Българин в Украйна: Мариупол прилича на Ленинград през Втората световна

Ще започнат масирани бомбардировки над Киев, смята доц. Даниел Бенатов
Обновена: 14 мар 2022 09:26 | 14 мар 2022 09:03, Анисия Иванова
182

За първи път ожесточен ракетен обстрел имаше вчера над Западна Украйна. 8 ракети удариха военна база край град Лвов, на едва 20 км от полската граница. Мишената бе Международният център за поддържане на мира и сигурността в Яворов. 9 души са убити, а 57 са ранени.

Само преди дни кметът на Лвов заяви, че градът в Западна Украйна е достигнал предела на възможностите си да помогне на хората, разселени от руското нападение, и призова международните организации за помощ.  

Още по темата

"Имаме надежда, че позициите на украинските войски са доста добри, но ситуацията, разбира се, е тежка. Говорих с приятелите ми, най-тежката ситуация е в Мариупол, прилича на блокадата на Ленинград през Втората световна война. В Киев нощта мина спокойно, но там руснаците търсят да го обкръжат", разказа сънародникът ни в Лвовска област доц. Даниел Бенатов за "България сутрин".

Според него руските военни сили скоро ще започнат масирани бомбардировки над Киев, защото искат да "унищожат символа на украинската независимост".

"Има силен страх от ядрена война, но само това ни деморализира. Иначе повече хора от Украйна искат да воюват, огромни опашки от доброволци в Западна Украйна, повечето са резерв, защото още няма нужда от толкова големи групировки. Хората наистина вярват в победата", коментира доц. Бенатов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му България "много слабо" помага на своите граждани в Украйна.

"Преди 6 дни ми се обади един възрастен човек от Киев, български гражданин, но и досега от МВнР никой не му се обажда, никой не му помага. Той има стар GSM без интернет, търси ме, пробваме да му помогнем, но виждаме, че работата за съгражданите е направена доста слабичко", каза още сънародникът ни от Лвовска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
5
 
9
 
! Отговори
Галона поскъпна преди 2 години
Да на биотероризма трябва да се слови край!Не може моите деца да боледуват от болести които САЩ разработват в Украйна. За терористи милост не трябва!
103
7
 
9
 
! Отговори
DNES преди 2 години
Що не пишете проруските протести в Гърция .
102
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз още се чудя на украинците какво са очаквали, то е ясно украйна е заминала . Ще остане една половинка за европа и една за русия . 30 години няма да им стигне да си стъпят на краката . Как може да допусната война в държавата си . А като гледам колко са надъхани с фалшиви представи направо се плаша .
101
6
 
14
 
! Отговори
До този в Украйна преди 2 години
С тази разлика че в Ленинград не е имало хуманитарни помощи и коридори. А дневната дажба храна е била...сто грама ! Нещо като хляб от черни трици. А в Мариупол руските войски не използват тежки оръжия срещу града за да няма цивилни жертви. Ленинград през цялото време е бомбардирован от нацистите !
100
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито в Киев, нито в някой друг голям град ще има масово бомбардировки. Ако беше планирано да има такива - досега да са ги избомбили! Но няма да има.... което води до по-дълго време на обкръжение и разчистване на вредните елементи в тях
99
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не ми изглежда като да е живял в Ленинград по време на блокадата от немците
98
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С путиновият башибозук и главорезите на Кадиров сега Украйна прилича на България преди Освобождението ни от Османската империя ! Слава на Украйна !
97
0
 
19
 
! Отговори
Слон преди 2 години
Блокадата на Ленинград продължава 872 дни. Само напомням.
96
4
 
12
 
! Отговори
Skunka преди 2 години
Да ви помага Украйна. Преди тази военна операция кога се сетихте за България!?
95
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ кога ще отговорят за биолабораториите в Украйна? Те кога ще бъдат изправени пред международен трибунал за нарушаване на всички международни конвенции и престъпления срещу човечеството?
94
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама този роден ли е бил през втората световна, та прави сравнение?
93
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми ги хвалете украинците!По-заможните плащат на границата му 5-10 000 евро и ги пускат,за да не се бият.Повечето са в България по хотелите със скъпите си коли.
92
5
 
10
 
! Отговори
Украинците преди 2 години
Време е да се осъзнаеи и да не ставим инструмент в игрите на САЩ за хегамония в света, а то ще си изпати бедният украински народ, що не го свалят този Зеленски.. Той се моли на Путин да се среднем с него, щото побеждает.. Абе бива да си ттъп, но не и на ***)
91
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В следващите няколко дни окупационните руски войски подло нахлули през Беларус в посока Киев ще бъдат разбити и пленени в КОТЕЛ! Следва настъпление на ВСУ и в трите направления- от началото на април, купете си пуканки и гледайте позора на Рф в Украйна, гарантирано от Щатското оръжие и Долари!
90
2
 
3
 
! Отговори
Алф от БГ преди 2 години
Ами от тях си зависи,какво още пазят,да се предадът и всички тези разрушения ще спрът.Руснаците вече тестваха повечето си оръжия,старите употребиха,вече може да се договорят ако искат
89
7
 
18
 
! Отговори
До този в Украйна преди 2 години
Мариупол прилича не на Ленинград, а на Сталинград ! Твоите любими от батальона Азов попаднали в котела в Мариупол и всички останали чужди наемници фашисти последователи на офицера от СС нацисткия военнопрестъпник Степан Бандера ги очаква съдбата на шеста армия на фелдмаршал Паулус при Сталинград....За Родину !
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом си бил в Ленинград през втората световна...вярвам ти на 100%!!!
87
6
 
14
 
! Отговори
Този път е обратното преди 2 години
Фашистите са обсадени.
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През ВСВ диктатора Сталин задържа Ленинград с цената на милиони жертви. Хитлер загуби Сталинград ведно с хората и армията си. И в двата случая има някаква военна логика от 20-ти век. Шефът Зеленски е на път да загуби Мариупол, хората и армията си, без особено значение на този град във военно отношение днес. Фронтът върви на запад, каквото и се споразумеят по-късно, Мариупол ще остане напълно отрязан и безнадежден.
85
4
 
6
 
! Отговори
Ръ преди 2 години
Този бандеровец фашист е явно слаб по история.Прилича на Сталинград....