САЩ: Украйна има биолаборатории, работим да не отидат в ръцете на руснаците

В Украйна е имало мрежа, включваща над 30 биологични лаборатории
9 мар 2022 14:43, Елка Василева
708
САЩ: Украйна има биолаборатории, работим да не отидат в ръцете на руснаците
Снимка: архив, БГНЕС

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че в Украйна има обекти за биологични изследвания, а Киев и Вашингтон сега работят за предотвратяване на натрупаните там материали да попаднат в ръцете на руските сили, съобщи РИА Новости.

Още по темата
На изслушване в Сената Нюланд беше попитана дали в Украйна има химически или биологични оръжия.

„Украйна има обекти за биологични изследвания. Ние сме загрижени, че руските войски може да се опитат да поемат контрола над тях, така че работим с украинците как да не допуснем попадане на тези изследователски материали в ръцете на руските сили“, каза Нюланд.

Руското министерство на отбраната преди това направи презентация, от която следва, че САЩ са похарчили повече от 200 милиона долара за функционирането на биологични лаборатории в Украйна, които са участвали в американска военна биологична програма.

Във връзка с фактите за военни биологични дейности на САЩ в Украйна Русия не изключва стартирането на консултативен механизъм по Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия (BTWC), каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Коментирайки информация за финансирани от САЩ биологични лаборатории в Украйна, говорителят на китайското външно министерство Джао Лизкиан призова САЩ да изяснят дейностите си по биологична милитаризация вътре в страната и в чужбина.

Преди ден руските военни разкриха в Украйна факти за действаща военно-биологична програма, финансирана от САЩ.

„На територията на Украйна е била сформирана мрежа, включваща над 30 биологични лаборатории, които може да бъдат разделени на научноизследователски и санитарно-епидемиологични“, заяви на брифинг началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на армията на Русия Игор Кирилов. По думите му тези обекти, намиращи се в Лвов, Харков и Полтава, са работели с опасни причинители на инфекции „в рамките на военно-биологична програма под ръководството на САЩ“.

Поръчител е управлението за намаляване на военната заплаха към американското министерство на отбраната. В проекта е участвала свързаната с Пентагона компания Black and Veatch. Кирилов посочи, че в Лвов са се занимавали с причинители на чума, бруцелоза и антракс, а в Харков и Полтава – дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Това съобщи и говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Русия разполага със съответните документи, посочва още РИА Новости.

Ген. Игор Конашенков обяви, че е получена информация от служители на украинските биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Биолабораториите са били закривани набързо, обясниха от руското министерство, поради опасенията на Пентагона, че „руските експерти ще потвърдят, че Украйна и САЩ са нарушили Конвенцията за забрана на биологичното и токсичното оръжие“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


708
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
571
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Amerikanskite i angliiskite ubiistveni otrovni bio orajia v racete na ruskata vazdushna flota, ruskite spyoni i ruskite kosmonavti...oi, oi, oi nato, uk, eu! Goldeneye?!
570
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете в България има ли и колко са?
569
0
 
10
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Това е онази с курабийките на Майдана, която не виждаше нацистките групировки покрай нея. Имало много жени и деца, това помнила горката
568
2
 
10
 
! Отговори
Иванчо преди 2 години
До Анонимен Няма да чуеш - нашите не четат такива работи. Те четат само изявленията на Зеленски!
567
0
 
12
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Тази Виктория Нюланд какви ги говори? Тя не чете ли българските новинарски сайтове "Пик", "Факти", "Дир" и т.н. Там много ясно е написано, че няма такова нещо!
566
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 613 Евала много точен коментар,до кога ще търпим тези кравари да съсипят нашата родина РБългария.
565
0
 
13
 
! Отговори
АХА! преди 2 години
Украйна има лаборатории!!!!!! Украйна, не някой друг. След това предателство на Вики Ф.ЕЮ, Зеленски може би ще преустанови всякакви дипломатически отношения със САЩ. Това напомня на картината на висящите от самолетите шерпи в Афганистан. Той в ролята на шерп.
564
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бащата на КОВИД е САЩ. Гледайте американски филми. те ни навират нашата съдба в очите , докато се забавляваме в киното
563
1
 
