САЩ: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна

Москва твърди, че има документи за украински биологични лаборатории
10 мар 2022 08:10, Анисия Иванова
159
САЩ: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна
Снимка: БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия може да се готви да използва химическо или биологично оръжие в Украйна, предаде Асошиейтед прес. Същевременно говорителката на Белия дом Джен Саки отхвърли твърденията на Москва, че в Украйна е била разработвана незаконна програма за химически оръжия.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви вчера, че Русия иска САЩ да обяснят пред света защо са подкрепяли военна биологична програма в Украйна.

Киев отхвърля твърденията за подобна програма, а Пентагонът ги определя като абсурдни, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на Белия дом определи твърденията на Москва като "нелепи" и каза, че те може да са част от опит на Русия да подготви почвата за това самата тя да използва подобни оръжия за масово унищожение в Украйна.

Още по темата

Всичко това е очевидна маневра на Русия, за да опита да оправдае бъдещи предварително планирани, непредизвикани и неоснователни атаки в Украйна, написа в Туитър Джен Саки. Сега, след като Русия отправи тези фалшиви обвинения, а Китай изглежда оправдава тази пропаганда, всички ние трябва да бъдем нащрек за възможна употреба на химическо или биологично оръжие в Украйна от страна на Русия или за създаване на фалшив претекст.

Международната общност отдавна смята, че Русия е използвала химическо оръжие при опитите за убийство на врагове на Путин, като Алексей Навални и бившия шпионин Сергей Скрипал. Русия също така подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, който е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ по време на продължаващата повече от десетилетие гражданска война.

Запитан от руски журналист за твърденията на Москва, Стефан Дюжарик - говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, каза, че ООН не разполага с доказателства за оръжия за масово унищожение, които да са се произвеждали в Украйна.

Русия твърди, че по време на военната си инвазия в Украйна е получила достъп до документи, доказващи, че в украински биологични лаборатории в близост до руската граница са се разработвали компоненти за биологични оръжия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
2
 
! Отговори
Огромна наглост преди 2 години
Много нагли са тези демократи! Създали биолаборатории, ползват украинските войничета като мишки, а сега обвиняват Русия?
115
0
 
7
 
! Отговори
Дончо преди 2 години
Как само обръщат нещата! Да знаете - от краварите е ковида. Дано, дано да стане голям скандал! Пишете, информирайте! Тия провалиха човечеството!
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСИЯ. НЯМА ИЗБОР ИЛИ БОЙПО ВРАГА ИЛИ ЗАГИВА
113
2
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Вече и малките деца знае че са Американски тези лаборатории . Финансирани от Пентагона. Има и в Грузия и в още доста страни! Просто попитайте гугъл.
112
2
 
8
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 години
Американски са Биолабораториите .На пентагона .Можеше да има и в България
111
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вчера зам секретаря на говедария призна че заедно с украинците почистват тези лаборатории че да не попаднат материалите при руснаците , публикацията беше тук
110
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има една поговорка : крадеца вика , дръжте крадеца ....за значението на думите......щом краварите го казват значи е така , да ама не ...вече толкова се оплетоха в лъжи , че не се чуват даже какво говорят 300 лаборатории в 30 страни финансирани и ръководени от говедария
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бах, тия прекаляват вече, само химически оръжия са им в главите и никога не намират такова кадето и да ходят хахаха
108
1
 
14
 
! Отговори
Трогателно преди 2 години
Трогателна е липсата на поне малък интерес към въпроса кой създаде вируса, предизвикващ Ковид-19. Защо в началото имаше опит вината да се стовари върху Русия (оня самолет, прелетял над Русия в края на януари 2020 г. и получил отказ за кацане на московско летище) и след като тя усети готвения и капан, опитите за намиране на виновник се насочиха към Китай. Сега по-широкото огласяване на информацията за военните биолаборатории на САЩ в Украйна дава обяснение за липсата на такъв интерес.
107
7
 
3
 
! Отговори
Сега ще ги видим преди 2 години
Русия нямат нищо. Никакви марки. Като някога по комунизЪма. Богаташките синчета на партийците ходеха с дънки и пазаруваха от кореком. За простолютието няма - пък то нали е просто и иска да подръжава на богаташите си и като няма за него се надига на бунт! И така край с комунизма. Като гледам путин и олигарсите му точно това правят. Въпрос на време е. Единствената известна марка която познавам от Русия са Калашников и за мое щастие не ми се налага да я ползвам тази изестна руска марка
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
даже не съм го чел на цяло .крадеца крещи и вика дръжте крадеца русия ако искаше за 24 ч укрйна щеше да се срини и пепел щеше да остане без ядрени бомби а япония може да ги получи ядрено отговор и сащ много л.а.я.т
105
5
 
1
 
! Отговори
125 преди 2 години
краварите де им викаш ти казаха че русия се готви да нападне украйна, русите кво казаха и кво направиха после? сега историята се повтаря, ама те симпатизантите на възраждане мозък нямат много, тъй кът тебе
104
3
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Не ви ли е срам да пишете такива простотии? Краварите, че са нагли го знаем. Нали тези лаборатории бяха с друга цел?
103
2
 
4
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 години
да де, ама колкото и да реват и вият хамеркнанците, колкото и да се гънат и пънат, отсега нататък всички изказвания на политическите им "приятели' ще почват не с "ами вие защо биете афро-черните", а с "ами вие защо разработвахте в Укриана хим. и бакетериолог. оръжие, а?" Естествено, тон в гюрултията ще дава братски Китай, както винаги е било
102
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези наглеци нямат мярка! Това е англосаксонската политика - убивай, кради и високо викай - руснаците го направиха!
101
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадедът вика :Дръжте крадеца. Аз пък много се съмнявам Башар Асад в Сирия да е обгазил цивилните си жители,това си мирише на американска провокация от километри....
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не говориме,че има замешани и военни и полицаи в тези схеми с наркотици,което е едно петно върху тези структури,и върху българия,черно петно,полицаи които имат плантации с марихуана и продават хероин и правят чадър на наркодилъри.
99
1
 
7
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 години
Не бях прав, използвали са срещу индианците давайки им заразени одеяла, но американците да не забравят, че вече има Посейдон,Авангард,Сатана и други анимационни филми и трети принцип на механиката.
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дошло е време Господ да унищожи творението си, от което за поред път е дълбоко разочарован.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наркотиците плъзнаха и вече тука в европа,някои дори се опитват да си отглеждат оранжерии с марихуана,синтетичните наркотици бяха заляли българия и пазара,това е воина по лоша и от бомбите не саму срещу българия но и срещу човечеството тези наркотици някои ги произвежда дали в лаборатории или другаде,или ги внасят от вън.