САЩ: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна

Москва твърди, че има документи за украински биологични лаборатории
10 мар 2022 08:10, Анисия Иванова
159
САЩ: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна
Снимка: БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия може да се готви да използва химическо или биологично оръжие в Украйна, предаде Асошиейтед прес. Същевременно говорителката на Белия дом Джен Саки отхвърли твърденията на Москва, че в Украйна е била разработвана незаконна програма за химически оръжия.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви вчера, че Русия иска САЩ да обяснят пред света защо са подкрепяли военна биологична програма в Украйна.

Киев отхвърля твърденията за подобна програма, а Пентагонът ги определя като абсурдни, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на Белия дом определи твърденията на Москва като "нелепи" и каза, че те може да са част от опит на Русия да подготви почвата за това самата тя да използва подобни оръжия за масово унищожение в Украйна.

Още по темата

Всичко това е очевидна маневра на Русия, за да опита да оправдае бъдещи предварително планирани, непредизвикани и неоснователни атаки в Украйна, написа в Туитър Джен Саки. Сега, след като Русия отправи тези фалшиви обвинения, а Китай изглежда оправдава тази пропаганда, всички ние трябва да бъдем нащрек за възможна употреба на химическо или биологично оръжие в Украйна от страна на Русия или за създаване на фалшив претекст.

Международната общност отдавна смята, че Русия е използвала химическо оръжие при опитите за убийство на врагове на Путин, като Алексей Навални и бившия шпионин Сергей Скрипал. Русия също така подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, който е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ по време на продължаващата повече от десетилетие гражданска война.

Запитан от руски журналист за твърденията на Москва, Стефан Дюжарик - говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, каза, че ООН не разполага с доказателства за оръжия за масово унищожение, които да са се произвеждали в Украйна.

Русия твърди, че по време на военната си инвазия в Украйна е получила достъп до документи, доказващи, че в украински биологични лаборатории в близост до руската граница са се разработвали компоненти за биологични оръжия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а сега се сетете от къде дойде чумата по прасетата... и след това благодарете на нашите евроатлантически партньори!
75
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва краят на Сащ. Идва краят на американския долар. Но. Американците ще хапят и ще се дерат, няма да се предадат лесно.
74
1
 
15
 
! Отговори
cowboy преди 2 години
"Русия може да използва химическо НИ оръжие в Украйна"
73
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен...Наглоста на *** няма край! В 21 век трепат жени и деца като диваци от Амазонка .... Ами да какви наглеци ? Не могат ли просто да ги затворят зад телените огради в резерват и там да ги оставят да измрат от глад и болести... както е прието в демукратичните държави като САЩ ? Или Путин да обяви че в Украйна има "складове с химическо оръжие" и след като обвини Зеленски че е диктатор ТОГАВА да ги нападнат и изтрепят. Ей, Това Кремълско джудже не се поучи от Развитите Демокрации.
72
2
 
18
 
! Отговори
Гео преди 2 години
Русия няколко пъти в историята прави грешката да се довери на наглосаксите и резултата винаги е плачевен за нея. Революцията 1917, Нападението на Германия. Впрочем Германия прави същите грешки. Русия мисля си е взела поука. За Германия не съм сигурен. Всъщност Германия май още е окупирана.
71
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое химическо оръжие? Онова, което е разработвано в украинските лабораторий ли? Може, ако ги бомбандират без да знаят какво има там, може. Само не ми е ясно тия в Америка от къде знаят какво има в лабораторийте?
70
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 85 "Наглоста на *** няма край! В 21 век трепат жени и деца като диваци от Амазонка" --- пълни глупости! Всеки може да намери видеа от началото, когато руските колони се разминават абсолютно спокойно с цивилния трафик и хорат наоколо без да им правят никакъв проблем. Цивилните запонаха да страдат, когато наркомана раздаде оръжие вкл. и на цивилните, а нацистите държат хората като жив щит в градовете! Също така използват цивилни сгради за да нападат от тях.
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ви намериха лабораториите в Украйна, почвате да лъжете че руснаците ще ползват такива. Краварите само навиват Зеленски и затова украйнците страдат.
68
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците планират нова провокация и ескалация на конфликта. Схемата им е ясна, почва се с медийно изявление, после се засилва реториката и накрая предизвикват това за което обвиняват другата страна. Майстори са на манипулацията. Чета днес че конфликта в донбас започнал след анексията на Крим, но умело никой не говори за законопроекта който целеше да премахне руския език и да наложи украинския при положение че в източна Украйна много хора не говорят украински. Писна ми от западното лицемерие
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 87 "България е член на НАТО И ЕС!" --- няма да е за дълго! И когато това стане продажници като тебе ще красят дърветата!
66
2
 
