Британското разузнаване: 1/4 от руските батальони са неефективни

Ще минат години преди силите на Владимир Путин да се възстановят
3 май 2022 10:38, Нели Христова
167
Британското разузнаване: 1/4 от руските батальони са неефективни
Снимка: БГНЕС

Според британското разузнаване повече от една четвърт от руските батальонни тактически групи са станали "бойно неефективни" в Украйна поради значителни загуби.

Министерството на отбраната заяви в ежедневната си актуализация, че може да минат години, преди някои от най-елитните части на президента Владимир Путин отново да бъдат готови за война.

Служители на отбраната казват, че се смята, че Русия е изпратила повече от 120 батальонни тактически групи (BTG) в Украйна, около 65% от цялата й бойна сила. Въпреки това, повече от "една четвърт от тези подразделения вече са станали бойно неефективни", съобщиха от МО, цитирани от The Times. Всяка бойна формация включва до 900 войници.

"Някои от най-елитните части на Русия, включително ВДВ, са претърпели най-високите нива на изтощение. Вероятно ще отнеме години на Русия, за да възстанови тези сили", допълват те.

Западните официални представители смятат, че руската офанзива върви много по-бавно от планираното поради лоша тактика, обучение и силата на украинската съпротива.

През последните седмици руската армия съсредоточи усилията си върху индустриалния център на Донбас, където подкрепяните от Москва сепаратисти се бият с украинските сили от 2014 г. Те обаче постигнаха само ограничени печалби, отчасти поради лошото време. Един западен служител каза, че руснаците не обичат да се бият под дъжда.

Служител на отбраната на САЩ каза в петък: "Ние също така оценяваме, че поради този бавен и неравномерен напредък, отново, без перфектно познаване на всеки аспект на руския план, ние наистина вярваме и оценяваме, че те изостават от графика в това, което се опитваха да постигнат в Донбас". Служителят добавя, че Америка вярва, че руснаците са "изостанали поне с няколко дни и не са стигнали там, където са искали да бъдат", докато се опитват да обградят украинските войски.

Западни представители смятат, че Москва иска операцията да приключи в рамките на шест седмици. Успехът би затруднил бързото доставяне на оръжия на НАТО и би принудил украинците да се бият в различни посоки.

Украинските военни съобщиха в понеделник, че Русия вече е преразположила част от силите си от пристанището Мариупол, за да се присъедини към офанзивата на Донбас близо до град Попасна в Луганска област. Украйна добави, че руснаците също се опитват да притиснат атаките си от Изюм към градовете Славянск и Барвинкове.

Олег Жданов, украински военен анализатор, каза, че преразпределянето на силите от Мариупол към линията на фронта на изток отразява неуспеха на Москва да постигне никакви печалби там.

Руските военни също все още се борят да изкоренят последния останал украински фронт на съпротива в гигантската стоманодобивна фабрика Азовстал в Мариупол.

Москва продължи да бомбардира украински цели с прецизни оръжия, като Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната, каза, че руски военни самолети са поразили 38 украински цели, включително концентрации на войски и оръжия, през последните 24 часа. Той заяви, че руски въздушен удар е унищожил и склад за боеприпаси край Червоне в Запорожка област.

Около 8000 британски войници ще бъдат разположени в страни от цяла Европа през следващите седмици за учения в едно от най-големите разполагания след Студената война. В Естония войски от 1-ви батальон от Кралската бойна група на Уелс участват в учение Bold Dragon, което е предназначено да изпробва способността на страните-членки на НАТО да работят заедно в труден терен като дълбоки снежни преспи и гъсти гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам защо сравнявате Вермахта с тази ***. Ако не воюваха през 45та с целия свят, щяхме да говорим на немски в момента!
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова неефективни,че оня все реве за помощ.
131
7
 
8
 
! Отговори
Антикомунис преди 1 година
Стига с тая "СТАШНА" армия че станахте от смешни па смешни. Каквото е всичко друго на калпавите руснаци такава им е и армията. До сега мачкаха навсякъде малки държави ненаказано и се взеха за голямата работа. Тоя път седнаха на дебелия. Само да не ги подкарат американците че ще са в амок.
130
25
 
21
 
! Отговори
До 144 преди 1 година
Точно така! Германците са същия период от време бяха прегазили Холандия, Белгия и Франция. На САЩ им трябваха 6 седмици за да окупират Ирак, град по град, а армиите на Ирак и Украйна можеха да се сравняват като вид техника и количество, ест. бойния дух на Украинците е доста по-голям, но все пак беше аналогична ситуацията, като се има предвид, че пустинния терен в Ирак също играе роля. Ако сравниш двете войни на САЩ в Ирак и това жалко подобие на операция, ще видиш колко са назад руснаците.
129
2
 