19
 
! Отговори
Вина преди 2 години
https://rumble/embed/vucxxp/ Това, което ни беше наложено като руска дезинформация, се оказа най-чистата истина по Fox i CNN конгресмен Тулси Габард за биолабораториите в Украйна. Кога по нашите Продажни телевизии ще чуем това! Американски конгресмен, по американска телевизия казва истината - нормално! Български премиер, наду!пен пред Господарите лъже по "национална" телевизия - нормално! Третополови ФБ-Зомбита развяват УКРО-Фашистки флаг и се правят на демократи - Ненормално!
562
2
 
36
 
! Отговори
Чума преди 2 години
Ето откъде дойде и африканската чума по свинете. Къде са продажните васали сега да кажат колко са благодарни на щатите за чумата?
561
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето кой пусна ковид
560
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А всички вие продължавайте да вярвате на лицемерния хуманизъм на Америка. Няма дим без огън. За да нападнат Украйна руснаците явно са имали сериозни причини. И вероятно не е само заради био лабораториите. Започвам да вярвам и за разработването на ядрено оръжие, както говореха
559
3
 
35
 
! Отговори
койчо преди 2 години
За да "покрие" следите от американските лаборатории за биологическо оръжие, жал/кият зе/лен г/у/щ/е/р пожертва своя народ. Но чеченците идват.. Обещали са му ролята на "булката" в чеченси сериял.. Няма да е комедия тоси път
558
1
 
48
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Най-после си признахте и то без бой. Биологичните войни са по-страшни и от атомна война. Не на "евроантлантическите ценности!"
557
2
 
45
 
! Отговори
Осъзнайте се преди 2 години
Според информацията лабораторията се е занимавала с изследване на треска Ебола и вируси от група II на патогенност, използвайки вирусологични, молекулярни, серологични и експресни методи. Там също така се е водила подготовка на специалисти по биобезопасност и биосигурност при работа с опасни биологични патогени. Защитавате Украинските Фашисти получавате - Ебола, Рак, Ковид, свинска чума, птичи грипи високи цени +бежанци, които да гледате! Срината Европейска икономика за радост на фалирал САЩ!
556
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да чуя нашенските натовци как ще обясняват натовските и северноатлантическите ценности?! Спомняте ли си колко животни избиха заради чумата по свинете?! Спомняте ли си онази старица прегърнала последната си козичка?! Е, видяхме откъде идват заразите. Видяхме нашите "приятели" американците с какво се занимават! Да заразяват птици и диви животни, да правят опити с ковид! И всичко това срещу кого?! Срещу човеците, срещу човешката раса! Кой е агресорът?! Вашта ....... американска!!!!!!!!!!!!!!!
555
3
 
46
 
! Отговори
Васалитет преди 2 години
Сега вече знаете на кого да благодарите за ковида. А васалите могат да ходят доброволци в лабораториите им, скед като толкова ги защитават.
554
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По думите му експертите са се интересували особено от данните по проект за изследване на преноса на патогени от птици, мигриращи между териториите на Русия, Украйна и други страни. Според данните в документите, получени от министерството, САЩ са възнамерявали да проведат работа в Украйна по патогени на птици, влечуги и прилепи, както и да проучат възможността за пренос на антракс и африканска чума по свинете. В украинските лаборатории на САЩ са провеждани експерименти с образци на коронавирус.
553
45
 
10
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Путин, Шойгу и цялата руска армия вече са заразени с биологично оръжие, наречено ''американска дизентерия''. Резултатът е тотално оссиране. Знаем че такива статии се пускат преди да се бомби нещо, било то Багдад или Киев. Никакво творчество.
552
3
 
56
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Почнахте да си признавате, а??? Ами то като ти опре на гащите, няма много свободни ходове! По добре си кажете, щото рашките като ги набарат, може и към вас да полетят тея биорезултати!!!