Британското разузнаване: 1/4 от руските батальони са неефективни

Ще минат години преди силите на Владимир Путин да се възстановят
3 май 2022 10:38, Нели Христова
167
Британското разузнаване: 1/4 от руските батальони са неефективни
Снимка: БГНЕС

Според британското разузнаване повече от една четвърт от руските батальонни тактически групи са станали "бойно неефективни" в Украйна поради значителни загуби.

Министерството на отбраната заяви в ежедневната си актуализация, че може да минат години, преди някои от най-елитните части на президента Владимир Путин отново да бъдат готови за война.

Служители на отбраната казват, че се смята, че Русия е изпратила повече от 120 батальонни тактически групи (BTG) в Украйна, около 65% от цялата й бойна сила. Въпреки това, повече от "една четвърт от тези подразделения вече са станали бойно неефективни", съобщиха от МО, цитирани от The Times. Всяка бойна формация включва до 900 войници.

"Някои от най-елитните части на Русия, включително ВДВ, са претърпели най-високите нива на изтощение. Вероятно ще отнеме години на Русия, за да възстанови тези сили", допълват те.

Западните официални представители смятат, че руската офанзива върви много по-бавно от планираното поради лоша тактика, обучение и силата на украинската съпротива.

През последните седмици руската армия съсредоточи усилията си върху индустриалния център на Донбас, където подкрепяните от Москва сепаратисти се бият с украинските сили от 2014 г. Те обаче постигнаха само ограничени печалби, отчасти поради лошото време. Един западен служител каза, че руснаците не обичат да се бият под дъжда.

Служител на отбраната на САЩ каза в петък: "Ние също така оценяваме, че поради този бавен и неравномерен напредък, отново, без перфектно познаване на всеки аспект на руския план, ние наистина вярваме и оценяваме, че те изостават от графика в това, което се опитваха да постигнат в Донбас". Служителят добавя, че Америка вярва, че руснаците са "изостанали поне с няколко дни и не са стигнали там, където са искали да бъдат", докато се опитват да обградят украинските войски.

Западни представители смятат, че Москва иска операцията да приключи в рамките на шест седмици. Успехът би затруднил бързото доставяне на оръжия на НАТО и би принудил украинците да се бият в различни посоки.

Украинските военни съобщиха в понеделник, че Русия вече е преразположила част от силите си от пристанището Мариупол, за да се присъедини към офанзивата на Донбас близо до град Попасна в Луганска област. Украйна добави, че руснаците също се опитват да притиснат атаките си от Изюм към градовете Славянск и Барвинкове.

Олег Жданов, украински военен анализатор, каза, че преразпределянето на силите от Мариупол към линията на фронта на изток отразява неуспеха на Москва да постигне никакви печалби там.

Руските военни също все още се борят да изкоренят последния останал украински фронт на съпротива в гигантската стоманодобивна фабрика Азовстал в Мариупол.

Москва продължи да бомбардира украински цели с прецизни оръжия, като Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната, каза, че руски военни самолети са поразили 38 украински цели, включително концентрации на войски и оръжия, през последните 24 часа. Той заяви, че руски въздушен удар е унищожил и склад за боеприпаси край Червоне в Запорожка област.

Около 8000 британски войници ще бъдат разположени в страни от цяла Европа през следващите седмици за учения в едно от най-големите разполагания след Студената война. В Естония войски от 1-ви батальон от Кралската бойна група на Уелс участват в учение Bold Dragon, което е предназначено да изпробва способността на страните-членки на НАТО да работят заедно в труден терен като дълбоки снежни преспи и гъсти гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
4
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Набихте си американските ваксини чипове ,затова не знаете какво да мислите и какво говорите ,добре че Путин ви освободи от Ковид овчееее бгг племеее .
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вижте сега при така война, ако нападащата страна не постигне значителен успех в първия месец губи войната, това е ! в случая след първоначалния шок, украинците се окупитиха и доста умело се бранят, това е истината, напрактика Русия няма никакви успехи на бойното поле от близо 2 месеца вече и несамо че нямат успехи, ами им се наложи доста позорно да бягат от почти "превзетия" Киев, мисля че в следващия месец по същия начин ще им се наложи да бягат и от Хрсон и крайбрежието на Азовско море
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СССР "по черно море Руснаци ,по ски курортите Руснаци" Руснаците са на 11то място като народност при туристите в България, а приходите от тях са на 17то място.
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 23/46 "а после дойдоха дивИте талибани и ония за половин ден свиха знамената и самолетите едва ги побраха." Нещо си се объркал. Едва когато американците тръгнаха да се изтеглят се появиха "дивите талибани". Преди това не смееха да шукнат. А самолетите се препълниха с изплашени афганистанци, не с американци. А защо се изплашиха афганистанците можем да видим и днес.
49
6
 
