Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...

В списъка са около 60 компании, които си тръгват от страната
Обновена: 10 мар 2022 08:50 | 10 мар 2022 08:25, Анисия Иванова
788
Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...
Снимка: БГНЕС

Русия е съставила списък на компаниите, които могат да бъдат национализирани. Той включва Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M и др., пише в. Известия.

В списъка са включени около 60 компании, които обявиха, че ще спрат да работят в Русия.

Списъкът е съставен от организацията "Обществена потребителска инициатива", а ръководителят й Олег Павлов съобщи пред „Известия“, че „в работата по този списък ще участват и правоприлагащите органи, Министерството на промишлеността, и др. Списъкът е изпратен на руското правителство и на Генералната прокуратура в страната.

Още по темата

Според Павлов „властите вече са изградили единна позиция, че чуждестранният бизнес не може просто така да затвори предприятията си в Русия“.

"Разбира се, списъкът е отворен. Веднага щом има компании, които затварят магазините, заводите и бизнесите си без да предоставят гаранции и компенсации на руските потребители, те автоматично попадат в списъка. Съответно за тях ще бъдат приложени административни, наказателни и съдебни процедури".

Попадането в антисанкционния черен списък заплашва изтеглилата се фирма и нейното ръководство със запор на сметки и активи, въвеждане на външно управление, национализация на имущество. Ръководството на тези предприятия може да бъде подведено под наказателна отговорност за умишлен фалит и измами в особено големи размери.

На 7 март партия "Единна Русия" предложи да се национализира имуществото на компании, които обявяват закриване на производството си в Русия заради войната в Украйна. Впоследствие руското министерство на икономиката предложи да се въведе външно (руско) управление в компании, в които поне 25% са притежание на чужденци, и които са напуснали руския пазар.

Към момента списъкът на компаниите, напуснали руския пазар, е огромен: сред тях са гиганти като IKEA, Jysk, Spotify, H&M, Apple и т.н. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


788
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
523
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 606 - В Бълггария няма бойни формируваниея, които са открито нацистки, а сега западните медии казват, че са били "крайно десни". Тоя термин "крайно десни", много ме кефи. Позлват го, за да кажат, че всеки десен кой не им хареса, е нацист, но също така, за да кажат че всеки радикален в дясно, който е удобен, е с поросто "по-крайно десни разбирание, не че е лош човек". Сега виж какво стана - Венецуалеа от социалистически клозет, взеха да я наричат приятеслак страна в нужда.
522
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Националисти, които имат оръжия, униформи, и извършват военни "операции", но не са част от армията на Украйна. Какви са бре 606? Мирни граждани ли са?
521
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската империя никога нищо не е дала на света и няма и да даде. И то когато е била народ от бели хора, вярващи в Господ. Сега са вече евразийски меле зи атеисти, така че могат само да разбойничат и да консумират.
520
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен606. По голяма тесла не съм чел отдавна. Азовците какви ги правят, имаш ли си идея. ***!!!!
519
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Украйна няма никакви неонацистки групировки, още по-малко легално. В Украйна има националисти, каквито има и в България и във всяка страна. Путин е против национализна, ако не сте разбрали. Неговата цел е империя, но без националности. Тези, които се пишат националисти и защитават руската кауза, са слепци. На Путин му трябва територията и послушно, безнационално население.
518
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Любопитно, като национализира Apple, да очакваме ли руски Iphone-и?!
517
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - 601Айде пробвай!
516
0
 
1
 
! Отговори
али преди 2 години
Това на този етап не трябва да се случва ....
515
11
 
15
 
! Отговори
али преди 2 години
Путин е на път да превърне Велика Русия в една държава от третия свят изнасящи суровини за развиващите се страни..... Путин трява да се успокои....
514
19
 
19
 
! Отговори
11111 преди 2 години
Всички ще береме ядове, защото Брюксел се меси в руските работи, а не трябва. Както не се месеше в американските нападения над 5 държави. Сега ще има инфлация, беработица и криза, а в Украйна има неонацистки-военни групировки напълно легално, които мачкат и правят диверсии наред, ако не сте наясно и гледате само канал 1,2,3!!!
513
8
 
17
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Казах ви, с комплексарските коментари ще си останете деййба и болните червени мозъци. Ще ходите на покупки в Делхи и на почивка в Еритрея диваци с диваците. А аз ще съм в цивилизацията.
512
4
 
15
 
! Отговори
али преди 2 години
Като няма на кой да продават продукцията или от къде да внасят суровини или компоненти необходими за производството за какво им са .....
511
1
 
12
 
! Отговори
Ами преди 2 години
...ще национализират Филиалите на място, НЕ ФИРМИТЕ. ЧЕТЕТЕ.КАКВО ДРУГО ИМ ОСТАВА след като те сами напускат?!
510
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 590. Хе-хе, кое гази? Гази калта на Украйна, където затъна и вече няма място по моргите за избитите ***.
509
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До мухахахаха...Първо не седя на запад и никога не съм бил и няма да бъда.Стоя си вкъщи и отвреме на време обгрижвам жена ти.
508
3
 
11
 
! Отговори
Стар преди 2 години
И ще видя Ленин на стари години. Кой би предположил, че така ще стане??? Бил съм в Сан Петербург при 40 рубли за евро, а сега ще е поне 5 пъти по-евтино..
507
10
 
17
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
До мухааааа. Ей с такива комплексарски коментари ще си останете да ва евва в зомбираните путинисти. Така и не може да осъзнаете, че почти целият цивилизован свят е против вас. Западът много лесно и бързо ще се оправи, доказал го е много пъти. А сибиристан ще минат в средновековието.
506
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. . . Русия е съставила списък на компаниите, които могат да бъдат национализирани. . . . Които могат да бъдат нацинализирани, а не ще национализира! Научете български неграмотници!
505
6
 
23
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
По - голям автогол не знам как ще си вкарат. Ще национализират Епъл, Икеа и Фолкссваген и....? Ще ги произвеждат ли ще ги продават ли как точно ? И 827 - те ресторанта на Макдоналдс - тях Путин лично ли ще менажира, пирожки ли ще продават, какво ?Накрая, като сменят Путин ще плащат тройно и четворно на същите тия фирми. И колкото по-късно се съгласят да им платят обещенията, толкова по-скъпо ще им излезе. Щото тия корпорации са станали такива понеже не си оставят магарето в калта.
504
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мишките си цвърчат,а Мечокът си гази.Това е положението.