Румен Радев: Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания

Увеличаване на парите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт, предложи КСНС
Обновена: 15 фев 2022 19:45 | 15 фев 2022 19:15, Анисия Иванова
274
Румен Радев: Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания. Нужни са ефективни мерки за повишаване интереса към военната професия, каза президентът Румен Радев след заседанието на КСНС

Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по модернизация. Всичко води до загуба на боеспособности и нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите, добави президентът.

Той посочи няколко важни пункта за бъдещето развитие на армията ни - укоряване на процедурите по модернизация на различните видове въоръжени сили, МС да предложи инвестиционна програма за модернизацията на различните типове въоръжени сили и да анализира възможностите за увеличаване на парите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт.

Заседанието беше редовно, на фона на кризата между Русия и Украйна.

Радев отчете, че страните от региона заделят все по-голям ресурс за превъоръжаване с нови образци техника и развитие на иновативни технологии с военни предназначения.

"Членовете на Съвета се обединиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства”, посочи още държавният глава.

Той допълни, че е нужно актуализиране на състоянието на въоръжените ни сили и очерта областите с дефицити, породени от нефинансиране. По думите му налице са нормативни уредби, които забавят процеса на модернизация, а това води до загуба на боеспособности и нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите.

Радев отчете, че проектите за модернизация не се развиват балансирано. "Констатирано е забавяне в изпълнението на придобиване на нов боен самолет", каза още Радев.

Членовете на КСНС са се обединили около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт.

Първо - изпълнителната власт да предложи, а законодателната да обсъди промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на процедурите за модернизацията на въоръжените сили, както и преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия.

Второто, изпълнителната власт да разработи приоритизирана инвестиционна план програма до 2032 г. съобразена с целите и плановете за развитие на Въоръжените сили до 2032 г. Третото, което президентът посочи, е Министерски съвет да анализира възможността за актуализиране на Националния план за повишаване на разходите за отбрана до 2024 г.

Четвърто, МС да осигури финанси за поддръжка на съществуващата въоръжена техника. Пето, изпълнителната власт да преодолее изоставането и ускоряването на придобиването на нова техника по вече сключени договори, както и за стартиране на проекта за модернизация на сухопътни войски. Седмо, МС да оцени възможността за създаване на целеви фонд за организация на Въоръжените сили, изброи Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
24
 
! Отговори
До 196 преди 2 години
Радев ще бъде запомнен с огромната си злоба и реваншизъм. Импийчмънт за разединителя Радев! Независимо от усърдието му на лакей, ще бъде осъден от историята и българския народ.
165
1
 
5
 
! Отговори
ква армия преди 2 години
Ве Бръмбар?Ходи при Ердоганя на диваня при Урсула,моли да минем към Турция щот са втора по големина Армия след САЩ у НАТО,ще ни направят и Капала Чаршия!
164
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да е на ниво армията. Как определена част от мъжете пишат платени коментарчета тук. Утайката на България! Нестъпили в казарма, без нормална работа, платени от ПР СЕВИ да защитават бойко и дпс
163
1
 
16
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Селяците-русофайници отново са на власт, БГсъселяните им ги класираха отново!
162
7
 
2
 
! Отговори
SOS преди 2 години
Русия само ще направи нашия военен съюз НАТО по-сплотен и по-силен. Ние ще бъдем силна армия,което е много нужно. Тези които се подиграват с качествата на българския войник,явно не са ходили в казарма. Ще имаме модерна армия,по-добра от всякога,която ще бъде достоен приемник на славните традиции. Да живее България,в рамките на НАТО.
161
1
 
22
 
! Отговори
РАДЕВ КУПИ PEGASUS преди 2 години
СЛЕДИ КОЙ ГОВОРИ И РАЗКРИВА ДАЛАВЕРИТЕ НА МАФИЯТА ОТ ОЛИГАРСИТЕ-ЧЕРЕПА, БОБОКОВИ, ПРОКОПИЕВ, БАНЕВИ, АРАБАДЖИЕВИ, ВАСИЛЕВИ,......... ИНТЕРЕСУВАТ СЕ САМО ОТ СИГУРНОСТТА НА ОЛИГАРСИТЕ, КОИТО ФИНАНСИРАХА ДЪРЖАВНИЯ ПРЕВРАТ...... ЗА НАРОДА-ОСТАВАТ САМО ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ВСИЧКО...
160
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да припомня на гласуващите тук категоричната победа на Радев през ноември 2021 :) НАРОДЪТ реши - Герб ВЪН! НАРОДЪТ ПОДКРЕПИ - РАДЕВ ОБЕДИНИТЕЛ!
159
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При опциите за избор Генерал Срещу Лисунгер, българите гласуваха за генерала, колкото и да не се харесва това на кръгът на крадците
158
2
 
18
 
! Отговори
РАДЕВ ОБЕДИНИ МАФИЯТ преди 2 години
ЧЕРЕПА.,БОБОКОВИ, ПРОКОПИЕВ, БАНЕВИ, АРАБАДЖИЕВИ, ВАСИЛЕВИ,...........И ИЗЧЕГЪРТА 1 000 000 НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА............
157
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как армията да е на ниво като мъжете след 89та не са стъпвали в казарма?
156
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
70% избраха РАДЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ. И това не е достатъчно, за да затвори устите на троловете тук, които публикуват лъжа след лъжа. Но Българският народ знае кой да изгони и на кой да се довери независимо от медийните манипулации платени от герб и наредени от Севи ПР
155
19
 
3
 
! Отговори
РАДЕВ ОБЕДИНИТЕЛ преди 2 години
БЛАГОДАРЕНИЕ НА РАДЕВ ДЪРЖАВАТА СЕ ОБЕДИНИ И НАРОДЪТ УСПЯ ЕДИНОДУШНО ДА ИЗГОНИ КРАДЛИВАТА ШАЙКА ГЕРБ
154
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предвид че президентът в България по конституция е главнокомандващ на армията се подразбира, че е задължително условие да е военен. Който е учил е нясно с този факт, който не е - вижте коментарите ну по-долу
153
3
 
15
 
! Отговори
РАДЕВ РАЗЦЕПИ БГ преди 2 години
ЗАЩО РАДЕВ РАЗЦЕПИ БЪЛГАРИЯ..??.... БЪЛГАРИЯ ОТСЛАБВА, КОГАТО ЧЕГЪРТАШ 1 000 000 БЪЛГАРИ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА..... ЗАЩО РАДЕВ РАЗЦЕПИ БЪЛГАРИЯ..??.. КОИ МУ ПОМАГАТ...??..... ЗАЩО..??......... ОТГОВОРЕТЕ СИ САМИ...!!...
152
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да наричате Радев всякакъв, но благодарение на него в политиката влязоха некорумпирани хора, които разкриха как герб=дпс крадат народа. Кръгът на крадците се разкрива.
151
2
 
2
 
! Отговори
Умен преди 2 години
Така ще е .Гринго ще създават проблеми и ще им купувате и оръжието и лекарствата.Виж как набързо продадоха няколко стотин самолета покрай Украйна.
150
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
На снимката виждам един мъж без маска.Костадидин Костадинов се казва.
149
0
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Cмешнuk....От кога е цензурирана дума?!?! Днес.бг...Скоро да започнем да пишем на НЕ БЪЛГАРСКИ ?!?!?
148
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапът констатира нещо, което и децата знаят. Чак свика КСНС - ти да видиш. Шест години му слушаме констатациите. Напоследък му слушаме и инсинуациите.
147
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хората не могат тока да си платят тоя фишек ко модернизира кой плаща тока на Народната Арамия