Загубите за Украйна от войната са поне за 600 млрд. долара

Щети по инфраструктурата в размер на поне 68 милиарда долара
10 апр 2022 18:55, Петя Славова
362
Загубите за Украйна от войната са поне за 600 млрд. долара
Снимка: БГНЕС

Общо икономически загуби за Украйна вследствие на нахлуването на Русия: между 560 и 600 милиарда долара.

Статистиката е направена от "Украинская правда" по данни на Министерството на икономиката, и е към 1 април.

Общите загуби на украинската икономика поради войната, като се вземат предвид както преките загуби, така и косвените - спад на БВП, спиране на инвестициите, изтичане на работна сила, допълнителни разходи за отбрана, и социални разходи, варират от 564 до 600 милиарда долара.

Още по темата
Щетите по цивилната инфраструктура са се увеличили с повече от 5 милиарда долара през последната седмица. Към 1 април общият размер на преките документирани щети по гражданската инфраструктура достига над 68,2 милиарда долара. Това е записано в анализ, направен в рамките на проекта „Русия ще плати“ от Института KSE (аналитично звено на Киевското училище по икономика) и доброволци от партньорски организации, включително Центъра за икономическа стратегия, Щабът за борба с корупцията, Института по икономика. Анализ и застъпничество, Transparency International Ukraine и ДП "Prozorro.Sales".

От началото на войната най-малко 533 образователни институции, 300 детски градини, 196 лечебни заведения, 129 фабрики и предприятия са били повредени или унищожени в Украйна. Министерството на териториалното развитие изчислява, че 6800 жилищни сгради са били повредени или разрушени; а общото количество негодни за обитаване сгради е в размер на 26 милиона квадратни метра.

Освен това най-малко 54 административни сгради, 266 моста и прелези, 10 военни летища, 8 граждански летища и 2 пристанища са повредени от бомрабдировките. По време на пълномащабната инвазия руснаците са унищожили или повредили сериозно 64 религиозни сгради и 51 културни обекта.

За изминалата седмица няма точни данни за общата дължина на негодната за ползване жп линия, както и за увреденото имущество по гарите и жп вагоните, предава БГНЕС.

По данни на украинското разузнаване Русия се фокусира върху унищожаването на физическата инфраструктура на Украйна - разрушаване на жилищни сгради, комунални услуги, пътища, железопътни линии, образователни и медицински заведения и др.

Статистиката не оценява общите икономически загуби, както и загубите в резултат на закриването на множество предприятия; загуба на стотици хиляди домове и работни места, и др., съобщава още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: украйнаРусиязагуби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щетите са неизмерими. Освен разрушенията, замърсяване на околната среда никой не изчислява милионите разрушени съдби на хората и от двете страни. Това е неизмеримо в пари.
194
1
 
5
 
! Отговори
Възможно ли е? преди 2 години
Ако вярваме на англосаксонската пропаганда, НЯМА УБИТИ и РАНЕНИ от украинската армия. Убитите и ранените са само от руснаците???
193
0
 
4
 
! Отговори
РАША Е НАША преди 2 години
русия ще даде от джоба си 300 000 000 милярда ще реши проблема важното че нема ла има бендеровци раша наша направи голям жест да ликвидира бендера за да може републиките и украинците да живеят спокоино и щастливо под свободното небе елин ден ще го разберете това надявам се че вашите слепи очи ще презреят
192
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците ще им ги дават , нали ги подкукоросваха , сега да плащат !
191
6
 
3
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
руските фашисти начело с пууутин са способни да сринат не само Украйна,не само русия,а и целия свят.
190
14
 
6
 
! Отговори
Вуйчо преди 2 години
И Русия да върне на Украйна ядрените оръжия които тя и предаде 1994 съгласно договора от Будапеща
189
9
 
27
 
! Отговори
100% бай Ганьо V Z преди 2 години
Да би мирно седяло,не би Путин видяло.
188
1
 
13
 
! Отговори
Тираджията Z преди 2 години
*Проект Русия ще плати" ама друг път
187
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простотия и немотия не се лекуват,всички *** ,ходом марш към просперираща русия.*** ***,че ви чета коментарите и си вдигам кръвното,то бива,бива,ама явно наистина си заслужаваме съдбата.........
186
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сащ и нато да им платят щетите , нали са много загрижени
185
8
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Нали знаеш,че който чупи, купи :)
184
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и 60,000 убити/ранени аскер. Днес навсякъде се говори, че в Мариупол се предал някакъв американски генерал. Със сигурност не бил там по покана на руснаците.
183
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се напъвайте глупави русофилчета. Внуците ви искат Америка, а не росия. Защо играете срещу внуците си?
182
10
 
33
 
! Отговори
Елате повече преди 2 години
"Словашките С-300, които бяха предадени на Украйна, вече са унищожени в Николаевска област, преди да бъдат докарани до мястото им на дислокация ." хо хо хо
181
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е урок,да видят хората как една шепа индивиди нарекли се "политици" заради личното си облагодетстване което и няма 0,01% от щетите където са на нанесли сънародниците.Е наште "политици"и те ,ако ни вкарат във война ще същата работа.
180
1
 
10
 
! Отговори
toti преди 2 години
КОгато всичко си загубил,нищо не струва живота !!!
179
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
600 милиарда долара и това е само началото. Ще има и още, и още... Каквото повикало - такова се обадило!
178
6
 
41
 
! Отговори
В. преди 2 години
СССР като се разпадна, Русия пое дълговете на Украйна. Остави им най-голямата АЕЦ, най-големия завод за стомана в Света, завода за най-големите самолети в Света. Искаха само да не са врагове. Цялото ръководство на тази псевдо държава се е клело в СССР. Всички тези градове са строени от Българи през 70-те години.
177
6
 
25
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Победителят винаги е прав.Така е било и така ще бъде,а вие си говорете каквото си искате.Знаете каква е разликата между Русия и Америка?Русия си тръгна от окупиран Берлин,а Американците така и не си тръгнаха.В това се корени проблема,на Европа.
176
1
 
13
 
! Отговори
До 273 преди 2 години
Прочети Алексей Толстой -а двете Русии - Киевска и Московска и тогава пиши глупости по сайтовете. И обърни внимание - казал го е Алексей Толстой - руски и съветски писател и интелектуалец, депутат. Не е казано от Дойче Веле или в Свободна Европа.