Създава ли Владимир Путин предпоставки за война?

Той винаги е бил лидер, който държи опциите си отворени
18 фев 2022 20:30, Нели Христова
359
Създава ли Владимир Путин предпоставки за война?
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е човек, който обича да държи възможностите си отворени и кризата в Украйна не е изключение. Докато лидерът на Кремъл сигнализира за готовността си да се ангажира на дипломатическия фронт, той също така подкрепя аргументите за война.

Да вземем ситуацията в Донбас, териториите в Източна Украйна, частично контролирани от подкрепяни от Русия сепаратисти. На пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц във вторник Путин изпусна думата с "г", за да опише ситуацията там.

"Според нашите оценки това, което се случва днес в Донбас, е геноцид", каза Путин.

Шолц по-късно каза на репортери, че Путин е "сгрешил", като е използвал термина. Но тези коментари вече бяха в публичното пространство - и Путин засили реториката.

Жалбата на Путин в Донбас не е нова. Той многократно говори за това, което описва като нарушаване на правата на етническите руснаци и рускоговорящите в Украйна, и заявява, че е в рамките на правата на Русия да се намеси военно, за да ги защити.

Но изглежда, че Путин аргументира своята собствена версия за "отговорност за защита", колкото и да е далечна ситуацията в Донбас от Руанда – където над 800 000 души, предимно тутси, бяха убити в продължение на 100 дни през 1994 г. или Сребреница, където повече от 7000 предимно мюсюлмански мъже и момчета бяха изклани през 1995 г.

Позоваването на геноцид отразява фалшивото твърдение на Русия, че нейната съседка Грузия е извършила геноцид срещу цивилното население в отцепилата се република Южна Осетия през август 2008 г. По време на този кратък конфликт Русия предприе мащабно военно нахлуване, което стигна дълбоко в грузинската територия. Сценарий, който тревожи Запада днес, когато става въпрос за Украйна.

Следственият комитет, най-висшият правоприлагащ орган на Русия, направи още една стъпка в коментарите на Путин в сряда, когато обяви, че е започнал наказателно разследване за предполагаеми доказателства за това, което той нарече "безразборен обстрел" на цивилни граждани в региона на Донбас от украинските сили от 2014 г.

В прессъобщение, изпълнено с политически език за обвинения, Следственият комитет заяви, че е образувал наказателно дело по част 1 на член 356 от Наказателния кодекс на Руската федерация, което обхваща малтретиране на цивилното население и използването на забранени средства и методи по международен договор при въоръжен конфликт.

Изявлението на Следствения комитет повтори речта на Путин за геноцида, казвайки: "Намерението за унищожаване на жителите на Донбас е очевидно – руското разследване регистрира стотици такива факти, които се квалифицират като доказателство за използването на забранени средства и методи за водене на война."

Ясно е защо Кремъл иска да промени темата: през 2015 г., например, обстрелът отне живота на най-малко 30 души в югоизточния украински град Мариупол.

От началото на конфликта в Донбас през 2014 г. хиляди цивилни са били убити и ранени в сраженията, според оценки на ООН. Но обявяването на разследване - не от независим орган и в разгара на конфронтация с Украйна - изглежда е ясен политически ход, каквато и да е истината на твърденията.

А след това идва и въпросът за правния статут на сепаратистки региони на Донбас. Русия никога не е признавала самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) в Донбас като суверенни и независими държави, дори когато е раздавала руски паспорти на хората, живеещи там.

По-рано тази седмица руските депутати призоваха руския президент да признае отцепилите се републики в Донбас за независими. Това също създава потенциална ситуация, в която Русия може да обяви необходимостта да отговори на украинската "агресия" срещу тези държави.

Дали това ще се случи? Признаването на ДНР и ЛНР на практика би унищожило споразуменията от Минск, пакет от мерки, който засега според Кремъл е единственият начин за разрешаване на кризата в Украйна.

Но производството на повече проблеми също може да бъде от полза за Кремъл: това разширява менюто от опции, с които разполага Путин.

