Украйна за Мариупол: В колапс е, има отвлечени 70 жени и медици

Това е станало след удар по сградата на Червения кръст
30 мар 2022 15:55, Петя Славова
259
Украйна за Мариупол: В колапс е, има отвлечени 70 жени и медици
Снимка: БГНЕС

Руските сили са нанесли удар по сграда на Червения кръст в обсадения украински пристанищен град Мариупол, съобщи Киев днес, като официални лица предупредиха за разрастваща се хуманитарна катастрофа.

В Мариупол окупаторите са се прицелили в сградата на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), заяви украинският омбудсман Людмила Денисова в изявление в социалните мрежи, като добави, че сградата е била подложена на обстрел от самолети и артилерия, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Дейли Мейл".

Нападението бе извършено ден след като МКЧК призова Украйна и Русия да се споразумеят за доставянето на помощи и безопасната евакуация на цивилните от града, където жизнените сили бързо свършват.

По-рано апокалиптични кадри от дрон показаха нивото на разрушенията в града, където днес кметството заяви, че войските на Владимир Путин са отвлекли 70 жени и медици от родилен дом и са ги отвели в Русия.

Мариупол е почти изравнен със земята от силите на Москва, като шокиращо видео от въздуха показва мащаба на разрушенията на този живописен пристанищен град, в който преди нахлуването на Путин на 24 февруари живееха 400 000 души. Сега повече от 20 000 жители на града са отведени "против волята им" в Русия, където са им конфискувани документите за самоличност, а преди това са преместени "в далечни руски градове", съобщи кметството в канала си в Telegram.

Още по темата

Информацията не може да бъде проверена независимо, тъй като Мариупол е под месечна обсада и интензивни бомбардировки, а комуникациите до голяма степен са прекъснати.

Друга родилна болница в Мариупол беше ударена от руски бомбардировки на 9 март, което предизвика международно осъждане. При нападението загинаха най-малко трима души, включително едно дете. Руските официални лица отхвърлиха нападението като инсценировка на Украйна и го оправдаха, като заявиха, че болницата е била използвана от екстремистки украински сили и че целият медицински персонал и пациентите отдавна са изчезнали.

На публикуваните днес кадри от безпилотен апарат се виждат разрушени сгради, простиращи се докъдето поглед стига. Само една сграда привидно остава невредима сред развалините - зашеметяващата руска православна катедрала в града. Коментатори твърдят, че това е още едно доказателство, че атаките на силите на Кремъл срещу околните цивилни сгради са били преднамерени, тъй като изглежда, че те са успели да избегнат поразяването на историческата сграда.

На кадрите се виждат и руините на градския театър, който беше разрушен при въздушен удар на 16 март. По това време той е използван като убежище за цивилни и е бил атакуван, въпреки че отвън с големи букви е била изписана думата "деца". Оценките за броя на хората в театъра се различават, като по първоначални данни в него са се укривали до 1300 души. Поради руския обстрел официалните лица не са успели да се доближат до театъра, за да оценят пълния мащаб на разрушенията, но се смята, че са загинали 300 души.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски нарече руската обсада на Мариупол "престъпление срещу човечеството". Президентът заяви, че се смята, че досега в конфликта са загинали около 20 000 души, въпреки че броят на жертвите не може да бъде независимо проверен.

Преговорите между Русия и Украйна не отбелязаха особен напредък за около 160 000 души, които все още са в капан в Мариупол и нямат достатъчно храна, вода и лекарства. Руските сили са обкръжили града, а постоянните им бомбардировки са отнели живота на най-малко 5000 души, но вероятно те са около 20 000, според високопоставен украински служител.

Франция, Гърция и Турция се опитват да организират масова евакуация на цивилни от града, но разговорите между френския президент Еманюел Макрон и Путин приключиха във вторник без споразумение. Предложението засега е отхвърлено от Кремъл.

Групи за помощ редовно призовават за достъп до Мариупол, като се оплакват от адските условия, а украински официални лица обвиняват руските войски, че насилствено депортират жителите в Русия.

Цивилните, които са успели да избягат от Мариупол, описват мястото като "смърт навсякъде".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: украйнаРусияМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азов са кротки агънца спрямо кръвожадната, болшевишка, фашистка, военнопрестъпна Червена Армия, която трепе наред, изоставя своите, а за по-лесно си носят подвижни крематориуми.Възраждане = руски мекерета, Z=naZi, Путин=военнопрестъпник
191
3
 
5
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До Мдааа дааааА нещо за Финската война да споменеш, Мечо...Кой предизвика руския болшевик тогава?! Никой, само имперската им алчност и желание да се налагат !!! Фините им пуснаха бая кръв...Коктейл *** баш те го измислиха и действа досега, безупречно...Руснак ли е, не ми го хвали...БолшеВИКОВ...Това е реалността..Унижение, потъпкване правата на малцинствата и : Молчат, не разсуждат!!! Гениално, нали?!
190
6
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
Толкова тъпотии каза Зеленски че няма как да му се вярва вече. Е западните кравари са *** и вероятно му се връзват на тъпотиите но тук освен няколко продажни неудачника във власта друг не се хваща на глупостите му. БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАТ ДА УЧАСТВАТ ПО НИКАКЪВ НАЧИН В ТАЗИ ВОЙНА.
189
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки български патрон изпратен на Украина е едно убито дете, една зачернена майка и един побеснял за мъст баща. Пратете лекарства, храни и дрехи.
188
4
 
