Британското разузнаване: 1/4 от руските батальони са неефективни

Ще минат години преди силите на Владимир Путин да се възстановят
3 май 2022 10:38, Нели Христова
167
Британското разузнаване: 1/4 от руските батальони са неефективни
Снимка: БГНЕС

Според британското разузнаване повече от една четвърт от руските батальонни тактически групи са станали "бойно неефективни" в Украйна поради значителни загуби.

Министерството на отбраната заяви в ежедневната си актуализация, че може да минат години, преди някои от най-елитните части на президента Владимир Путин отново да бъдат готови за война.

Служители на отбраната казват, че се смята, че Русия е изпратила повече от 120 батальонни тактически групи (BTG) в Украйна, около 65% от цялата й бойна сила. Въпреки това, повече от "една четвърт от тези подразделения вече са станали бойно неефективни", съобщиха от МО, цитирани от The Times. Всяка бойна формация включва до 900 войници.

"Някои от най-елитните части на Русия, включително ВДВ, са претърпели най-високите нива на изтощение. Вероятно ще отнеме години на Русия, за да възстанови тези сили", допълват те.

Западните официални представители смятат, че руската офанзива върви много по-бавно от планираното поради лоша тактика, обучение и силата на украинската съпротива.

През последните седмици руската армия съсредоточи усилията си върху индустриалния център на Донбас, където подкрепяните от Москва сепаратисти се бият с украинските сили от 2014 г. Те обаче постигнаха само ограничени печалби, отчасти поради лошото време. Един западен служител каза, че руснаците не обичат да се бият под дъжда.

Служител на отбраната на САЩ каза в петък: "Ние също така оценяваме, че поради този бавен и неравномерен напредък, отново, без перфектно познаване на всеки аспект на руския план, ние наистина вярваме и оценяваме, че те изостават от графика в това, което се опитваха да постигнат в Донбас". Служителят добавя, че Америка вярва, че руснаците са "изостанали поне с няколко дни и не са стигнали там, където са искали да бъдат", докато се опитват да обградят украинските войски.

Западни представители смятат, че Москва иска операцията да приключи в рамките на шест седмици. Успехът би затруднил бързото доставяне на оръжия на НАТО и би принудил украинците да се бият в различни посоки.

Украинските военни съобщиха в понеделник, че Русия вече е преразположила част от силите си от пристанището Мариупол, за да се присъедини към офанзивата на Донбас близо до град Попасна в Луганска област. Украйна добави, че руснаците също се опитват да притиснат атаките си от Изюм към градовете Славянск и Барвинкове.

Олег Жданов, украински военен анализатор, каза, че преразпределянето на силите от Мариупол към линията на фронта на изток отразява неуспеха на Москва да постигне никакви печалби там.

Руските военни също все още се борят да изкоренят последния останал украински фронт на съпротива в гигантската стоманодобивна фабрика Азовстал в Мариупол.

Москва продължи да бомбардира украински цели с прецизни оръжия, като Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната, каза, че руски военни самолети са поразили 38 украински цели, включително концентрации на войски и оръжия, през последните 24 часа. Той заяви, че руски въздушен удар е унищожил и склад за боеприпаси край Червоне в Запорожка област.

