Българин в Украйна: Мариупол прилича на Ленинград през Втората световна

Ще започнат масирани бомбардировки над Киев, смята доц. Даниел Бенатов
Обновена: 14 мар 2022 09:26 | 14 мар 2022 09:03, Анисия Иванова
182

За първи път ожесточен ракетен обстрел имаше вчера над Западна Украйна. 8 ракети удариха военна база край град Лвов, на едва 20 км от полската граница. Мишената бе Международният център за поддържане на мира и сигурността в Яворов. 9 души са убити, а 57 са ранени.

Само преди дни кметът на Лвов заяви, че градът в Западна Украйна е достигнал предела на възможностите си да помогне на хората, разселени от руското нападение, и призова международните организации за помощ.  

Още по темата

"Имаме надежда, че позициите на украинските войски са доста добри, но ситуацията, разбира се, е тежка. Говорих с приятелите ми, най-тежката ситуация е в Мариупол, прилича на блокадата на Ленинград през Втората световна война. В Киев нощта мина спокойно, но там руснаците търсят да го обкръжат", разказа сънародникът ни в Лвовска област доц. Даниел Бенатов за "България сутрин".

Според него руските военни сили скоро ще започнат масирани бомбардировки над Киев, защото искат да "унищожат символа на украинската независимост".

"Има силен страх от ядрена война, но само това ни деморализира. Иначе повече хора от Украйна искат да воюват, огромни опашки от доброволци в Западна Украйна, повечето са резерв, защото още няма нужда от толкова големи групировки. Хората наистина вярват в победата", коментира доц. Бенатов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му България "много слабо" помага на своите граждани в Украйна.

"Преди 6 дни ми се обади един възрастен човек от Киев, български гражданин, но и досега от МВнР никой не му се обажда, никой не му помага. Той има стар GSM без интернет, търси ме, пробваме да му помогнем, но виждаме, че работата за съгражданите е направена доста слабичко", каза още сънародникът ни от Лвовска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
3
 
! Отговори
До ПИЧ преди 2 години
Чичо ти Хитлер се разхождаше свободно само из Европа, защото никой не му даде отпор. Англия и САЩ се намесиха активно във войната, чак когато разбраха, че ако не го направят Европа ще стане руска.
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АндрейБандера по-ближний Гитлера от Путин дорогой украинец.
142
0
 
0
 
! Отговори
:-) преди 2 години
До ПичВ МНЕНИЯТА СИ СЕ РИМУВАШ С хИЧ. Не бъркай историята с твоите бълнувания.
141
2
 
0
 
! Отговори
:-) преди 2 години
БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА ПО-ГОЛЕМИ ПАТРИОТИ ОТ УКРАИНЦИТЕ БЕ... НЕЩО МИ МИРЕШЕ НА СТРАШНА АВТОЦЕНЗУРА ОТ ТОЯ ПРЕКАЛЕН ПАТРИОТ ЕСХИБИЦИОНИЗЪМ... ДАНО НЕ СЪМ ПРАВ В СЪМНЕНИЕТО СИ И СА ИСКРЕНИ.
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АндрейАндро, бега да те прекръстят на Аналко, хем дойческо хем укретна съставка в името ти. Някак не се схваща коя детска смърт по устойчиво ескалира канибалската ти радост. Кажи си. Папуаските структури кво си каеш може и да ти донесът, но само да те неарешът , че сино на нихнио Цар в неделя има рожден ден. ти си псувай, крещи ама видиш некви с пръчки в ръцете и парцалче през нозете, ама на секундата бегай
139
1
 
4
 
! Отговори
БГ катери в УКР??? преди 2 години
Абе как е в Мариопол и как този млад човек е преживял блокадите на Ленинград и мариопол за да може да ги сравнява.Та тоя какви подмладяващи операции е бил подложен че на реално възможна възраст 85-90 години,изглежда на 2 годишно жребче, красавчик.Кой така те нагизди елджибутка ли си.Смехът на смеха,ама пленените катери в някакъв Хексагон или Ксенон,хъшове- на всеки катер пише BG-и номер и са боядисани в Бяло-Зелено-Червено.поне 7-8 наши катери са в УКР. Кирето знае ли кой им ги продава .
138
6
 
2
 
! Отговори
Андрей преди 2 години
Путин болше Гитлера. Он такой дурак, що нет болше его.
137
2
 