16
 
! Отговори
Мдааа даааа преди 2 години
Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....Петко Добрев анализатор 9.2.22 в Епицентър. Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме с вредата от мусаката и *** стремленията. Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.И защо трябва тогава да се правим на *** и да търсим вината единствено и само в Пyтин?
187
5
 
8
 
! Отговори
Можеше без война преди 2 години
Румен Овчаров /цитат/.... Украйна сама е предизвикала руското нахлуване.Какво искаше Русия? Русия искаше Украйна да не влезе в НАТО. Второто, което искаше изпълнението на Минските споразумения за особен статут на Донецка и Луганска област. Толкова ли трудно беше да се направи това, вместо сега да се чудим защо сме във война, обясни той.
186
2
 
11
 
! Отговори
А ако беха янките преди 2 години
Ами представяте ли си ако в специалната операция вместо руснаци бяха американци тогава Окрайна щеше да е само лунен пейзаж и то само с хуманитарни оръжия...както до сега тея миротворци употребяваха... ядpени бомби в Япония, БОВ ***(***) във Виетнам, обеднен ypан в Сърбия, Ирак, Либия и колко ли други хуманитарни способи по целият свят, където са плъзнали!!!! На тоя фон руснаците пасти да ядат и са божи кравички!!!!
185
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големият айдук се казва Vоленски (Zеленски). Това чудо на комичната природа е основният предател на западния свят, изяждайки огромния финансов ресурс даден му от натовския данакоплатец. Оръжията което Фоленски получи, всеки път на втория ден изпратените натовски боеприпаси и оръжие се появяваха при опълченците. Той най вероятно и издал лабораториите на руснаците. Нищо чудно в близките дни/ седмици Генералният офицерски щаб да му врътне едно превратче
184
4
 
7
 
! Отговори
гост преди 2 години
Тъй....искам да попитам оня ...къв беше кмета на Киев....кличко....аве мой като си толкова ербап боксьор....защо не излезеш на полето(разбирайте ринга) и там да се биеш ...ами се криеш зад жени деца и старци???
183
11
 
7
 
! Отговори
колко са нахални преди 2 години
украинците да защитават страната си от монголоидни рушкиФашизоиди.
182
8
 
10
 
! Отговори
Ганев преди 2 години
Това е война и загиват много невинни хора. Тук правда няма. Има само смърт. И Русия , и Украйна са виновни за да се стигне до това положение. Но за да се спре този ужас, трябват преговори и компромиси. Няма друг начин
181
16
 
8
 
! Отговори
Империя на злото преди 2 години
До 215. Азов, та Азов. Добрееее, това вече хиляда души го коментираха, че са нацисти и трябва да бъдат избити. Ама всички като теб удобно си мълчат за хилядите загинали от руските бомби невинни, включително деца, милионите бежанци и огромните разрушения.
180
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До 216. Глу.пак, и ти разбираш от история и география, колкото на баба ти бабата. Казва се украински фронт, защото териториално е разположен там, иначе във войските му има войници отвсякъде в Русия, не са само украинци.
179
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "червената армия се слави..." написаното е абсолютна лъжа и инсинуация и може да бъдеш съден за лъжа.
178
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби. Пак ли ти бе, психопат. Ами всичко може да се инсценира - дрехи, маркировки, дори видео. А ония от Кремъл са най-големите майстори на манипулациите. Това май не ти отърва да го споменеш, а?
177
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До питайте бабите си искам да уточня че през България преминава Трети украински фронт и каквото и да е било украинци са били не се опитвайте да топите руснаците което ви е стила и метода но няма да мине. Стига лъжи и инсинуации. Писна ни.
176
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ръководството на града е допуснало да се разположи 60 000 армия на Азов. Медиите са мълчали. Населението дали е било информирано. То е жертва на управляващите на страната и града. Ако имаш Азов на своя територия какво очакваш че ще те защитят ли. Не.
175
6
 
10
 
! Отговори
10987 преди 2 години
А какво стана с нашите моряци там? Според съпругите им, руснаците ги пускат, украинците не. Нещо да пише в тая статия за 17-те българи там?
174
18
 
11
 
! Отговори
ЛилиПутин преди 2 години
Този лилиПутин, който има не само лилипутски ръст, но и акъл със същия размер, е вече пътник... Необратимо е! Колкото по-бързо, толкова по-добре за целия свят, а и за Русия. По-младите руснаци вече отлично разбират това...
173
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не съм видял новина в българските медии за военните простъпления на украинските нацисти срещу военнопленици - заснети на видео. Чакаме.