Около 8000 британски войници ще бъдат разположени в страни от цяла Европа през следващите седмици за учения в едно от най-големите разполагания след Студената война. В Естония войски от 1-ви батальон от Кралската бойна група на Уелс участват в учение Bold Dragon, което е предназначено да изпробва способността на страните-членки на НАТО да работят заедно в труден терен като дълбоки снежни преспи и гъсти гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
4
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Хохохо Пфайзер и другите ваксини са еликсир да сънувате Байдонн и Европа.
72
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кyчетата си лаят, а керванът си върви. Русия си изплълнява това, което е набелязала като цели. Оценките на британското разузнаване са без значение.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 63/75 "На Витошка е фул от американци. Това, че са англоговорящи, не ги прави американци. Вече, тотално изтрещяхте." Който знае Английски и си е имал вземане даване с американци, знае как говорят английски, а аз съм си имал МНОГО вземане даване с тях, защото съм живял в САЩ, тъй че, да, точно американци са. Не всички, но много от тях.
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ссср много се кефя че няма да има нахални и нагли руски туристи само заради тях спрях да ходя на нашето море защото не мога да ги понасям но от миналата година и тая ще ходя по нашите курорти
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СССР "Добре бе кажи Американец оставил ли е един долар за 30 години в Туризма" Абе, ти кое не прочете? Казах ти, американци има навсякъде по курортите ни, че и в градовете ни: нормални туристи са си, за разлика от руснаците, които си отсядат в хотели където отсядат само руснаци. 100% от там държавата данъци не вижда, точно както от Нефтохима. Толкова за "руските" туристи. И да, оопрките ти с ваксинациите не работят. Лично Путин поведе кампанията за ваксинация в Русия.
68
4
 
6
 
! Отговори
До 63 преди 2 години
Хахха На Витошка е фул от американци. Това, че са англоговорящи, не ги прави американци. Вече, тотално изтрещяхте.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес има някаква интифа да се пише от различни източници га една и съща тема, поради липса на реални новини и факти.
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандни войни срещу Русия за повдигане на бодриядух на противника.
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американското разузнаване казва че на 9 май Путин ще обяви тотална война.Така че конфликта няма да приключи скоро.Путин е ядосан на генералите и смята да проведе тотална мобилизация.Не се знае докъде могат да ескалират нещата.
64
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби, Боби някъде в началото на март, когато излязоха снимките на 65 км. колона спорихме с тебе за некадърноста на руското командване, тогава ти казах че тая колона ще бъде разкатана в рамките на 2-3 седмици, а ти ми обясняваше как това нема да се случи щото всичко било планирано, Киев пада до дни, панцири, манцири и всякакво величаене на руската тактика, та са да те питам какво остана от великата 65 километрова колона пред Киев?
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Раша ще стане на каша пиян казачок Истината рано или късно излиза Русия ще плати за всичките си кървави войни дошло е време за разплата
62
4
 
7
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Добре бе кажи Американец оставил ли е един долар за 30 години в Туризма ,опорките ми не вървели, опитваш да промиваш мозъци шушоминго герберска ,спечелените пари от туризма от руснаците Тиквата ги подари на Америка за самолети на хартия който ужж ще дойдат през 2032г.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борис Джонсън, от еврейски, руско-турски произход. Ххаха
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СССР "Ти американец виждал ли си на черно море или Боровец и БАНСКО" Многократно и то не само там. Ако тръгнеш по Витошка имам чувството че всеки 4ти е англоговорящ (а си е нормална градска пешеходна зона).
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби 1. Това са данните на руския генерален щаб, а оттам още твърдят, че Москва е потънала от запален фас :))) 2. Ти ако вярваше в Бог едва ли щеше да използваш името му за руска пропаганда.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що, не си прибрахте наемниците, които са ДНР, ами казахте, че не ви интересуват, сега ги чака, смъртна присъда. Кривите английски глави, от кръвосмешенията.
57
3
 
5
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Ти американец виждал ли си на черно море или Боровец и БАНСКО ,30 години Руснаците ни крепят икономиката тъпанарииии с тъпанаритрееее ,
56
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СССР "добре че Путин ви освободи от Ковид овчееее бгг племеее ." Путин създаде Спутник и си ваксинира яко държавните служители, а руските пенсионери затвори под домашен арест за 4 месеца. Опорките ти не вървят.
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много пари се хвърлиха за пропаганда. Няма да престанеш да обнадеждаваш жертвите на пропагандата, но все повече западняци почват да изпитват съмнения в това, което им се говори и да си задават въпроси. Въпреки, че повечето още са под влияние на всеобщата омраза към Русия, която е нарочена за всички световни злини. То няма как да е иначе като черпят инфо практически от един единен източник.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандни войни срещу Русия за повдигане на бодриядух на противника.