Създава ли Владимир Путин предпоставки за война?

Той винаги е бил лидер, който държи опциите си отворени
18 фев 2022 20:30, Нели Христова
359
Създава ли Владимир Путин предпоставки за война?
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е човек, който обича да държи възможностите си отворени и кризата в Украйна не е изключение. Докато лидерът на Кремъл сигнализира за готовността си да се ангажира на дипломатическия фронт, той също така подкрепя аргументите за война.

Да вземем ситуацията в Донбас, териториите в Източна Украйна, частично контролирани от подкрепяни от Русия сепаратисти. На пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц във вторник Путин изпусна думата с "г", за да опише ситуацията там.

"Според нашите оценки това, което се случва днес в Донбас, е геноцид", каза Путин.

Шолц по-късно каза на репортери, че Путин е "сгрешил", като е използвал термина. Но тези коментари вече бяха в публичното пространство - и Путин засили реториката.

Жалбата на Путин в Донбас не е нова. Той многократно говори за това, което описва като нарушаване на правата на етническите руснаци и рускоговорящите в Украйна, и заявява, че е в рамките на правата на Русия да се намеси военно, за да ги защити.

Но изглежда, че Путин аргументира своята собствена версия за "отговорност за защита", колкото и да е далечна ситуацията в Донбас от Руанда – където над 800 000 души, предимно тутси, бяха убити в продължение на 100 дни през 1994 г. или Сребреница, където повече от 7000 предимно мюсюлмански мъже и момчета бяха изклани през 1995 г.

Позоваването на геноцид отразява фалшивото твърдение на Русия, че нейната съседка Грузия е извършила геноцид срещу цивилното население в отцепилата се република Южна Осетия през август 2008 г. По време на този кратък конфликт Русия предприе мащабно военно нахлуване, което стигна дълбоко в грузинската територия. Сценарий, който тревожи Запада днес, когато става въпрос за Украйна.

Следственият комитет, най-висшият правоприлагащ орган на Русия, направи още една стъпка в коментарите на Путин в сряда, когато обяви, че е започнал наказателно разследване за предполагаеми доказателства за това, което той нарече "безразборен обстрел" на цивилни граждани в региона на Донбас от украинските сили от 2014 г.

В прессъобщение, изпълнено с политически език за обвинения, Следственият комитет заяви, че е образувал наказателно дело по част 1 на член 356 от Наказателния кодекс на Руската федерация, което обхваща малтретиране на цивилното население и използването на забранени средства и методи по международен договор при въоръжен конфликт.

Изявлението на Следствения комитет повтори речта на Путин за геноцида, казвайки: "Намерението за унищожаване на жителите на Донбас е очевидно – руското разследване регистрира стотици такива факти, които се квалифицират като доказателство за използването на забранени средства и методи за водене на война."

Ясно е защо Кремъл иска да промени темата: през 2015 г., например, обстрелът отне живота на най-малко 30 души в югоизточния украински град Мариупол.

От началото на конфликта в Донбас през 2014 г. хиляди цивилни са били убити и ранени в сраженията, според оценки на ООН. Но обявяването на разследване - не от независим орган и в разгара на конфронтация с Украйна - изглежда е ясен политически ход, каквато и да е истината на твърденията.

А след това идва и въпросът за правния статут на сепаратистки региони на Донбас. Русия никога не е признавала самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) в Донбас като суверенни и независими държави, дори когато е раздавала руски паспорти на хората, живеещи там.

По-рано тази седмица руските депутати призоваха руския президент да признае отцепилите се републики в Донбас за независими. Това също създава потенциална ситуация, в която Русия може да обяви необходимостта да отговори на украинската "агресия" срещу тези държави.

Дали това ще се случи? Признаването на ДНР и ЛНР на практика би унищожило споразуменията от Минск, пакет от мерки, който засега според Кремъл е единственият начин за разрешаване на кризата в Украйна.

Но производството на повече проблеми също може да бъде от полза за Кремъл: това разширява менюто от опции, с които разполага Путин.

