Това е световна война, единственият печеливш е Китай

Последствия за България: Инфлация, удар по енергетиката, туризма
24 фев 2022 15:08, Анисия Иванова
178

"Първите санкции, които наложиха САЩ, Великобритания, ЕС, Япония няма да имат съществено отражение нито върху Русия, нито върху нас. Проблемът е с втория етап на санкциите. Изключването на Русия от SWIFT ще има много тежко отражение върху способността ѝ да се разплаща и да получава пари за своя износ. Но това ще се отрази и върху нас - физическите доставки на газ и нефт, които получаваме от Русия", коментира макроикономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на "България сутрин".

"Не знам в каква степен сме готови да компенсираме това, което неминуемо ще се случи в областта на енергетиката, доставките на нефт и газ. Ако се наложат санкции на износа на нефт, ще изисква да поставим под държавен контрол "Лукойл" и да опитаме да заместим доставките", посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Ганчев изтъкна, че Русия е основният износител на пшеница в света, а Украйна е на четвърто място. Износът и от двете страни ще бъде ограничен, а това ще доведе до увеличение на цените.

Още по темата

"Ще има ускорение на инфлацията, двуцифрена инфлация е много вероятна. Ще се наложи преразглеждане на бюджета и пренасочване на ресурси. Ще бъде ударен и секторът на туризма", алармира макроикономистът.

Според него Русия в дългосрочен план не може да бъде разглеждана като надежден доставчик на каквито и да е стоки. Постепенно ще бъде изолирана от световната икономика, дори без вземането на специални мерки. Този конфликт ще има изключително тежко отражение върху руската икономика, убеден е проф. Ганчев.

Той добави, че Русия е постигнала вътрешно покриване на своите потребности и не зависи от доставките на хранителни продукти и суровини. Направили са преструктуриране на селското стопанство. Има и огромен валутен резерв, който обаче бързо ще бъде изчерпан при военни действия.

"В най-явен вид това е Трета световна война. Единственият печеливш е Китай, тъй като Русия ще бъде принудена да пренасочи износа към Китай. Китай много въздържано подкрепя Русия и се опитва да страни от конфликта, но да печели икономически", каза още проф. Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
1
 
! Отговори
Печеливш е да.... преди 2 години
Защото на азиатските мутри , не може да се вярва .Както помагаха на Виетнам във войната --така после , им обявиха война ,защото им се нарушиха интересите!НЕ ВИ ЛИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ , ЧЕ ПУТИН Е СЪЩИЯ---ЕДНО ГОВОРИ , ДРУГО ПРАВИ!
141
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 2 години
ГЛУПОСТИ, АМАН ОТ ПСЕВДО ПРОФЕСОРСКИ АНАЛИЗИ
140
0
 
3
 
! Отговори
Помислете преди 2 години
Картините от Крим напомнят масово на Сърбия през 2001 година. Да не забравяме на чия страна тогава кой беше и какво се случваше на цивилни. Цивилните за съжаление освен жертва на "противника" са жертва и на политиките, които техните управляващи водят. В случая Запада под диктата на САЩ изиграха най-лошата роля, защото както през 2014г. подстеркаха Украйна почти да обяви война на Русия (и то ядрена), което ако не си готов да изпълниш е по-добре да не правиш. След което спокойно наблюдават отстран
139
0
 
5
 
! Отговори
И от народа.. преди 2 години
До АнонименНа следващите избори, които изглежда наближават.. при цени на газа 2000 долара вместо 300, това е неизбежно!
138
1
 
8
 
! Отговори
И САЩ също!!! преди 2 години
Интерес от слаб ЕС, на който САЩ да продават газа за 2000 долара, вместо Русия за 300, имат основно САЩ!!!
137
1
 
5
 
! Отговори
Готин преди 2 години
СЪОБЩЕНИЕ: ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА НЯМА ДА ИМА!
136
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият български елит, който призовава за санкции и гласува за тях ще получи санкции от Русия, това е единстеното сигурно нещо.
135
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам някакви особени симпатии към Левски, не той е освободил България от турците, а и няма как да стане. Само Русия е имала такава способност, тя съществува и днес и е огромна сила, а Левски го няма.
134
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този професор не е много различен от "пиянките, дето запиват и замезват в мазите." Дали е наясно каква е структурата на световните пазарите. Обръщението на бай дън беше много колебливо и мъгливо. Изключване няма да има защото е безсмислено. В този момент сащ купуват петрол от Русия, а президентът им говори за абстрактни санкции и заплахи. Ха-ха-ха!
133
1
 
10
 
! Отговори
моника бонева преди 2 години
Най-рахат са българските пиянки ,дето запиват и замезват в мазите-нито ковид ги хваща, нито световна война ги стряска :))))
132
8
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 2 години
Те и БСП не харесват чак толкова Путин, но не смеят да си признаят публично, че имат разни предишни далаверки с тях и да им лъсне задникът... Единсттвените, които подкрепят този ненормалник са Възраждане, защото са от един дол дренки и се отъждествяват с него да си вдигат самочувствието, щото няма с какво друго..
131
12
 
11
 
! Отговори
Да, преди 2 години
Левски с пълно право не е вярвал на руснаците.
130
10
 
14
 
! Отговори
Нито преди 2 години
Левски, нито Ботев, нито Раковски са харесвали имперските идеи на Русия и са го заявявали ясно. И са предупреждавали още тогава, че там има коварни мозъци, ама кой да слуша. Така че не може човек, който благоговее пред Левски да харесва Путин. Или единия или другия. Апостолът се обръща в гроба сега от приказките на руските мекерета тук.
129
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До Анонимен Путин обеща да декомунизира Урките . И ще го изпълни . До границитте на 1918 години ,преди да ги комунизират .
128
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е съгласувано отдавна. Путин бомбардира и руши, Америка после въстановява.Важното е парите да се въртят.А Европа само гледа и мига на парцали. Никой не я бръсне за слива. Парите са пари когато правят пари!!
127
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щатите са печелившите, иначе намяше да налеят толкова въоръжение в Украйна.
126
5
 
17
 
! Отговори
печатницата хлопна преди 2 години
До Анонимен138Печатницата хлопна!Трябва да се мисли ако има с какво!Започват за Бретън Уудс от 1943 и го налагат с ядрените бомбандировки над Хирошима и Нагазаки.Не бе валутната змия,нефтодолари,ковид долари за 15трл!Умнико имаш ли представа колко е дъжината на куфарчето с по милион долара!Сега е време да платят за грабежа и заплахите към човечеството!Каубоя падна от коня!
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов Ти купи ли си?
124
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 137 И с какво е виновен САЩ? Или ей така служебно на руснаците САЩ им пречи и им е виновен.
123
17
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовЗа всичко случващо се има един единствен виновник, наречен САЩ.