5
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Вие руснаците не ги мислете. Навремето Яков Свердлов (починал през 1919 г. на 33 години) казал: " У наших солдат СЕМЯ ХВАТИТ! Они наебут наши баби и они нараждают много нових солдат"! Аз бих добави - Руснаците имат ПИЧОВЕ, докато на янките им останаха само ДЖЕНДЪРИТЕ!!!!
136
11
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
"Всъщност тормозеното население на Украйна емигрира ли към Русия ?". Кой ще емигрира в Русия бе?! По-образованите руснаци задръстиха вече летищата да се изнасят към Западна Европа, докато все още могат. Очаквам, че джууджето ще се усети по някое време, че му изтичат мозъците и ще измисли някаква причина да затвори границите. Нещата се връщат 40-50 години назад. Пак се лъжем как в "загнилия Запад" хората живеят лошо, пак ще си разправяме колко сме добре при социлиЗЪМА, и т.н. Същите лъжи.
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах дали Путин пречи на бежанци да се спасяват в Русия или обстрелва само коридорите с бежанци към Западна Европа? Всъщност тормозеното население на Украйна емигрира ли към Русия ?
134
9
 
13
 
! Отговори
Мислещ преди 2 години
Мариопул приютява полка Азов, които е обкръжен и ... скоро ще се пренесе целия в отвъдното.
133
13
 
11
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"Срам за държавата освободила Европа от фашизма."Ама спрете да я разпространявате тази лъжа, че руснака ни бил освободил от нацизма/фашизма. Това просто не е вярно. Чичо ти Хитлер щеше да се разходи до Москва и обратно без никакъв пробем ако в тила му не бяха англичаните и американците (и още много други националности). Изобщо да не подхващам темата кой снабдява руснаците с оръжие, петрол (представете си), стомана и всякакви други суровини. Половината и повече от половината ресурси.
132
6
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Бенатов, сигурно обстановката в Мариупол е като тази в Ленинград през втората световн авойна, но сега има една съществена разлика. Едно време е направено всичко възможно за евакуация на мирното население, най-вече зимата през замръзналото Ладожко езеро. Сега националистите не позволяват н анаселението да се евакуира и го ползва като щит на огневите си позиции в жилищните квартали...
131
6
 
15
 
! Отговори
Точен преди 2 години
Този Бенатов не е българин, а евреин като Зеленски. Бенатова лисицата на Бойко му е роднина.
130
0
 
16
 
! Отговори
До 157 преди 2 години
Мддда.за около месец при завладяването на Полша има 66000 жертви от Полска страна, без да се броят цивилните и над 120000 тежко ранени. Я пак ми разкажи приказката, Хитлер как е воювал с минимални жертви
129
2
 
16
 
! Отговори
до дядо йоцо преди 2 години
"""Хитлер воюваше с минимални жертвиМинимални жертви""" ---- 16 милиона убито Руско Цивилно Гражданско население, 6 милиона евреи, Концлагери, в които бяха избити всички "нелоялни" европейци от окупирана от фашистите Европа, воюващите Гърция и Югославия! Старче, ти май на стари години изперка, бе!
128
23
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Моля не сравнявайте Путин с Хитлер. Хитлер никога не е бомбардирал немскоговорящи градове и воюваше с минимални жертви. Хитлер постоянно беше на фронта, срещаше се с войниците, ядеше от полевата кухня. През 1942г. замалко да попадне в плен в Харков, самолетът му излетя от площада минути преди РККА да завладее площада.
127
8
 
8
 
! Отговори
До Русия докара преди 2 години
До Анонимен Нали знаеш, че КАМАЗ заводите вече не работят. Липсват им части от гнилия запад. И ВАЗ е в необозримо дълъг отпуск по същите причини.
126
8
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
До Дедо Либен Това че болшевиките са пазели Исакиевския събор с балони не значи че немците са го бомбардирали. Немците използваха самолети в Група армии север единствено като унищожаваха балтийския флот на болшевиките. А 900 хил. ленинградчани измряха от глад през зимата на 1941г. заради извозването на житото, брашното и горовото от града по време на паниката от септември 1941г. Пък ти си чети болшевишка пропаганда.
125
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кажи от първо лице.. Комедийният актьор се оказа по-добър от му хлясал кагебеец. А холивудсият актьор ме таковА макята на социалиъмо.