Кючуков: Бързата писта на Украйна към ЕС може да породи напрежение

Много държави от години чакат да влязат в Съюза, обясни дипломатът
11 апр 2022 13:55, Петя Славова
54
Кючуков: Бързата писта на Украйна към ЕС може да породи напрежение
Снимка: БГНЕС

Според него България не е неутрална, само защото не снабдява Украйна с оръжие

Русия продължава да нанася удари над Източна Украйна. Хиляди се евакуират от Харков до Одеса в западна посока за да избегнат обстрел.

"Политическото ръководство на Украйна знаеше, че страната не може да влезе в НАТО. Подкрепяхме стремежа им за членство, не членството. ЕС може да бъде въвлечена в същата ситуация с обещанието за бърза писта за влизане, но това не означава, че ще влезе. За държавите, които от години чакат да влязат в Съюза, може да се породи напрежение". Това заяви пред Нова тв дипломатът Любомир Кючуков.

Още по темата

По думите му мотивът, с който започна войната - членството на Украйна в НАТО, се оказа най-лесно разрешим, териториалните въпроси ще са най-трудни. "Трудно може да се очаква пробив от срещата на австрийския канцлер с Путин, но може да се натрупат инициативи с цел примирие. Преговорите буксуват, а войната продължава. Няма достатъчно политическа воля за политическа договореност. Прекъсванията в преговорите показва, че липсва чувството за спешност", смята той.

Според него България не е неутрална, защото не снабдява Украйна с оръжие, тъй като е член на  ЕС и участва във всички решения. "Войната ще приключи на масата за споразумения. Путин няма интерес да превземе Киев. Санкциите няма да решат конфликта. Много по-трудно е да се решат всички въпроси, отколкото да се търси примирие преди всичко друго", подчерта Кючуков. И допълни, че позицията на България се доближава до тези на Франция и Германия.

"Когато има осъдително поведение на посланик в дадена държава му се ограничава достъпа до администрацията. Изгонване на Митрофанова значи стъпка към прекратяване на дипломатическите отношения. Казусът се опитва да приватизира партийно солидарността с Украйна", коментира дипломатът. По въпроса с блокирания в Мариупол кораб с български моряци той сподели, че е недопустимо те да бъдат третирани като заложници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
7
 
! Отговори
Бърза писта, преди 2 години
първа писта.....вече никой от управляващите не се чува какви ги говори, и какви ги върши...хихих най-обикновени куклички....
23
2
 
15
 
! Отговори
Эрдо преди 2 години
Скандала е, че по бързата писта ЕС се готви да приеме три страни - Украйна, Молдова и... Грузия. Аз настоявам да присъединим към групата и Турция.
22
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 Нищо тотално си объркал понятията кой кого храни. Ама нейсе сега Русия като изяде боя ще ви се изясни всичко.
21
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин разкри ЕС, ама така е като ЕС е слуга на САЩ и хапе ръката, която го храни и топли.
20
4
 
16
 
! Отговори
Захаров преди 2 години
Вие пък все едно не я видяхте фон Лай не н как беше тръгнала да обикаля източния фланг на НАТО. На КирЕ подари някакъв цветен картон, наще от неудобство го нарекоха "плакет". На Зеля връчи плик с викторина, ужким за приемане в ЕС, ама то си е упражнение "провери си чипсет-а докато превключа от кафеварката към сървъра". Въобще на принципа "паре нема. Действайте!" ги онод... опс, обходи. Такъв е ЕС - кух и гол. А Путин вече нервно ги сочи и крещи "царя е гол" между всеки два залпа.
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19 Полша няма претенции към Украйна, полските претенции и то съвсем основателни са за откраднатата от Русия полска област Калининград. Полша с нетърпение чака крахът на Русия за да си я върне обратно. Япония чака с нетърпение да си върне курилите.
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ние още търпим унизителни доклади от Брюксел, а за Украйна ще се правят на разсеяни.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна не е готова за ЕС по нито един показател.
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди Украйна да влезе в ЕС, да вземе да си върне на Полша Закарпатието с главен град Лвов - Лодз, на Унгария и Румъния ЮЗ Украйна, където звучи маджарска и румънска реч. Това беше подарък на Съветския съюз след ВСВ. От бившата РСФСР, чиято наследничка е Русия, Н.Хрушчов, агроном от Украйна, заграби цял Донбас, Приазовието и Черноморието начело с Одеса, Мариупол и Херсонска губерния. Това е индустриалната част и излаза на Азовско и Черно море.Артистът да не се прави на велик, а да върне чуждото
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калекооо,кои са ценностите бря?Фашизъм и нацизъм ли? Ми не са,ако и да ти се иска.
14
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна в Европа?НИКОГА!
13
14
 
14
 
! Отговори
Измислено от САЩ преди 2 години
То бъдещето на света е ясно. Украйна ще е кошмарът за Русия който ще държи вързана руската мечка, а Индия в близките години ще стане кошмарът на Китай.
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има си поговорка по темата - бързата писта , слепи ги ражда!
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре ще да изключат България от ЕС и НАТО и да вкарат Украйна на наейно място.
10
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия за евразийския съюз не стават тръгнали в ЕС да влизат, смях.
9
17
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами тези много държави, като Севернамакедония, могат да си почакат и още, що се отнася до Украйна тя показа и на старите страни членки как се защитават европейски ценности при това не на думи а с жертвите и Геноцида който понася, така че трябва да послужи като знаме на ЕС, който тъне в благополучието на анемичното си съществуване и е време някой да го поразтърси и да му покаже, че стадото трябва да се заима и с овчарски кучета, че едни гладни вълци с кърволашки поглед се блещят североизток.....
8
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бърза, бавна писта Украйна си заслужи и ЕС и НАТО.
7
11
 
28
 
! Отговори
Ес преди 2 години
ЕС е в период на полуразпад. Ще приеме всички *** от Европа само и само да стигне по-бързо до своя естествен край. Но ние като много умни ще приемем еврото точно преди края на ЕС за съжаление ЕС е един сбирщайн на пропаднал морал и извратени ценности-зелени сделки, между полови отношения, ред и т.н. Всичко около нас мърси както му кефне ама ние ще сме по зелени от тревата и то защо да караме коли на ток-тока и батериите да не идват от нищото?Сигурно производството им не за замърсява?
6
24
 
6
 
! Отговори
334 преди 2 години
Поредният проПутинов дипломат. Бързата писта щяла да породи напрежение у други страни, които чакат отдавна ред за ЕС! Да не би тези други страни да воюват? Какщво още трябва да стори Украйна, за да докаже на всички, че не само е достойна за ЕС, но и че играе в него лидерска позиция - те я заслужават. Стига го усуквайте, приемайте я и бийте шута на касапина на 21 век!
5
6
 
27
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
ква бърза писта ве? преди 6 месеца Украйна беше официално от ЕС обявена за корумпирана държава в която няма почва за реформи или какво и да било! Това е официално от ЕС!!!! ... ква бърза писта? аааа, може би руснаците са ги опаравили и затова вече стават за ЕС