Загубите за Украйна от войната са поне за 600 млрд. долара

Щети по инфраструктурата в размер на поне 68 милиарда долара
10 апр 2022 18:55, Петя Славова
362
Загубите за Украйна от войната са поне за 600 млрд. долара
Снимка: БГНЕС

Общо икономически загуби за Украйна вследствие на нахлуването на Русия: между 560 и 600 милиарда долара.

Статистиката е направена от "Украинская правда" по данни на Министерството на икономиката, и е към 1 април.

Общите загуби на украинската икономика поради войната, като се вземат предвид както преките загуби, така и косвените - спад на БВП, спиране на инвестициите, изтичане на работна сила, допълнителни разходи за отбрана, и социални разходи, варират от 564 до 600 милиарда долара.

Още по темата
Щетите по цивилната инфраструктура са се увеличили с повече от 5 милиарда долара през последната седмица. Към 1 април общият размер на преките документирани щети по гражданската инфраструктура достига над 68,2 милиарда долара. Това е записано в анализ, направен в рамките на проекта „Русия ще плати“ от Института KSE (аналитично звено на Киевското училище по икономика) и доброволци от партньорски организации, включително Центъра за икономическа стратегия, Щабът за борба с корупцията, Института по икономика. Анализ и застъпничество, Transparency International Ukraine и ДП "Prozorro.Sales".

От началото на войната най-малко 533 образователни институции, 300 детски градини, 196 лечебни заведения, 129 фабрики и предприятия са били повредени или унищожени в Украйна. Министерството на териториалното развитие изчислява, че 6800 жилищни сгради са били повредени или разрушени; а общото количество негодни за обитаване сгради е в размер на 26 милиона квадратни метра.

Освен това най-малко 54 административни сгради, 266 моста и прелези, 10 военни летища, 8 граждански летища и 2 пристанища са повредени от бомрабдировките. По време на пълномащабната инвазия руснаците са унищожили или повредили сериозно 64 религиозни сгради и 51 културни обекта.

За изминалата седмица няма точни данни за общата дължина на негодната за ползване жп линия, както и за увреденото имущество по гарите и жп вагоните, предава БГНЕС.

По данни на украинското разузнаване Русия се фокусира върху унищожаването на физическата инфраструктура на Украйна - разрушаване на жилищни сгради, комунални услуги, пътища, железопътни линии, образователни и медицински заведения и др.

Статистиката не оценява общите икономически загуби, както и загубите в резултат на закриването на множество предприятия; загуба на стотици хиляди домове и работни места, и др., съобщава още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: УкрайнаРусиязагуби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
5
 
13
 
! Отговори
бачкатор преди 2 години
Русия нищо няма да плаща,защото ще си бетонира позициите ,а победителят може да прави каквото си поиска. Същото като тези дето въвеждат "демокрация"-Сащ бяха преди време..просто им свърши хегемонията!
174
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея Украйнците не знаят кво говорят.Отбласнали врага тепали го изгонили го от Киев нанесли му щети сега 600 мил.долара загуби .Тоя народ не в час прави са поляците даже и територии си искат
173
25
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Щетите за Украйна са огромни,но след като изрита окупатора от територията си,Европа и САЩ ще помогнат за възстановяването на Украйна.Фашистка Русия ще плаща репарации.Украйна бързо ще се възстанови и ще стане модерна европейска държава.Русия ще бъде същото блато.
172
0
 
2
 
! Отговори
До 274 преди 2 години
Елементарна ти е гатанката и отговорът е ясен - украински гривни
171
5
 
11
 
! Отговори
онио преди 2 години
Видиш ли Окра ,бегай с 200! От тях добро и благодарност няма да видиш-само мизерии и претенции!
170
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По всяка вероятност разрушенията за запада от санкциите които наложиха на Русия ще бъдат по-големи отколкото разрушенията и загубите на икономиката в Украйна. Да не забравяме, че Русия все още не е започнала да отвръща на санкциите и всичко тепърва предстои, а икономиката на ЕС и сега в колапс.
169
4
 
5
 
! Отговори
Решението преди 2 години
Пълна капитулация.
168
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е, че Русия има ресурси, защото ще има с какво да си плаща всиччки причинени на Украйна разрушения и жертви - няма измъкване, има с какво да си плати и ще плати.
167
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и за Рашистан са там някъде, с тенденция да се увеличат
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Анонимен - "Всички щети са на сметката на Путин". - ти ли ще му я представиш сметката?
165
4
 
12
 
! Отговори
бай работник преди 2 години
Най-жестоките палчи и убийци в концлагерите са били Украинци.Дори нациските служители на SS са били отвртатени от техните зверски ексцесии!
164
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички щети са на сметката на Путин. Ако ти влезе бандит в дома, не си виновен ти, дори да си счупил скъпата ваза в главата му, докато се защитаваш.
163
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия владее всички стратегически ресурси - енергии, вода (след Бразилия), уран, метали, а с Украйна получава монопол и за най-важния стратегически ресурс - храната. Зърното не е критично за Русия, Русия и сама се осигурява и изнася, но с Украйна вече е водеща и ще контролира световния пазар на зърно. Познайте каква ще бъде основната валута за търговията с продоволствия.
162
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна не я мислете. След капитулацията и денацификацията матушка Русия отново ще я приеме и ще я храни, и в Украйна никог няма да гладуват и да студуват и винаги ще карат коли, а не колела. Да му мислят западноевропейците, там ги чака голяма мизерия.
161
6
 
8
 
! Отговори
дедо преди 2 години
Ократа е много долно племе. За пари ще застрелят и майка си и баща си!
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсула vor den Leichen в България: Напомням - сега е време да започнем преговори за присъединяване на РСМ!
159
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
600 милиарда... благодарение на природните си ресурси Русия ще успее да си изплати репарациите към Украйна за десетина години. Като начало, страната да зарочне да се възстановява чрез конфискуването на имуществото на руските милионери в чужбина.
158
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига лъжи, самите украинци си взриваха мостовете, жп линиите, минираха плажовете и какво ли не, за да не можели да дойдат руснаците. Руснаците им гърмяха летищата и военни поделения. Те сами си унищожиха страната.
157
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко са загубите на Сирия, Ирак, Египет..
156
3
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Хора, които съвсем умишлено настройват други хора против мен, така е защото някои хора искат аз да не се оправя в този живот !Искат да живея зле цял живот !Точно заради това настройват хора против мен !Тези хора са истински и алчни демони !Те нарочно твърдят, че аз съм болен, за да не ме искат хората!Всъщност не съм болен !