4
 
! Отговори
...до боби преди 1 година
Първо беше написал ЕС не се прави на луд! Сега източна Европа викаш, но дори и така да е, ако приемем, че източна Европа е всичко от Германия на изток пак е повече като територия от Украйна, доста повече. Или си най-бавния *** или си просто батал по рождение, бобка.
128
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На британци и американци не може да се вярва. Те лъжат по всякакъв начин
127
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То стига 3/4 да се ефективни и рабата ще е свършена
126
10
 
9
 
! Отговори
руското разузнаване. преди 1 година
една четвърт от британките не са го лигавили пакистанси и 1/40 от новородение във великопакистания не са мюсулмани. а лондонистан е на две ракети животец. ПС: да видим тая година като спрем житото и ориза за пакистан в лондон какво ще правят поданниците докато семействата им в исламабад се ядат едни други. дали ще са спокойни. по едно време па и бензин немаше на острова. задава се тежка и сурова зима.
125
4
 
8
 
! Отговори
...до боби преди 1 година
Боби, боби, *** си беше *** си остана. Как така територията на Украйна е 2/3 от територията на целия ЕС? Ти атлас или карта през живота си виждал ли си? Най-жалкото е че има хора които харесват коментара ти. Предполагам същите плиткоумни русофили едвам минали 4 клас.
124
8
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Руснаците за 10 седмици са окупирали не повече от 90 хил. км2.територия. За две седмици Вермахта окупира Полша - два-три пъти повече територия, за шест седмици - Белгия, Нидерландия, Франция; за една седмица - Югославия, за три седмици -Гърция.
123
3
 
4
 
! Отговори
До 133 преди 1 година
Сега, виждам, че имаш проблем с четенето, така, че ти пиша мноого бааааавно..Вземи и прочети статията, там, специално ти е почерненено - пише "Не обичат да се бият под дъжда"... Не пише "не могат"!Ама ти, явно, в собствените си очи си ясновидец и очевидно знаеш какво бил искал да каже нЕкой си, без да го е казал..Ами, успех, тия статии са точно за такива като теб...
122
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много руснаци, които са били наемници, отказват да се бият в Украйна, тъй като в договорите им няма клауза да се бият на територията на други държави. Руската военна прокуратура е образувала десетки хиляди дела срещу наемните войници, които са отказали да се бият в Украйна.
121
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говорит "Москва":- Не е вярно. Супер ефективни сме... бълбук... бълбук.
120
2
 
8
 
! Отговори
Няма значение преди 1 година
ама 120 батальона са малко нод 100 000 души.Професионалната армия на Русия наброява 384 000 души. С наборниците надхвърля 1 000 000...
119
0
 
2
 
! Отговори
him преди 1 година
Хайли лайкли новини - що да ги чета? /руснаците не обичат да се бият под дъжда/ в /Естония дълбоки преспи и гъсти гори/ - един пехотинец се жалваше , че е измръзнал в температури над нулата по С -- абе с една дума т....!!!
118
16
 
15
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
То си личи отдалече че са неефективни! Неефективните руиски батальони бавно но сигурно превземат село след село, докато превземат цяла Украина! А смелите и ефективни украински, английски, американски и всички останали @наемници@! или се предват или търчат обраТНО ПРИ МАМА И ДАВАТ ИНТЕРВЮТА ОТ ОСТРОВА, КОЛКО НЕОТЗИВЧИВИ СА БИЛИ 43ГАДНИТЕ РУСНАЦИ дето са ги замеряли с ракети и бомби, вместо да седят мирно, та да ги отстрелят!
117
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типикъл инфлуенсинг е тази статия )))
116
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като го знам британското и краварско разузнсване как излъгаха за ядрените и химически оръжия на Садам, чак смях ме напушва. То жълтата преса дава по-вярно инфо ве на лъми!
115
12
 
9
 
! Отговори
...до хаха преди 1 година
Това дето е казал британеца, че руснаците ''не обичат'' да се бият в дъжда, явно е имал предвид, че руснаците не ги бива да се бият в дъжда, че имат проблеми с техниката и т.н но ти си типичен русофил и не можеш да си размърдаш сивото вещество поне малко, за да загрееш.
114
7
 
8
 
! Отговори
хахахах преди 1 година
Издържах до "единия западен служител" /какво то и да означава този "чупен" превод/, който ни "доверява", че руснаците не обичали да се бият под дъжда...Хахахахаха - е, няма такова тъпо племе, което явно можеш да манипулираш с такива плоски простотии.. Ако пък и тоя си вярва- егати!Да байно, руснаците обичат да воюват само във Флорида, на плажа, в най-лошият случай - в Сочи... щото са от захар и ще се счупят..Хахахахах. Невероятно!