Анализ от Нейтън Ходж, CNN

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата военна "мощ" на САЩ се крие във войната с ракети, танкове и хеликоптери срещу местните с "калашници". Те се борят с истински мощен враг само веднъж, и то - дълго време и не особено успешно (срещу Германия). Да видим как ще се бият сега срещу Русия.
199
2
 
10
 
! Отговори
Помнете това преди 2 години
САЩ искат да изглежда, че Путин създава предпоставки за война, но той няма такава идея. САЩ имат остра нужда от война в Украйна и вече натискат Зеленски да започне братоубийствена война с цел да провокира Русия да се намеси.
198
6
 
2
 
! Отговори
Айде къш преди 2 години
Путин в спутник към Марс
197
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЕС десетилетия наред се живееше леко, уредено, приятно. Е, свърши вече. А България и новопокръстените източно европейци 30 години се навеждаха на запада, западняците ги изпозлваха и подритваха, българите търпяха, мизерстваха и се надяваха да дойде добрия живот, но така и не можаха да дочакат и да го опитат.
196
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтеглят от пазара електрическите автомобили, които Кирил Петков докара у нас. Малките електрически автомобили E.Go имат огромен проблем и трябва да изтеглят произведените си превозни средства от юни 2019 до юни 2020 година. Причината са редица повреди в колите, пише немското издание automobilwoche.de. От изданието припомят, че след фалита през 2020 година E.Go са рестартирали с нов капитал след повече от година прекъсване на производството.
195
4
 
2
 
! Отговори
Повтарям преди 2 години
Путин започна тази война през 2014г сега ще си сърба попарата
194
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин го чака казана в пъкала
193
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте първо да уточним ,кой създава предпоставки за война в момента,Путин или дементиралата кукла на конци Байдън?
192
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков: Не може добросъседството с Македония да се свежда само до историята.
191
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин започна тази война през 2014г сега ще си cърба попарата
190
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къф жизнен стандарт, бе - в Москва още живеят в комуналки - по 3 семейства в апартамент с обща кухня.
189
4
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Време е и на Зеленски да си купи памучна вратовръзка. По-лесна е за ядене.
188
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безпрецедентен скок на цените на азотните торове заради енергийната криза. Производството на азотни торове зависи от газта. Много производители между които най-големия, американския CF Indurstries спря заводите си в Европа. Европа не може да получава необходимите високи реколти от продукти без изкуствените торове. Европа е застрашена от недостиг на хранителни продукти и дори от глад.
187
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин потвърди, че цената на газта за Белорусия ще се запази и за 2022 година на същите нива от 128.5$.
186
10
 
7
 
! Отговори
считам, че преди 2 години
На т.нар. матушка и остават не повече от 10-ина години агония да се бори за недостижимата цел - глобален фактор! Джуджака ще хапва гречка при Луцифер.
185
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той натуралния роден език на украинците е руския език, на какъв искаш да ти говорят? Украинския език е една австрийска измислица от ПСВ , а не е роден език на украинците, тя и самата дума Украйна означава - в края на Русия. Измисления изкуствен "украински език" започнаха да го учат в Украйна преди 20-30 години, той не е роден език на украинците, а изкуствено създаден език, руския език им е родния език на украинците.
184
6
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Време е да създадем национално движение туркофили
183
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ресурсната криза, климатичната криза, демографската криза, а след това финансовата и икономическата криза това вече се случва на запад. По-нататъшната инфлация на храните и броят на гладните хора на запад ще нарастват. Нарастващото социално неравенство ще доведе до криза на западната система, до преструктуриране на икономическата форма на съществуване на хората, тъй като ще изисква стриктно регулиране на потреблението и потискане на масовото гражданско недоволство.
182
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че той си ги създава от момента в който обяви Крим за руски и изпрати сепаратистите в Донецк. И прдължава.
181
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефката на кабинета на Кирил Петков е била на заплата 13000 лева на фиктивна длъжност.