Анализ от Нейтън Ходж, CNN

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
8
 
8
 
! Отговори
Още нещо, преди 2 години
защо в София ( бивш Средец) има храм на руско-монголския пияница и предател Ал. Невски и се счита тоя "храм" за най-голямата "Българска светиня"? По времето на Васил Левски ( а и селд Осовбождението) няма данни българите да са знаели кой е Александър Невски, камо ли пък да се "молили" на тоя "светец". Русофилията и прекаленото преклонение пред Русия е болестно състояние и води до шизофрения и умствнео разстройство. Руските пияници и прости-ту-тки неведнъж са обиждали България и българския народ!
219
6
 
8
 
! Отговори
До 263 преди 2 години
Те руските пияници искаха да променят хилядолетното име България с заддунайска губерня, но българският народ не е позволил това, ако българите бяха "послушни" към руснаците, щяха да направят огромна грешка! Руските пияндури са сменили истинското наименование на сегашната Българска столица - Сердика или Средец със София!
218
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 222Ама то оригиналното име е точно - Малорусия, така се е наричала още по царско време, а не е никаква подигравка, Малорусия е истинското старо име на тази руска област!
217
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не знае какво ще направи Путин, но всички са наясно, че този път ще боли много повече отколкото с Крим. И за това са в истерия.
216
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономическата теория на менстрийма която се развиваше десетилетия, днес вече не отразява реалиите. Отразява реалиите друга теориа, която се разработва послените две десетилетия, но всички нейни носители са намират на територията на Русия, абсолютно всички.
215
1
 
7
 
! Отговори
Каква война бе, преди 2 години
по- добре Русия и Украйна да си сътрудничат икономически,включително в производството и износа на храни, а не да се трепат и избиват заради американските или западноевропейските интереси. Ако Русия, Беларус и Украйна се обединят, това ще е добре за самите тях, а ако включат и Китай - още по- добре ще бъде за икономиката и жизнения стандарт на тези народи. Като става дума за война и кръв сред украинците, и сред руснаците има много промити мозъци.
214
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е кандидат за подсъдим в Хага.
213
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дългът на САЩ вече превишава 130% от БВП и май ги чака изгубеното десетилетие, като Япония, а нa Русия е 18% от БВП със всичките й ресурси.
212
7
 
7
 
! Отговори
У бре преди 2 години
Дрънкането на оръжие все не е война! Но изтеглянето на хората от Донбас е предпоставка за това.Оттук нататък една провокация и ГОТОВО! На кого е толкова нужна тази провокация? ТОЙ сам си призна преди часове, като каза че в Донбас ситуацията ескалира!Откъде ли доби сили да вижда бъдещето? Може би Ванга му ги е вселила :-))
211
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то те такова агресорката Русия къса парче по парче от Украйна. Ми то НАТО защо не защити Украйна ами само се плюнчат със санции-манции вече осем години! Мо то НАТО нали е май-мощния военен съюз на планетата!
210
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ не могат да се противопоставят военно на Русия.
209
9
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
Този хрисим на вид старец има симптоми на параноик.Това го прави непредсказуем и опасен.Може да му се прииска да натисне ядрения бутон,за да се порадва на световния пожар...
208
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В богата обединена Европа поне 35 милиона души са изправени пред избор: да си купят храна или да си платят сметките за ток и топлина.
207
12
 
3
 
! Отговори
До 222 преди 2 години
Руснаците подигравателно наричат "Украйна" Малорусия. Прекалената русофилия и преклонение пред Русия и всичко руско доведе както до разпад на Българската държава през 19 век, така и до това Русия днес да обижда България от своето посолство в РСМ
206
10
 
4
 
! Отговори
Айде стига преди 2 години
Путин започна тази война през 2014г сега ще си сърба попарата
205
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил съм в Чикаго - из улиците централни мирише на урина ..Дебелогъзи хора ..
204
2
 
9
 
! Отговори
American dream преди 2 години
Десеилетия наред децата в САЩ живееха по добре от родителите си. Сега е невъзможно да се намери добре платена работа, а тези които са завършили университети излизат от университета с дългове от порядъка на 200 хил долара. Днес в САЩ децата завиждат на родителите си за живота който са имали.
203
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настъпи епоха на нови договорености, ново качество на световна политика където ЕС вече не е фактор. ЕС стана заложник на собсвената си импотентност.
202
2
 
4
 
! Отговори
От тази глупост преди 2 години
Русия - Украйна страдаме всички обикновени хора в Европа!! Цените на газ ,нефт , храни и така нататък допълнително утежняват инфлацията. Така ,че не ми дреме нито за едните нито за другите тая сапунка да приключва вече..
201
8
 
3
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Путин започна тази война през 2014г сега ще си сърба попарата