Създава ли Владимир Путин предпоставки за война?

Той винаги е бил лидер, който държи опциите си отворени
18 фев 2022 20:30, Нели Христова
359
Създава ли Владимир Путин предпоставки за война?
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е човек, който обича да държи възможностите си отворени и кризата в Украйна не е изключение. Докато лидерът на Кремъл сигнализира за готовността си да се ангажира на дипломатическия фронт, той също така подкрепя аргументите за война.

Да вземем ситуацията в Донбас, териториите в Източна Украйна, частично контролирани от подкрепяни от Русия сепаратисти. На пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц във вторник Путин изпусна думата с "г", за да опише ситуацията там.

"Според нашите оценки това, което се случва днес в Донбас, е геноцид", каза Путин.

Шолц по-късно каза на репортери, че Путин е "сгрешил", като е използвал термина. Но тези коментари вече бяха в публичното пространство - и Путин засили реториката.

Жалбата на Путин в Донбас не е нова. Той многократно говори за това, което описва като нарушаване на правата на етническите руснаци и рускоговорящите в Украйна, и заявява, че е в рамките на правата на Русия да се намеси военно, за да ги защити.

Но изглежда, че Путин аргументира своята собствена версия за "отговорност за защита", колкото и да е далечна ситуацията в Донбас от Руанда – където над 800 000 души, предимно тутси, бяха убити в продължение на 100 дни през 1994 г. или Сребреница, където повече от 7000 предимно мюсюлмански мъже и момчета бяха изклани през 1995 г.

Позоваването на геноцид отразява фалшивото твърдение на Русия, че нейната съседка Грузия е извършила геноцид срещу цивилното население в отцепилата се република Южна Осетия през август 2008 г. По време на този кратък конфликт Русия предприе мащабно военно нахлуване, което стигна дълбоко в грузинската територия. Сценарий, който тревожи Запада днес, когато става въпрос за Украйна.

Следственият комитет, най-висшият правоприлагащ орган на Русия, направи още една стъпка в коментарите на Путин в сряда, когато обяви, че е започнал наказателно разследване за предполагаеми доказателства за това, което той нарече "безразборен обстрел" на цивилни граждани в региона на Донбас от украинските сили от 2014 г.

В прессъобщение, изпълнено с политически език за обвинения, Следственият комитет заяви, че е образувал наказателно дело по част 1 на член 356 от Наказателния кодекс на Руската федерация, което обхваща малтретиране на цивилното население и използването на забранени средства и методи по международен договор при въоръжен конфликт.

Изявлението на Следствения комитет повтори речта на Путин за геноцида, казвайки: "Намерението за унищожаване на жителите на Донбас е очевидно – руското разследване регистрира стотици такива факти, които се квалифицират като доказателство за използването на забранени средства и методи за водене на война."

Ясно е защо Кремъл иска да промени темата: през 2015 г., например, обстрелът отне живота на най-малко 30 души в югоизточния украински град Мариупол.

От началото на конфликта в Донбас през 2014 г. хиляди цивилни са били убити и ранени в сраженията, според оценки на ООН. Но обявяването на разследване - не от независим орган и в разгара на конфронтация с Украйна - изглежда е ясен политически ход, каквато и да е истината на твърденията.

А след това идва и въпросът за правния статут на сепаратистки региони на Донбас. Русия никога не е признавала самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) в Донбас като суверенни и независими държави, дори когато е раздавала руски паспорти на хората, живеещи там.

По-рано тази седмица руските депутати призоваха руския президент да признае отцепилите се републики в Донбас за независими. Това също създава потенциална ситуация, в която Русия може да обяви необходимостта да отговори на украинската "агресия" срещу тези държави.

Дали това ще се случи? Признаването на ДНР и ЛНР на практика би унищожило споразуменията от Минск, пакет от мерки, който засега според Кремъл е единственият начин за разрешаване на кризата в Украйна.

Но производството на повече проблеми също може да бъде от полза за Кремъл: това разширява менюто от опции, с които разполага Путин.

