Очакванията, че руската икономика ще забави ход, не се оправдават

Санкциите имат ефект на бумеранг, ЕС ще търси начини да ги заобикаля
11 апр 2022 11:25, Анисия Иванова
98

"САЩ са тези, които оказват най-голямо влияние върху страните членки от Европейския съюз за увеличаване на мерките. Голяма част от тези мерки имат ефекта на бумеранга", посочи бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Преди дни Европейският съюз прие да наложи пети пакет от санкции срещу Русия във връзка с военните действия в Украйна.

По думите на икономиста доц. Григор Сарийски петият пакет от санкции на практика ще влезе от август.

Още по темата
"Това може да притесни руската икономика, но трябва да имаме предвид, че тя в момента работи на доста бързи обороти. Очакванията, че руската икономика ще забави ход, поне засега не се оправдават", допълни гостът.

"Русия наложи такива условия, че Западът трябва да се съобразява, ако иска да се снабдява с енергия. Ако иска Европа да продължи да работи индустрията, ще трябва да се съобразява с условията на Русия. Европа ще търси начини да заобикаля санкциите", коментира доц. Сарийски.

Мнението на Керемедчиев е, че след инвазията и превземането на Крим, Европа не е станала по-независима от Русия спрямо енергоизточниците.

"Всяка от тези стъпки, ако бъде наложена, ще бъде доста след август тази година. Това е нещо, което ще изисква една или две години, за да пристъпим към такава диверсификация. По-вероятно е да видим едно последващо отлагане на тези санкции", изтъкна доц. Григор Сарийски пред Bulgaria ON AIR.  

От думите на бившия зам.-министър на външните работи стана ясно, че е много вероятно да се развие сивият сектор в Русия, защото намаляват доставките на продукти от обща употреба.

"Руснаците продължават да си ги набавят, но през сиви канали, съответно цената им расте", допълни той.

И заключи, че Китай ще отнеме мястото на Русия, ако вече не го е направила, като основен конкурент и противник - икономически, политически и военно, защото тази война в Украйна ще изтощи Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
0
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Според ТАСС Русия никога не седи на едно място, лети- лети към****"**!
66
13
 
6
 
! Отговори
... преди 2 години
Не знам защо путинистите се кефят на националистите и диктотори. Ако искате да ви арестуват и глобяват, или вкарват в затвотора, за менние което не съответства с това на управляващите и сега можете просто да отидете и да доброволствате да влезете. Ама защо искате да го причинявате на всички? Толкова ли сте завистливи?
65
25
 
11
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
До 83. Само дето няма да стане. Иначе зомбираните путинисти много обичате да плюете по ЕС и да го закриване, ама колкото затрие "гнилия" капитализъм. А ти бе, църввул миризлив, що не питаш децата си къде искат да учат, работят и живеят? Дали е в просията или в страните от ЕС?
64
17
 
15
 
! Отговори
Просия преди 2 години
Очакванията, че руската икономика ще забави ход не само се оправдават, ами върви към катастрофа. А какво казват тези "разбирачи", които са по-скоро кремълски пропагандатори въобще няма значение.
63
12
 
10
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Тоя икономист да ходи некъде. Икономиката се забавя, цените се вдигат, има недоволсттво. Пише си го в руските медии.
62
2
 
17
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
ТА, КОЯ ДЪРЖАВА В СВЕТА -ЕДИНСТВЕННА -СИ Е САМОДОСТАТЪЧНА - ПО РЕСУРСИ И ИКОНОМИКА --И МОЖЕ ДА ЗАТВОРИ ГРАНИЦИТЕ СИ И ДА ВЛАДЕЕ КОСМОСА ?????????
61
17
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Пътин ще затрие Русия и себе си. А малкото му български слуги,ще се изпокрият като мишки след руската капитулация.
60
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На чужд гроб плачете! Ще напиша коментара си още 1000 пъти, да ви видя!Вижте ни ужастната корупция, жалкото здравеопазване, мизерните пенсии и заплати, жестоките цени на продукти и горива, трагичното здравеопазване, безумното образование, липсата на свобода на словото и мисълта, орелската цензурапростите и алчни политица и т.н. и прочееОще 5 човека ще го прочетат, а вие ще заслужите презряните си сребърници!
59
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалки и смешни модератори, защо триете мнения в които няма обиди, цинизми, а простата истина за Българското дередже?
58
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук върлува злостна цензура!
57
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като падне Макакрон и дойде Льо Пенка, къф ще го руча тогава ЕС.Орбан ви го натакова, сега иде ред на Хранция...
56
33
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Защо лъжите. Русия 46 дни след войната от 11-то е вече на 13-то по брутен продукт. До края на годината ще падне на 15-то място. Рафтовете в магазините се изпразват. Важни стоки липсват. Доходите паднаха с над 20% още сега.Блокирани са от икономическите държави. След 6-7 месеца ще се сринат.
55
14
 
