Загубите за Украйна от войната са поне за 600 млрд. долара

Щети по инфраструктурата в размер на поне 68 милиарда долара
10 апр 2022 18:55, Петя Славова
362
Загубите за Украйна от войната са поне за 600 млрд. долара
Снимка: БГНЕС

Общо икономически загуби за Украйна вследствие на нахлуването на Русия: между 560 и 600 милиарда долара.

Статистиката е направена от "Украинская правда" по данни на Министерството на икономиката, и е към 1 април.

Общите загуби на украинската икономика поради войната, като се вземат предвид както преките загуби, така и косвените - спад на БВП, спиране на инвестициите, изтичане на работна сила, допълнителни разходи за отбрана, и социални разходи, варират от 564 до 600 милиарда долара.

Още по темата
Щетите по цивилната инфраструктура са се увеличили с повече от 5 милиарда долара през последната седмица. Към 1 април общият размер на преките документирани щети по гражданската инфраструктура достига над 68,2 милиарда долара. Това е записано в анализ, направен в рамките на проекта „Русия ще плати“ от Института KSE (аналитично звено на Киевското училище по икономика) и доброволци от партньорски организации, включително Центъра за икономическа стратегия, Щабът за борба с корупцията, Института по икономика. Анализ и застъпничество, Transparency International Ukraine и ДП "Prozorro.Sales".

От началото на войната най-малко 533 образователни институции, 300 детски градини, 196 лечебни заведения, 129 фабрики и предприятия са били повредени или унищожени в Украйна. Министерството на териториалното развитие изчислява, че 6800 жилищни сгради са били повредени или разрушени; а общото количество негодни за обитаване сгради е в размер на 26 милиона квадратни метра.

Освен това най-малко 54 административни сгради, 266 моста и прелези, 10 военни летища, 8 граждански летища и 2 пристанища са повредени от бомрабдировките. По време на пълномащабната инвазия руснаците са унищожили или повредили сериозно 64 религиозни сгради и 51 културни обекта.

За изминалата седмица няма точни данни за общата дължина на негодната за ползване жп линия, както и за увреденото имущество по гарите и жп вагоните, предава БГНЕС.

По данни на украинското разузнаване Русия се фокусира върху унищожаването на физическата инфраструктура на Украйна - разрушаване на жилищни сгради, комунални услуги, пътища, железопътни линии, образователни и медицински заведения и др.

Статистиката не оценява общите икономически загуби, както и загубите в резултат на закриването на множество предприятия; загуба на стотици хиляди домове и работни места, и др., съобщава още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: УкрайнаРусиязагуби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
7
 
! Отговори
Zlata преди 2 години
Това е само началото)...Англосаксонците влязоха в конфронтация при липса на най-ценния ресурс-- - време...Те не могат да чакат,те отново се нуждаят от блицкриг, но няма да бъде))...Времето винаги работи за Русия, поради факта, че тя е единствената самодостатъчна сила в света...Руснаците могат да чакат ВЕЧНО...В много отношения и поради тази причина всички откъсват зъбите си за Русия и руснаците...Така беше, така е и така ще бъде...
154
11
 
6
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
Тази война е голямо унижение за Русия. Не са превзели още нито един град. Десетки хиляди (млади) руснаци са във великите ловни полета, купчините ламарина на които казват военна техника са помляни и стопени от бой и всички които ги мразят в момента се активират. Остана някой да свети маслото и пуела кадиров и всички мюсюлмани ще си го върнат на Русия за геноцидите през годините.
153
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Агресорът да плаща"...аз като ви казвам,че само пари са им в главата....и,з,р,о,д,щ,и,н,а!Няма да кажат как ги боли,как близки са загубили,а как са загубили мириади и репарации да им плащат.Безчувствени същества!За пари ще убиете свои!
152
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агресорът да плаща!
151
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжат ... Искат да откраднат много мангиз след войната загубили са само гражданите ама на тях няма кой са им даде пари
150
6
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Светът се прекланя пред "етиката и морала" на путин
149
5
 
16
 
! Отговори
Слава Украйна преди 2 години
Европа ще даде 10 пъти по 600 милярда в помощ на Украйна. Само Русия да бъде победена!!
148
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците ще си платят за дивотията, няма да им се размине... Още не го осъзнават. После ще намразят цивилизования свят, защото ще ги принуди да плащат.
147
5
 
11
 
! Отговори
дш 233 преди 2 години
Ми руснаците доказаха, че не са извършвали клането в Буча. Даже не са били там по онова време. Но не ви изнася да признаете фактите. Спинкате, удобно положили главици на възглавничките си, когато става дума за зверствата на азовците. Спинкайте, спонкайте...Един ще се събудите в кошмар.
146
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте каква логика имат само.Не изчисляват човешките жертви,а колко пари губят.Това много може да ви говори...
145
5
 
5
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
русия приема симпатизанти на мястото на руснаците, които напускат страната. Не е необходимо да са мозъци.
144
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехе, тия завалите какво са се затюхкали за чуждото лозе? 8 години не дали и стотинка за източна Украйна, една пенсия не платили на 4 милиона пенсионера, наричали ги сепаратисти и ги бомбили с ракети, а сега почнали да ги мислят? Не се притеснявайте бе приятели тва са проблеми на ЛНР и ДНР, нали не ги искахте тия хора и Ви пречеха, че гласуваха за "грешната партия" и им отнехте правото на глас? Изчислявайте си загубите на Запад, а на изток забравете, че е съществувало нещо, някога.
143
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остана само един скъсан yбитак да пише глупостите си отпреди 1 месец срещу Украйна .
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То няма да има Европа, той за бизнес си мечтае, какъв бизнес, да продават колела?
141
5
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Ама светът видя че русия нападна Украйна за да я анексира.
140
1
 
2
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Горе долу това се твърди за Украйна.
139
4
 
2
 
! Отговори
У бре преди 2 години
На футболния мач между Лех(Познан) и Легия(Варшава) от гостуващата агитка беше разпънат огромен транспарант с лицето на Путин с въже на врата.Путин беше с фланелка на Спартак(Москва) , които са в приятелски отношения с Лех.След скандиране и освирквания от целия стадион,накрая транспаранта беше запален!
138
6
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Тук има хора, които ще твърдят, че щом като България е била 500 години част от турската империя Ердоган трябва да ни нападне и да ни анексира към турция...
137
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия да докаже на цивилизования свят, че не е извършила клането в Буча!
136
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще изглежда, точно, като тази снимка след края на тази война. Разорена и съсипана от санкциите и репарациите, които ще плати на Украйна.