Западен печат: Насилието в Украйна повишава изгледите за война

Растат страховете от реални бойни действия в сърцето на Европа
18 фев 2022 10:49, Елка Василева
149
Западен печат: Насилието в Украйна повишава изгледите за война
Снимка: архив, БГНЕС

Насилието в Украйна увеличава изгледите за война, пише в. "Уолстрийт джърнъл", като изтъква засилването на артилерийския обстрел по фронтовата линия, отделяща Украйна от проруските сепаратисти.

Правителството в Киев и сепаратистите си размениха взаимни обвинения за нарушения на прекратяването на огъня по фронтовата линия в Източна Украйна, а американският президент Джо Байдън каза, че Русия подготвя претекст за нахлуване на украинска територия, и предупреди, че заплахата от руско нападение остава "много голяма".

Още по темата
Напрежението още повече се повиши, след като Москва заплаши в писмо до Вашингтон да прибегне към неуточнени "военно-технически мерки", ако не получи от САЩ и техните съюзници правнообвързващи гаранции за своята сигурност, включващи обещание от НАТО, че никога няма да допусне Украйна за член, както и ограничения върху разполагането на войски в Източна Европа, отбелязва изданието.

Байдън и негови висши сътрудници отправиха вчера нови предупреждения, че Русия се готви за военно настъпление срещу Украйна, вероятно в следващите няколко дни, посочва в. "Вашингтон таймс".

Необичайно резките изявления на Байдън, държавния секретар Антъни Блинкън и други високопоставени американски служители засилиха страховете от реални бойни действия в сърцето на Европа и изглежда оставиха само малка и все по-отслабваща възможност за дипломатически изход от конфликта, коментира изданието.

Представители на САЩ и НАТО отново казаха, че не виждат признаци Русия действително да осъществява обещаното от нея изтегляне на част от над 130-те хиляди войници, с които методично обкръжава Украйна от три страни през последните седмици, отбелязва вестникът.

Британското министерство на отбраната предприе необичайна стъпка, публикувайки инфографика, показваща евентуалните направления, по които Русия може да извърши нахлуване в Украйна, а именно откъм Русия, Беларус и Крим, отбелязва в. "Дейли телеграф".

Великобритания смята, че почти половината от струпаните до Украйна руски войски вече са на около 50 километра от границата, което не отговаря на изявленията на Москва, че силите й се връщат в казармите, пише в. "Гардиън".

Цитирани от изданието служители казаха, че подкрепления от 14 батальона са в процес на пристигане и изтъкнаха изграждането на понтонен мост в Беларус през последните няколко дни като пример за необичайна военна активност.

Мостът, разкрит от сателитни снимки, е бил изграден на десетина километра от украинската граница при река Припят в района на Чернобилската изключителна зона по време на съвместни руско-беларуски военни учения, посочва вестникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: войнаУкрайнаСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всички живеещи в САЩ знаят за кой работи Уолстриит Джърнъл, Гьобелс щеше да се гордее с нивото на западна пропаганда.
14
2
 
21
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
След като дядо байдън и проамериканските западни политици въоръжиха украйна с модерни оръжия, следват бойни действия с така наречените сепаратисти с цел да предизвикат русия да се намеси. И ето ти война в европа.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен лично ме интересува Китайския печат. Западния е ясен. Особено като се има предвид какво редакцията разбира под "западен" - BBC, DW, WD и прочее рупори на байгъновата правда.
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости! Путин може да е всякакъв, но не е *** колкото и да лаят и да им се иска война на краварите. дори вирусът, който пуснаха не успя да омаломощи противника така, че не виждам краварите на какво се надяват
11
1
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Странно е, когато от "архива" на БГНЕС излиза компютърна графика. Какво "архивират" тези медии? Защо го "архивират"? Много свободно време имат техните ИТ специалисти щом в "архива" пазят скриншотове от игрите си.
10
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DO 1 и кой ти каза, че са избити от украинските войници?
9
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато на петата колона на Русия й беше подадвно от Москва,че ще има война,тук и навсякъде те пишеха как Украйна ще бъде размазана за часове.Днес,когато блъфа на Путин не мина пред мощта на НАТО ,колоната започна да възхвалява мира и как запада си измислил всичко.А кой писа ултиматуми, кой заплашваше с военни решения ако Нато не се изтегли на позиции преди 1997?Америка или Русия си ги правеше тия неща!
8
0
 
19
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Чудят се каква глупос да измислят.
7
5
 
30
 
! Отговори
мдааа преди 2 години
По-скоро нагнетяване на напрежението с фалшиви новини от американското разузнаване, раздухвани съзнателно от западни медии повишава изгледите за война.
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Необичайно резките изявления на Байдън - eми нема как да не са резки, то вече до гуша му дойде да чака войната, а оня дребен нехранимайко се е запекал и неще и неще да напада, рейтинга ни продължава да пада, икономиката не върви, имаме и оръжие за продажба, аааааааа не може така! кат за последно сме подготвили едно химическо нападение, че поне с това повече опит имаме!!!
5
4
 
30
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
"Уолстрийт джърнъл"? САЩ си искат войната, иначе печалбите на Уолстрийт могат да пострадат.
4
4
 
27
 
! Отговори
Из МъдростНаНародите преди 2 години
Човек и добре да живее, може да попадне на кравар!
3
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западен печат = хартия за нужника на село.
2
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След близо три месеца краварска пропаганда и подгряване на масите,време е за провокации,тия са толкова прозрачни че чак дрънкат!
1
7
 
42
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Още през октомври миналата година след поражението и бягството на непобедимата иначе украинска армия при село Первомайское беше открит масов гроб с 80 тела на мирни жители, избити от украинските войници. Западния печат нещо не пише ли а това?