5
 
! Отговори
КЪСИЯ преди 2 години
ЗНАЧИ НИСЪК НА РЪСТ НА КЪСИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА ВЛАСТ-ХИТЛЕР,СТАЛИН,ЛЕНИН,НАПОЛЕОН,ВИКТОР ЕМАНУИЛ ТРЕТИ,А СЕГА И ТОЯ СА КЪСИ, С КОМПЛЕКСИ.
54
22
 
5
 
! Отговори
ЩЕ ГО ЗАБАВИ преди 2 години
/ВЖ. ЗАГЛАВИЕТО/.ХУБАВИТЕ РАБОТИ СТАВАТ БАВНО,НО СИГУРНО. И КАТО ГО ЗАБАВИ ВИДИМО,СЛЕДВАТ ФАЛИТИТЕ И ДА КАЖЕМ,50 МИЛИОНА РУСНАЦИ ПО УЛИЦИТЕ ИЗ РУСИЯ И С КЪСИЯ Е СВЪРШЕНО.
53
32
 
10
 
! Отговори
Лъжат преди 2 години
Питай ги тия в Москва и в провинцията, как живеят , санкциите са почнали отдавна да скапват живота на рашките - лекарствата свършват, сума ти дребни фирми са фалирали, следват по-големите които имат складове, техния ред ще дойде като се изпразнят складовете. На уво са нещата, само ракетите и бомбите с които унищожавт живота на хорицата в украйна не свършват
52
2
 
21
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Руската икономика е не като автомобил, а като товарен влак - каквито и спирачки да й се ударят, не могат бързо да я спрат или забавят ! Но за сметка на това после тръгването ще е още по-бавно !
51
7
 
49
 
! Отговори
Juls преди 2 години
Ако питаш нашите безпристрастни медии, Русия е на прага на икономически колапс в Петербург ядът бездомните кучета, а великата Украинска армия вече е пред портите на Москва, Путин отчаян се крие в бункера и скоро ще си пръсне черепа, а ЦЕЛИЯТ свят мрази Русия и Беларус. Хайде сега всички заблудени да си извадят главите от 3адниците, да се огледат и да видят каква е реалната картинка след като си изключат телевизорите !!
50
9
 
46
 
! Отговори
РАША Е НАША преди 2 години
сакциите са санкции за русия а се получи обратно ние в русия имаме всичко по магазините .почти на същата цена която беше. е че нема да пием джак даниелс голяма работа ще пием арменски коняк разликата е никаква само в името.ние в русия мислим къде и как ще си прекараме отпуската за останалото се грижи правителството а вие от ес вече сте лишени от всичко останахте почти гладни-правите се на тарикати
49
27
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Мда, последната част от статията е много вярна, не че и другото не е, де - русия ще е много отслябена от войната и китай ще се намеси успешно, да си вземе това, което иска !!!___Съюзът между русия , китай и Индия изобщо не е стабилен, както 80%-вите се опитват да го изкарат !!!___Той прилича на орел, рак и щука, трите държави имат трудно преодолими различия помежду си !!!
48
32
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Путинофилчетата не разбраха че курса на рублата срещу всички други валути е изкуствен, защото рублата не е конвертируема валута и не се търгува свободно на пазара.Ако успеете на този курс на рублата да купите изобщо какъвто и да е долар, евро или каквото и да е друго ще ви поздравя, НО съм 100% сигурен че не можете да купите освен ако не е на черно. Курса на черно е 130 рубли за 1 долар, 150 рубли за едно евро.Утре може да го направят курса и 1 рубла един долар ама пак няма да купите долари