21
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Айде, почнахме с номерата. Каква наглост и деградация трябва да има американската хунта, за да има смелостта да го каже това. На фона на всички военни престъпления, които извършиха през последните десетилетия. На фона на всичко, което започва да лъсва в така създалата се ситуация, като биолаборатории, поддръжка на нацисти, извършване на геноцид към хората от цял свят, на сриване умишлено на икономики. Стотици милиони хора страдат от техните действия само за да са добре те..Е време е това да спре
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живеем в свят на лъжа. Нищо не е такова, каквото ни казват. Слушаш и не вярваш на очите си. Истината ще ни направи свободни. Когато Господ реши да накаже някого, първо му взема ума. А сега вече става въпрос за унищожаване. Унищожаване на човечество, потънало в бездуховност, лъжа и алчност.
64
3
 
21
 
! Отговори
Ама пазбира се! преди 2 години
Инма ли някъде конфликт, противникът задължително "възнамерява" да ползва хим оръжие. Това е най-съществената част от военната доктрина на САЩ. И се започва едно дълго говорене... Но в случая има 2 важни неща: закъсняха, сега трябва да обясняват за лабораториите и, най-важното, тия номера не минават пред руснаците.
63
0
 
22
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 години
Крадецът вика " дръжте крадеца ".
62
3
 
25
 
! Отговори
Асо преди 2 години
Американски подстрекатели лъжливи, много сте подли и гадни. Това е Америка, лъжа, лъжа и пак лъжа! В Ирак влезнахте със скалъпени истории и го сринахте, умираха хора, света мълчеше! В Сърбия бомбандирахте с обеднен уран и отровихте населението! То вашите поразии нямат край, не че руснаците са стока, но поразиите са им по малко за сега!
61
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглостта на американците няма край. Спипаха ги, че имат лаборатарии за биологично и химическо оръжие. Вече има доказателства, че са правили опити с украинци. Сега искат да прехвърлят всичко върху Русия. Вчера Байдън заяви, че за увеличението на бензина в щатите е виновна Русия. В същото време конгреса гласува помощ на Украйна за десетки милиарди долари, но пак зеабележете за оръжие. Кого финансират американците?! Своите оръжейни монополи! Е, няма такава наглост!!!!
60
1
 
19
 
! Отговори
Гео преди 2 години
Администрацията на Байдън, като един достоен заместник на родителя си - Британската империя, ще направи всичко възможно да смаже Русия и Европа, в частност Германия. Всички средства са позволени. Поредния сблъсък между Океанските(САЩ, Британия) и Континенталните(Русия, Германия) империи. Войната е започнала отдавна и последните 150 години се води с променлив успех. Но урвенските номера на наглосаксите винаги са в наша вреда.
59
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Био лабораториите на Сащ си правят експерименти върху славянското население, пише в документите, които са иззети.
58
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Украйна рязко са скочили случаите на полиомиелит и туберкулоза. Явно биолабораториите работят.
57
0
 
24
 
! Отговори
Садам преди 2 години
.... Ама верно ли ? Брей, да му се не види ...... п.с. Путин, колега, добре дошъл в клуба на "използващите химическо оръжие" ..... Ще те бомбардират, ще избият няколко хиляди цивилни , без да искат и после ще ти се извинят. САщ са демокрация с дългогодишни традиции в откриването на складове с химическо оръжие ... в неудобните на тях държави. Ей на вече те обявиха за диктатор.... Така започват. Винаги.