Това е световна война, единственият печеливш е Китай

Последствия за България: Инфлация, удар по енергетиката, туризма
24 фев 2022 15:08, Анисия Иванова
178

"Първите санкции, които наложиха САЩ, Великобритания, ЕС, Япония няма да имат съществено отражение нито върху Русия, нито върху нас. Проблемът е с втория етап на санкциите. Изключването на Русия от SWIFT ще има много тежко отражение върху способността ѝ да се разплаща и да получава пари за своя износ. Но това ще се отрази и върху нас - физическите доставки на газ и нефт, които получаваме от Русия", коментира макроикономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на "България сутрин".

"Не знам в каква степен сме готови да компенсираме това, което неминуемо ще се случи в областта на енергетиката, доставките на нефт и газ. Ако се наложат санкции на износа на нефт, ще изисква да поставим под държавен контрол "Лукойл" и да опитаме да заместим доставките", посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Ганчев изтъкна, че Русия е основният износител на пшеница в света, а Украйна е на четвърто място. Износът и от двете страни ще бъде ограничен, а това ще доведе до увеличение на цените.

Още по темата

"Ще има ускорение на инфлацията, двуцифрена инфлация е много вероятна. Ще се наложи преразглеждане на бюджета и пренасочване на ресурси. Ще бъде ударен и секторът на туризма", алармира макроикономистът.

Според него Русия в дългосрочен план не може да бъде разглеждана като надежден доставчик на каквито и да е стоки. Постепенно ще бъде изолирана от световната икономика, дори без вземането на специални мерки. Този конфликт ще има изключително тежко отражение върху руската икономика, убеден е проф. Ганчев.

Той добави, че Русия е постигнала вътрешно покриване на своите потребности и не зависи от доставките на хранителни продукти и суровини. Направили са преструктуриране на селското стопанство. Има и огромен валутен резерв, който обаче бързо ще бъде изчерпан при военни действия.

"В най-явен вид това е Трета световна война. Единственият печеливш е Китай, тъй като Русия ще бъде принудена да пренасочи износа към Китай. Китай много въздържано подкрепя Русия и се опитва да страни от конфликта, но да печели икономически", каза още проф. Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
15
 
26
 
! Отговори
Майдан преди 2 години
Истинското начало на този процес беше поставено от американското разузнаване през 2014 г. с операция "Майдан". Всъщност от всичко това Русия загуби влияние. Единственият печеливш са Щатите - те прибавят 2/3 от Украйна в своята сфера на влияние и дестабилизират европейските икономики, които всъщност търгуват с Русия
121
7
 
28
 
! Отговори
Веднаги и незабавно преди 2 години
да бъдат анексирани към Русия Нинова и Костадинов барабар с прилежащите им избиратели!
120
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трета СВЕТОВНА война? Глупости!
119
7
 
5
 
! Отговори
печатницата хлопна преди 2 години
Браво *** умнико наш!Как да ти се обясни,че глупотевините дето ръсиш няма да се случат!Дали си чел споразумението от Бретън удс дето янките проработват още от 1943г. и налагат на света през 1945г, преди още мирните договори от Париж/1947!Ганче умнико за 2. наложен ковид на света напечатаха 15 трл.долара-празни хартийки.След валутната змия,петродолара,газа няма спасение за ФВР-САЩ!Умник Ганчооооо
118
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковидът е световна пандемия, войната е световна...Хайде галактическа
117
16
 
20
 
! Отговори
струва ми се преди 2 години
че в суматохата Китай ще лапнат едно парче от Сибир.На тях Путин не може да се прави на мъж.
116
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Двата тигъра ще се бият, а хитрата найнуна ще стои отстрани и ще ги наблюдава..." Мао Дзедун
115
8
 
22
 
! Отговори
До Анонимен 121 преди 2 години
Кой ще купи американско оръжие ли? Ами де да знам, за под 2м откакто Русия започна да струпва армия покрай Украйна - Египет - 2.5 млрд, Полша - 7.2 млрд, Чехия - 3.1 млрд, Унгария - 4.4 млрд, ние готвим сделка за 1 млрд, Саудитска Арабия - 9 млрд. САЩ си повиши очакванията от 141 млрд приходи от продажба на оръжие на 175млрд очаквана продажба. Но ти си живей с мисълта, че НИКОЙ няма да купува от САЩ оръжие. Ще им предам докато си броят пачките, че така си казал, те сигурно ще ревнат!
114
9
 
19
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Бай дьн ще ни достави обеднен уран вместо пшеница за ядене
113
15
 
20
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Путин едва ли има за цел да окупира цяла Ук., пък и не му е нужно... Е, няколко области в Източна и Югоизточна Ук. ще получат "независимост", не е изключено и някои Западни области да се отделят от Ук. и това което остане от Ук. няма да е нужно никому!
112
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По повод на Лукойл. Никой няма да смее в България го пипне. Лукойл е частна компания, основно свързвана с Родшилд, отколкото с Русия. 2014 и бяхя наложени санкции, но забележете без операциите в САЩ. Знаете ли че, Лукойл е един от големите оператори на бензиностанции в САЩ, в общо 11 щата.
111
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божието наказание вече дойде за америкошките и техните прислужници.
110
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще декомунизира украйна. Украйна е име на местност, която Ленин превърна в съветска република, Хрушчов я разшири с Крим, а Горбачов и даде пълна независимост. Там пък решиха, че може да работят срещу Русия и да получават помощи за това от сащ.Криво направени сметки.
109
4
 
19
 
! Отговори
до глупости преди 2 години
При началото на Трета Световна Война всичко ще свърши за не повече от 24 часа, за какво ти са след това "Милионни армии и Зелена тоалетна хартия"?! Една консерва и бутилка минерална вода ще струват колкото едно Ферари днес! Какви ще са последствията за Планетата след това Никой, повтарям Никой не знае!!!!
108
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой ще им купи оръжието на сащ като ги няма на бойното поле? Нещо не се връзват лъжите фашингтонски, балансите не излизат, пълен цугцванг. Защо си напъваш празната глава щом не разбираш?
107
13
 
17
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 години
Русия добре е научила урока как САЩ нападнаха Ирак.
106
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господ ще накаже всички привърженици на Путин.
105
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия няма намерение да храни мързеливци, нито ще търпи мерзавци да й мътят водата.Голямата тояга е в нейните ръце. Свиквайте.
104
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам в коментарите някакви хора се радват на война. Това са същите хора дето се радваха когато в Казахстан армията уби 800 цивилни. Ами като толкова много ви харесва войната не е като да няма войни на планетата. Ходете я в Афганистан, я в Сирия, я в Йемен, я в Украйна, я в Пакистан, я в Сомалия, я в централна Африка. Седите тук и се радвате на чуждото нещастие защото в болните ви глави това щяло да нарани САЩ? САЩ сега ще продадат оръжия за няколко стотин милиарда и ще забогатеят от това!
103
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на някой не му ли дойде на ум, че за да пристъпи към този ход Русия може да няма друг избор. Ако искаше да направи това Путин щеше да нападне още когато струпа войските. Защо не използва момента на изненадата, защо сега? Хората гледайки телевизия не си правят труда да се върнат назад в годините. Западът иска да смени Путин, за да обърне Русия срещу Китай. Прочетете "Голямата шахматна дъска" Там преди 25г са описани всички събития от 2014г насам. Само Путин не беше предвиден.