Създава ли Владимир Путин предпоставки за война?

Той винаги е бил лидер, който държи опциите си отворени
18 фев 2022 20:30, Нели Христова
359
Създава ли Владимир Путин предпоставки за война?
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е човек, който обича да държи възможностите си отворени и кризата в Украйна не е изключение. Докато лидерът на Кремъл сигнализира за готовността си да се ангажира на дипломатическия фронт, той също така подкрепя аргументите за война.

Да вземем ситуацията в Донбас, териториите в Източна Украйна, частично контролирани от подкрепяни от Русия сепаратисти. На пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц във вторник Путин изпусна думата с "г", за да опише ситуацията там.

"Според нашите оценки това, което се случва днес в Донбас, е геноцид", каза Путин.

Шолц по-късно каза на репортери, че Путин е "сгрешил", като е използвал термина. Но тези коментари вече бяха в публичното пространство - и Путин засили реториката.

Жалбата на Путин в Донбас не е нова. Той многократно говори за това, което описва като нарушаване на правата на етническите руснаци и рускоговорящите в Украйна, и заявява, че е в рамките на правата на Русия да се намеси военно, за да ги защити.

Но изглежда, че Путин аргументира своята собствена версия за "отговорност за защита", колкото и да е далечна ситуацията в Донбас от Руанда – където над 800 000 души, предимно тутси, бяха убити в продължение на 100 дни през 1994 г. или Сребреница, където повече от 7000 предимно мюсюлмански мъже и момчета бяха изклани през 1995 г.

Позоваването на геноцид отразява фалшивото твърдение на Русия, че нейната съседка Грузия е извършила геноцид срещу цивилното население в отцепилата се република Южна Осетия през август 2008 г. По време на този кратък конфликт Русия предприе мащабно военно нахлуване, което стигна дълбоко в грузинската територия. Сценарий, който тревожи Запада днес, когато става въпрос за Украйна.

Следственият комитет, най-висшият правоприлагащ орган на Русия, направи още една стъпка в коментарите на Путин в сряда, когато обяви, че е започнал наказателно разследване за предполагаеми доказателства за това, което той нарече "безразборен обстрел" на цивилни граждани в региона на Донбас от украинските сили от 2014 г.

В прессъобщение, изпълнено с политически език за обвинения, Следственият комитет заяви, че е образувал наказателно дело по част 1 на член 356 от Наказателния кодекс на Руската федерация, което обхваща малтретиране на цивилното население и използването на забранени средства и методи по международен договор при въоръжен конфликт.

Изявлението на Следствения комитет повтори речта на Путин за геноцида, казвайки: "Намерението за унищожаване на жителите на Донбас е очевидно – руското разследване регистрира стотици такива факти, които се квалифицират като доказателство за използването на забранени средства и методи за водене на война."

Ясно е защо Кремъл иска да промени темата: през 2015 г., например, обстрелът отне живота на най-малко 30 души в югоизточния украински град Мариупол.

От началото на конфликта в Донбас през 2014 г. хиляди цивилни са били убити и ранени в сраженията, според оценки на ООН. Но обявяването на разследване - не от независим орган и в разгара на конфронтация с Украйна - изглежда е ясен политически ход, каквато и да е истината на твърденията.

А след това идва и въпросът за правния статут на сепаратистки региони на Донбас. Русия никога не е признавала самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) в Донбас като суверенни и независими държави, дори когато е раздавала руски паспорти на хората, живеещи там.

По-рано тази седмица руските депутати призоваха руския президент да признае отцепилите се републики в Донбас за независими. Това също създава потенциална ситуация, в която Русия може да обяви необходимостта да отговори на украинската "агресия" срещу тези държави.

Дали това ще се случи? Признаването на ДНР и ЛНР на практика би унищожило споразуменията от Минск, пакет от мерки, който засега според Кремъл е единственият начин за разрешаване на кризата в Украйна.

Но производството на повече проблеми също може да бъде от полза за Кремъл: това разширява менюто от опции, с които разполага Путин.

