САЩ: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна

Москва твърди, че има документи за украински биологични лаборатории
10 мар 2022 08:10, Анисия Иванова
159
САЩ: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна
Снимка: БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия може да се готви да използва химическо или биологично оръжие в Украйна, предаде Асошиейтед прес. Същевременно говорителката на Белия дом Джен Саки отхвърли твърденията на Москва, че в Украйна е била разработвана незаконна програма за химически оръжия.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви вчера, че Русия иска САЩ да обяснят пред света защо са подкрепяли военна биологична програма в Украйна.

Киев отхвърля твърденията за подобна програма, а Пентагонът ги определя като абсурдни, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на Белия дом определи твърденията на Москва като "нелепи" и каза, че те може да са част от опит на Русия да подготви почвата за това самата тя да използва подобни оръжия за масово унищожение в Украйна.

Още по темата

Всичко това е очевидна маневра на Русия, за да опита да оправдае бъдещи предварително планирани, непредизвикани и неоснователни атаки в Украйна, написа в Туитър Джен Саки. Сега, след като Русия отправи тези фалшиви обвинения, а Китай изглежда оправдава тази пропаганда, всички ние трябва да бъдем нащрек за възможна употреба на химическо или биологично оръжие в Украйна от страна на Русия или за създаване на фалшив претекст.

Международната общност отдавна смята, че Русия е използвала химическо оръжие при опитите за убийство на врагове на Путин, като Алексей Навални и бившия шпионин Сергей Скрипал. Русия също така подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, който е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ по време на продължаващата повече от десетилетие гражданска война.

Запитан от руски журналист за твърденията на Москва, Стефан Дюжарик - говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, каза, че ООН не разполага с доказателства за оръжия за масово унищожение, които да са се произвеждали в Украйна.

Русия твърди, че по време на военната си инвазия в Украйна е получила достъп до документи, доказващи, че в украински биологични лаборатории в близост до руската граница са се разработвали компоненти за биологични оръжия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ирак 2000 000 убити за 20 години. ООН да е казал нещо?
55
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Питам "Има ли в България биолаборатории на Сащ? Правителството да отговори!" --- вече отговориха - ИМА!. Но те са за нашето добро и доброто на военните ни, нали така неуважаеми евро-атлантици????
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68 "За всеки вирус може да се направи ваксина." --- а какво ще кажеш за когато патентите за тестовете, ваксините и рнк веригите на вируса са от преди въобще да бъде пуснат.. такова де - "да се появи спонтанно" ковида??? И всичките тези патенти са собственост на... не на русия! Ходи *** в бгмама, ама и там нема ти се вържат на свободното съчинение!
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
62 - Явно САЩ са дали химическо оръжие на Зеленски и сега ще го използва, та затова сега. Тая се прави на врачка! - така е.
52
0
 
17
 
! Отговори
Питам преди 2 години
Има ли в България биолаборатории на Сащ? Правителството да отговори!
51
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хванаха ги на калъп с биолабораториите, сега търсят виновни там дето ги няма. Крадецът вика, дръжте крадеца.
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно приказката за химическо оръжие още я четат на американците за лека нощ. А ние четем, че в Ирак са избити 650 000 мирни жители при агресията на Сащ.
49
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всеки вирус може да се направи ваксина. Модерна и файзер просто реагират и си вършат работата. Но както се видя, докато дойде ваксината мина 1 година и милиони измряха. А после пък от страх от ваксината в българите, с промити мозъци от Русия, отказах ти и решихте, че натурално ще го карате. Давайте!
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янките, като планират хим.атака - почват да крещат: "Руснаците може да използват хим.оръжие!"........ Ей, нагли твари! Во главе със засуканата Джени!
47
0
 
8
 
! Отговори
Mногознайко преди 2 години
А бе вие зад океана не разбрахте ли, че те могат да използват каквото си искат и вие не може д а направите нищо. Само лаете.
46
1
 
21
 
! Отговори
факти преди 2 години
знаем как си пуснахти бомбите на търговските центрове долни кравари същото и с биологичното оръжие всичко е ваше
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хаххха както в ирак и сирия почнаха глу-постите.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно САЩ са дали химическо оръжие на Зеленски и сега ще го използва, та затова сега Тая се прави на врачка!
43
1
 
9
 
! Отговори
9 преди 2 години
Джен и Нюланд да вземат да си сверят версиите!
42
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия отдавна има лаборатории за биологично и химическо оръжие. Все повече подозрения падат върху Путин за разпространението на ковид 19. Същевременно точно Русия стои в дъното на фабрикуването на лъжите против ваксините. Случайно? Ами не! Биологична атака и антиваксърска пропаганда. Същевременно Путин нареди 100% ваксинация на армията и лекарите. А той от 3 години не допуска човек на по-малко от 15 м разстояние от него ваксиниран и карантиран. Дори жена си. Толкова е прозрачно, че
41
2
 
14
 
! Отговори
123 преди 2 години
Искат отново война, но не на тяхната територия. Поне някой казва нещата, както са:Причината (за скокове на цените) е засилената войнствена реторика от страна на Вашингтон, който вероятно е готов да се бие с Русия не само до последния украинец, но и до последния европеец", каза пред EADaily Алексей Гривач, заместник-директор на Националния фонд за енергийна сигурност." Въпроса е иска ли Европа отново война на територията си и ще позволи ли на Америка да решава съдбата на европейският народ?
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То бива пропаганда бива, ама това на нищо не прилича! Та нали онзи ден точно краварите казаха, че на територията на УА има множество лаборатории за биологично оръжие??? А от документите на военните им става ясно, че са финансирали съвместна програма за био-лаборатории! Ама явно някаква шизофрения ще да е това, след като в момента твърдят, че няма такова нещо, а нашите послушни медии повтарят с радост...
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая на снимката прилича на маймунатаа от зоопарка!
38
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините ни спасиха от биологичното оръжие, сега наред е химическото. Путин на съд!
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Името и е "Псаки". Не че има значение, но дори и за това лъжете.