Анализ от Нейтън Ходж, CNN

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
20
 
19
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Всеиавестно е,че Русия винаги е имала хегемонистични стремежи и на нея войната не й е никак чужда.Така и в сегашния случай с Украйна е въпрос на дни,независимо в какво се кълнът руските политици, да се приложи измислен претекст и да се нахлуе в Украйна.Нямат работа руснаците там !
239
9
 
25
 
! Отговори
гАз преди 2 години
""""Създава ли Владимир Путин предпоставки за война?"""" --- Да, създава!!! Путин не иска да превърне Русия в колония на Запада, а руското население в бели роби! Е, дали ще успее да съхрани суверенитета на Русия в тази битка или ще загуби е друг въпрос! Всичко зависи от това дали руският политически елит и олигархат ще се консолидират около идеята да защитят Русия от NWO или не!?
238
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Московия=Блатная
237
13
 
10
 
! Отговори
Българофобията преди 2 години
или омразата на Русия към България не е от днес или от вчера, тя е от векове. Русия, Сърбия и Гърция се тресат от т.нар. "пророчества" за Константинопол, и понеже България ги е отсвирила, тези държавици гледат по какъв начин да си отмъстят
236
16
 
7
 
! Отговори
До 283 преди 2 години
За съжаление руските пияници с подкрепата на ултрарусофилите в България преименуват Сердика или Средец на София. Също са искали да преименуват хилядолетната и по- стара от Русия България със "зяаддунайская губерня", но не им се е получило на руските ***!
235
11
 
5
 
! Отговори
До 283 преди 2 години
Не е работа на руските пияници и бг русофилите да преименуват един Български град, за съжаление руските дупедавци в България са готови да преименуват и сменят името България със заддунайская губерня, само и само да угодят на опияненото с одеколон, водка и препарат за вана население на Матушка Русь - Североизточната Бензиностанция!
234
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е цар на лъжите! А Байдън е вътре в нещата от политиката още от времето на разговорите за ракетните договори с Андрей Громико,външен министър на СССР. Този човек не може да бъде заблуден от руския си колега.Колкото до Русия и нейните опити за шантаж, на нея вече никой не вярва.Никой...
233
13
 
2
 
! Отговори
До 282 преди 2 години
Руските пияници преименуват този Български град от Средец на София
232
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 273Сердика никога не се наричал града, това е пълна измислица от най-ново време, винаги се е наричал Средец. След това е кръстен на църквата "Света София", щом така си искат, нека да си го кръщават както си искат българите, не е твоя работа!
231
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснак-украинец-беларус- сърбин- северомакедонец- бг русофил= българомразци
230
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БЪЛГАРОФИЛне е така ние обичаме плефнелиеф целио български народ и обичмае и женката му
229
8
 
5
 
! Отговори
До 273 преди 2 години
Какво от това? Този град си е имал свое име/наименование - Сердика през ранното средновековие, а после Средец в Средновековна България, името Средец е запазен дори и преди да дойдат "братушките", които после преименуват този Български град! Русофилски дупедавецо
228
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСега да ви обясня, града си е носил старото име Средец, след Освобождението, се събира софийската управа и с гласуване , решават да го прекръстят от Средец на София, на името на църквата "Света София", която се е намирала в Средец(днешна София). Това е.
227
10
 
8
 
! Отговори
До 274 преди 2 години
Аргументирай се, руски или русофилски бо-***! Русофил = българомразец! Какви хапчета, какви лекарства в Русия бе, ***, направо налитате на лосинони за вана!
226
1
 
2
 
! Отговори
До Владимир Жириновс преди 2 години
Споко, не си единственият, тая византийска простотия тресе Русия и Гърция векове наред!
225
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Още нещо, А ти също си пий хапчетата!
224
7
 
10
 
! Отговори
Татул преди 2 години
НЕ! Предпоставките ги създават САЩ!
223
0
 
3
 
! Отговори
До Владимир Жириновс преди 2 години
Пий си хапчетата
222
8
 
9
 
! Отговори
Още нещо, преди 2 години
защо в София (бивш Средец!) има храм на руско-монголския пияница и предател Ал. Невски и се счита тоя "храм" за най-голямата "Българска светиня"? По времето на Васил Левски (и след Осовбождението) няма данни българите да са знаели кой е Александър Невски, камо ли пък да се "молили" на тоя "светец". Русофилията и прекаленото преклонение пред Русия е болестно състояние и води до шизофрения и умствено разстройство. Руските пияници и прости-ту-тки неведнъж са обиждали България и българския народ!
221
7
 
3
 
! Отговори
Владимир Жириновски преди 2 години
След Украина , наред е мавърска Турция . Руското знаме ще се вее над "Света София" , заедно с флага на братска Гърция , както някога Съветското знаме се вееше над Нацисткия Райхстаг (днес Бундестаг -- Германския Парламент) в Берлин !