САЩ: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна

Москва твърди, че има документи за украински биологични лаборатории
10 мар 2022 08:10, Анисия Иванова
159
САЩ: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна
Снимка: БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия може да се готви да използва химическо или биологично оръжие в Украйна, предаде Асошиейтед прес. Същевременно говорителката на Белия дом Джен Саки отхвърли твърденията на Москва, че в Украйна е била разработвана незаконна програма за химически оръжия.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви вчера, че Русия иска САЩ да обяснят пред света защо са подкрепяли военна биологична програма в Украйна.

Киев отхвърля твърденията за подобна програма, а Пентагонът ги определя като абсурдни, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на Белия дом определи твърденията на Москва като "нелепи" и каза, че те може да са част от опит на Русия да подготви почвата за това самата тя да използва подобни оръжия за масово унищожение в Украйна.

Още по темата

Всичко това е очевидна маневра на Русия, за да опита да оправдае бъдещи предварително планирани, непредизвикани и неоснователни атаки в Украйна, написа в Туитър Джен Саки. Сега, след като Русия отправи тези фалшиви обвинения, а Китай изглежда оправдава тази пропаганда, всички ние трябва да бъдем нащрек за възможна употреба на химическо или биологично оръжие в Украйна от страна на Русия или за създаване на фалшив претекст.

Международната общност отдавна смята, че Русия е използвала химическо оръжие при опитите за убийство на врагове на Путин, като Алексей Навални и бившия шпионин Сергей Скрипал. Русия също така подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, който е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ по време на продължаващата повече от десетилетие гражданска война.

Запитан от руски журналист за твърденията на Москва, Стефан Дюжарик - говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, каза, че ООН не разполага с доказателства за оръжия за масово унищожение, които да са се произвеждали в Украйна.

Русия твърди, че по време на военната си инвазия в Украйна е получила достъп до документи, доказващи, че в украински биологични лаборатории в близост до руската граница са се разработвали компоненти за биологични оръжия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
25 - Украинските биологични и химически оръжия са заплаха за цяла Европа. Трябва да бъдат разобличени украинските престъпници. - МНОГО ТОЧНО КАЗАНО!!!!!!!!!!!!!!
35
0
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Ми нападайте, дайте някакво страшно кодово название и нападайте
34
1
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Ей, болен мозък, ще видиш 1..2. После ще видиш светлина на живо и това ще е последното, което ще видиш.
33
3
 
5
 
! Отговори
преди 2 години
Пълни глупости
32
2
 
23
 
! Отговори
Гадове преди 2 години
Крадеца вика дръжте Крадеца....
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ах летете ескадрони , в устрема ви милиони погледи са приковани, с надежда и любов. Усещате си края краварски изчадия. Затова ревете с пуделите си.
30
2
 
23
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 2 години
Щом краварете това казват,значи това са намислили да направят.Защо иначе ще строят подобни лаборатории в чужди земи,а не в Краварника си!?
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Струва ми се че американците се готвят да бомбардират Русия. С тая корупция в Русия им знаят и кътните зъби...
28
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално виждат сериозен отпор в Украйна. Както Путин казва, че е притиснат в ъгъла нищо чудно руснаците да предприемат геноцид в Украйна. Направиха го веднъж, ще го повторят. Плъха е в ъгъла..
27
2
 
19
 
! Отговори
българина преди 2 години
то бива лицемерие... Казват го хората разработвали биославянсо оръжие.! ощебне сте отговорили на Китай!
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом говорят за химическо оръжие,значи американците подготвят нападение
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно са се подготвяли точно за този момент, щом преди месеци пренесоха лабораториите си във Военна болница.
24
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора , всичко това е пропаганда долна ! САЩ и Европа ни обработва толкова години срещу руснаците и вече са промити много мозъци. Целта на САЩ е да разпокъса връзките между народите и да прави каквото и е кеф. Нашите оправници са ...... наведена глава пред САЩ и Европа . Кирчо да не ми разправя тая , че наведена глава сабя не я сече , че се е навел до земята на САЩ и Европа.Не желая конфликта да се задълбочава, а всичко да свърши . В тая война няма победители и победени има смърт и разрух.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Администрацията (на снимката) бърка Украйна с Афганистан.
22
3
 
29
 
! Отговори
НЕ СА НЕВИННИ УКРИ преди 2 години
Украинските биологични и химически оръжия са заплаха за цяла Европа. Трябва да бъдат разобличени украинските престъпници. Зелето да се предаде и да се предаде.
21
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя сценарий с хомическото оръжие колко пъти ще го играете?
20
3
 
24
 
! Отговори
аз преди 2 години
Същото оръжие като на Садам ли? Онова което не беше намерено след няколко години търсене?
19
3
 
27
 
! Отговори
кой преди 2 години
Вчера нюланд си призна, днеска тая лъже и маже отгоре!
18
16
 
6
 
! Отговори
адолф преди 2 години
До Анонимен 8 Много си прав!Путин заяви че няма да атакува Украйна - видяхме какво стана.После каза че няма да атакува цивилни цели и граждани - видяхме какво стана.След това заяви че нямало наборна войска в Украйна - видяхме какво стана.Каза че щял да осигури коридори за бежанци - видяхме как ги осигури.Сега казва че нямало да използва химическо оръжие - а да видим какво ще стане.Аз на Украинците на мястото бих раздал на всички противогази.За този *** човешкия живот просто не струва нищо.
17
2
 
14
 
! Отговори
кой преди 2 години
А може ли да го използва в кравария, а??