. Супер партньорство. Тя щото Крайна е много силна икономика, затова фалира шест пъти от 2014-та насам, а за миналата година ЕС я дотира три пъти с по няколко милиарда, безвъзмездно.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българинРуснаците сега са чеченци. На Кадиров вече ме у надървен специално за тебе.
40
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С руски слуги в Президентството и Министерски съвет, в момента е нормално само да симулираме, че сме член на НАТО.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РавнопосавеностНе чувстваш, защото от много Е, задната ти част е станала нечувствителна. После ще станеш посебен македоноид.
38
11
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Ше те "освободят руснаците"....от парите и имота ти.....а , тебе ще те пратят да копаш у Сибир , сибирските краставици...ха,ха,хааааааа....у булгарский калхоз....!
37
4
 
4
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 2 години
Теоритично сме в ЕС и НАТО в действителност сме в СССР 17 република и сме врагове на НАТО .
36
3
 
20
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Който иска да мре за бай Дън или за Украйна - прав му път никой не го спира, а и не бива да бъде спиран - сега е демокрация. Лично мен ме интересува България защото съм Българин. Който се чувства Украинец може да отпътува за Украйна и да се бие за нея. Аз лично не чувствам заплаха за родината ми към момента. Ако някой мисли, че Русия ще ни напада може да иде при плевела и да се изолират докато се определи от компетентни органи дали е заразно и дали от психиатър или от епидемиолог имат нужда.