10
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Руснаците имат още много техника и въоръжение. Боеприпасите им са многократно повече от тези на Украйна. Чест прави на последните че с минимални сили удържат вече два мсеца. Украинците ще победят, но заради забавянето на доставките на тежко въоръжение, победата ще е с много жертви... Русия е ретроградна сила, от която малко хубави неща са се спасили. Сега с пълна скорост вървят към окупация на Сибир от Китай... И те няма да обявят война, само ще анексират Сибир, и няма да има войска да ги спре
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СССР "До гражданска война бяхте стигнали в България,само някой да се изкашляше на опашката пред магазина,добре че Путин ви освободи" Путин накара всички държавни служители да се ваксинират с безаналоговия Спутник, така че нещо с опорките работата не върви.
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британското разузнаване да си гледа техните си батальони, които са още по-неефективни! Ама не, аглносаксите през последните 300 години са свикнали да се месят в делата на другите с цел своя изгода! Айде баста, бре!
46
5
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 2 години
Ти добре ли си? Американци и англичани повече от 10 години бранеха вечните опиумни полета в Афганистан с помощта на европейските си съюзници, а после дойдоха дивИте талибани и ония за половин ден свиха знамената и самолетите едва ги побраха. Качваха се в движение да отърват кожите, но не всички успяха. Та помисли си пак 2 месеца много ли е, малко ли, а руснаците няма признаци да бягат.
45
7
 
9
 
! Отговори
РУСИЯ преди 2 години
се превърна в по-голяма версия на Северна Корея. Тотално изолирана от икономиката на света, демографска пустош, съществуваща благодарение на подаяния от Китай. Умните и младите в момента се чудят как да избягат от рая на Путин. Този ''велик вожд, умен политик, син на бога, водач на водачите....'' доката руснаците до тотална мизерия.
44
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само просститее американофили вярват на тея глупости!
43
1
 
2
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Какви са тия печлби? Да не играят на тото?
42
8
 
4
 
! Отговори
ffs преди 2 години
До Ало ПутиниститеЕ, що тогава.... зеления реве за още оръжие... менталния чака решение за някакви млрд.. противоречите си.. хем руснаци били зле, хем трябва да пратим още оръжие в Украйна.
41
10
 
10
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Амрика ли ти крепеше туризма в България, по черно море Руснаци ,по ски курортите Руснаци носят пари ,един американец остави ли един долар за 30 години в България бе нищожество американско ,Америка ни била спасила тъпанаррр тия ги разправяй на някой близо до Хамерика ,а ти изчезвай за Америка амебоо нищожна ,на мен Русия ми е срещу Слънчев бряг мършоооо пропагандаторскаа.
40
7
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
1 Сармат от Калининград и британския остров го няма вече :)))
39
13
 
11
 
! Отговори
Ало Путинистите преди 2 години
Не разбрахте ли че Русия е силна ама само на думи. Путин тотално съсипа руската армия, икономика, дипломация и всякаква перспектива.
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британия и американци са гадни племена от над 50 страни .Трябва да са закрити .
37
7
 
8
 
! Отговори
руска промяна преди 2 години
Русия ще дява газ на Европа без пари след отстраняването на путин и репарации, а износ на газ с кратуни за китай е невъзможно.
36
3
 
5
 
! Отговори
Захари Потър преди 2 години
Или Конашенков се е учил да лъже от Корнела или пък тя от него.....а може би имат един учител??? Мисля и се терзая и не намирам покой значи.
35
7
 
7
 
! Отговори
СССР преди 2 години
До гражданска война бяхте стигнали в България,само някой да се изкашляше на опашката пред магазина,добре че Путин ви освободи от това сами щяхте да се изядетеее с дрехите ,КПП,СЕРТИФИКАТИ,ВАКСИНИ,ДОБРЕ ЛИ Е БЕ ОВЦЕЕЕ БЪЛГАРСКИИ ,И ПАК ЛАМТИТЕ ЗА ЕВРОПА И БАЙДОНН КУЦИЯ СТАРЕЦ ***.
34
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19 "Британското разузнаване говори пълни глупости" Британското разузнаване е едно от най-добрите в света, и в тази война конкретно постоянно дава оценки, които или вече са потвърдени, или има изгледи да се потвърдят. Разбира се, за дръжава като Русия, която продължава да твърди, че крайцера Москва е потънал след възпламеняване от фас, няма "невъзможни" твърдения. За тия Холивудските фантастики са само увертюра към фантасмагориите.