Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...

В списъка са около 60 компании, които си тръгват от страната
Обновена: 10 мар 2022 08:50 | 10 мар 2022 08:25, Анисия Иванова
788
Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...
Снимка: БГНЕС

Русия е съставила списък на компаниите, които могат да бъдат национализирани. Той включва Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M и др., пише в. Известия.

В списъка са включени около 60 компании, които обявиха, че ще спрат да работят в Русия.

Списъкът е съставен от организацията "Обществена потребителска инициатива", а ръководителят й Олег Павлов съобщи пред „Известия“, че „в работата по този списък ще участват и правоприлагащите органи, Министерството на промишлеността, и др. Списъкът е изпратен на руското правителство и на Генералната прокуратура в страната.

Още по темата

Според Павлов „властите вече са изградили единна позиция, че чуждестранният бизнес не може просто така да затвори предприятията си в Русия“.

"Разбира се, списъкът е отворен. Веднага щом има компании, които затварят магазините, заводите и бизнесите си без да предоставят гаранции и компенсации на руските потребители, те автоматично попадат в списъка. Съответно за тях ще бъдат приложени административни, наказателни и съдебни процедури".

Попадането в антисанкционния черен списък заплашва изтеглилата се фирма и нейното ръководство със запор на сметки и активи, въвеждане на външно управление, национализация на имущество. Ръководството на тези предприятия може да бъде подведено под наказателна отговорност за умишлен фалит и измами в особено големи размери.

На 7 март партия "Единна Русия" предложи да се национализира имуществото на компании, които обявяват закриване на производството си в Русия заради войната в Украйна. Впоследствие руското министерство на икономиката предложи да се въведе външно (руско) управление в компании, в които поне 25% са притежание на чужденци, и които са напуснали руския пазар.

Към момента списъкът на компаниите, напуснали руския пазар, е огромен: сред тях са гиганти като IKEA, Jysk, Spotify, H&M, Apple и т.н. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


788
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
543
8
 
12
 
! Отговори
Кок преди 2 години
Е ако ги национализират ще ги фалират с тяхните управители и менеджман ,ако ги оставят рано или късно Путиновата гвардия ще падне и тези компании ще започнат отново бизнес в Русия,тъй е е още една лудост да ги национализират ,ами после ,,,,,?
542
8
 
9
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 2 години
Русия сега с този акт дефакто си купува активите на тези компании защото активите на олигарсите са в ръцете на запада . Сега Путин узакони плячкосването на Русия . И без пазари , материали и нови технологии тези активи стават за скрап , скъп скрап
541
14
 
33
 
! Отговори
QwertyАХАХАХАХАХА, е преди 2 години
АХАХАХАХАХА, е това вече е КРАЯТ на Путлерова Русия! Подобна национализация е чисто и просто КРАЖБА от държавата на складовата наличност и дотам. Край на инвестиции и производства, тотална изолация от стоки и услуги. А б.л.я.д.о.в.е.т.е НИЩО не могат да произведат сами. Даже нефта не могат и не знаят как да си добиват, без чужди технологии! Мордор официално става МОРДОР... Танкове и пушки ще яде тая ***!
540
16
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
АХАХАХАХАХА, е това вече е КРАЯТ на Путлерова Русия! Подобна национализация е чисто и просто КРАЖБА от държавата на складовата наличност и дотам. Край на инвестиции и производства, тотална изолация от стоки и услуги. А *** НИЩО не могат да произведат сами. Даже нефта не могат и не знаят как да си добиват, без чужди технологии. Мордор официално става МОРДОР. Танкове и пушки ще яде тая ***!
539
0
 
8
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Не забравяй да си купиш и каруца, но с гуми
538
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавам колата и си взимам едно магаре докато са по евтини.И с магарето ще си джиткам по града.
537
25
 
28
 
! Отговори
Браво на Русия! преди 2 години
Точно така, да се спре чуждото и вносното и да се поддържа родното руско производство! Русия ще подкрепи руските компании! Тия чуждестранни западни и американски компании само ще понесат загуби! Китай обаче е насреща и в това положение и ще си сътрудничи икономически с Русия!
536
18
 
15
 
! Отговори
Браво на Русия! преди 2 години
Точно така, да се спре и да поддържа родното руско производство! Русия ще подкрепи руските компании! Тия чуждестранни западни и американски компании само ще понесат загуби! Китай обаче е насреща и в това положение и ще си сътрудничи икономически с Русия!
535
1
 
3
 
! Отговори
HAHA преди 2 години
За какви патенти става дума?
534
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като ги "национализират", какво ? Нямат нито патентите, технологията или административния капацитет да продължат производството и операцията на тези бизнеси. Държавните им предприятия дори няма да могат да си покриват оперативните разходи. Не само това, с подобна постъпка казват на всяка фирма която има намерение някога да инвестира там - можем да Ви откраднем всичко във всеки момент.Ще трябва да си извадят старите преси за лада 1600, защото друго няма да произвеждат вече.
533
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До нАучен сътрудник тук се говори за икономика и пазари, която ще повлияе негативно на всички. по-скоро си сътрудник на бутилката!
532
18
 
25
 
! Отговори
нАучен сътрудник преди 2 години
Една гатанка да ви задам, уважаеми? Руска топ-технология с 5 букви, що е то? Не, не го мислете, отговорът е - СКРАП!
531
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какви слкадове бе калинки става въпрос за оборудвани фабрики готови за производство
530
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до до 112/ Да братле. Лапе ли си? ИНФЛАЦИЯ!!!!!!
529
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 112 - Мене това с нищо не ме боли ...
528
4
 
25
 
! Отговори
112 преди 2 години
Запада губи един огромен пазар. Те това става. За всички зле.
527
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво? Ще конфискуват едни празни складове и може ги 20-30 етажа с празни офиси.
526
13
 
23
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Русия национализирала... Знаем какво стана след национализацията на частните предприятия в България - купонна система и след това облигации, т.е. хората плащаха от мизерните си заплатки, за да закрепят горе-долу държавата. Червените потници казват още: "Вижте какво направихме - язовирни стени, електроцентрали, Кремиковци и пр." Простият народ вярваше, защото имаше желязна завеса и никой не знаеше КАКВО се е построило за същия период в развитите капиталистически държави.
525
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано руският епьл влезне у нас на по ниски цени
524
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 608 - Занчи искаш да кажаеш, че Менделеев, Тойстой, Павлов, Достоевски и други НИЩО не са дали?