Анализ от Нейтън Ходж, CNN

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както сръбския език е диалект на Българския, то така и украинския език е диалект на Руския.
179
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само след 5 години руските бомби ще се превърнат в ядрено гориво
178
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сергай Лавров увери, че Русия е готова за всякакви развития в сферата на сигурността.
177
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея земи дето се карат сега Украйна и Русия едно време бяха също част от Велика България.Когато ние българите сме имали държава славяните са се криели по блатата и горите и са си правели къщи от слама.А траките т.н войни имат само един Спартак дето поведе въстание,само че той е тракиец колкото Александър Македонски е македонец.Ние българите произлизаме от една от най великите цивилизации на света.
176
1
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Рафи,синът на Корнелия Нинова каза,че не мърда от САЩ:)Оня другият синът на Деса Радева,Президента Радев и Жоро Свиленски:)и той каза,че не мърда от САЩ:)
175
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще гризне букета май
174
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В света има недостиг на уран за ядрената енергия. 50% от ядрената енергетика на САЩ се захранва от програма за превръщане на руския високообогатен уран в нискообогатен уран. Само Русия разполага с изобилие от уран.
173
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТой натуралния роден език на украинците е русия език, на какъв искаш да говорят? Украинския език е една австрийска измислица от ПСВ , а не е роден език на украинците, тя и самата дума Украйна означава - в края на Русия.
172
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените растат. Дефицитът започна да пълзи по веригите. В началото бяха само чипове, сега липсват метали и материали за конструкция.
171
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този път вместо Наакашвили, Зеленски ще си дъвче вратовръзката или яката.
170
7
 
6
 
! Отговори
КуКлус преди 2 години
Русофил - истински Българин !Русофоб - малцинство , неук , опиянен , роботизиран , простичък упадък на нацията ни , агресор , на черното - бяло и т.н.
169
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жизненият стандарт на запад пада с всеки изминал ден. При падане на стандарта под 40% започват бунтове на милионите бежанци и мюсюлмани защото за тях това означава падане под жизнения минимум.
168
2
 
8
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
А марионетният режим в украйна ЗАЩО отказва да спазва Минските споразумения, които сам е подписал? Русия защитава ИМЕННО мирното население, което е подложено на терор от неонацистката хунта - и то не само руското население, но и всички малцинства в Украйна, включително бесарабските българи, които бяха лишени от човешкото и международно гарантирано право да говорят майчиния си език. Въпросът е защо нашите престъпни политици защитават не Българите в украйна а режимът, който ги тъпче?
167
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще бъде унизена и ще моли за мир
166
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Атлантицитеда видят САЩ колко страни са демократизирали след разпускането на СССР и после да говорят за агресори. По-добре да си мълчат иначестават жалки.
165
7
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Руские тролчики не издържат,че вече България не е с Русия:)Нали?:)Аз пък бас хващам,че Рускините са по-евтинджос от Българките и се котират много по-ниско:)
164
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната е в картуните американски.Войната не Рамбо и Командо..
163
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия превъзхожда запада във военните технологии. Русия, която благодарение на санкциите и заместването на вноса постигна самодостатъчност в продоволствената сигурност и изнася всичко - газ, торове, зърно и месо, е доволн от всички сценарии. Русия е осигурена с изобилие от ресурси, храна и енергия. В Русия дъвчат сандвичи, усмихват се и махат с ръка на Запада.
162
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 166 Голяма грешка е да даваш като " аргумент" че бг са " славяни" точно " Историята" на Паисий, защото първо името и е доста разтегателно пт " Славноболгарска", до " Словеноболгарска" и второ тази " История" няма никаква историческа стойност- там 90% от " фактологията" просто не съвпада с истината! И трето Паисий я пише като символ на започващото Просвещение на народа, ролята на " Историята" не е истината, а да ни " върже към каруцата на Илирийците, които реално " измислят" " славяни
161
0
 
4
 
! Отговори
<><>до 1 преди 2 години
Има , евро-атлантици като тебе ! *** свалят на чичо Сам все едно е направил нещо за България !