Британското разузнаване: 1/4 от руските батальони са неефективни

Ще минат години преди силите на Владимир Путин да се възстановят
3 май 2022 10:38, Нели Христова
167
Британското разузнаване: 1/4 от руските батальони са неефективни
Снимка: БГНЕС

Според британското разузнаване повече от една четвърт от руските батальонни тактически групи са станали "бойно неефективни" в Украйна поради значителни загуби.

Министерството на отбраната заяви в ежедневната си актуализация, че може да минат години, преди някои от най-елитните части на президента Владимир Путин отново да бъдат готови за война.

Служители на отбраната казват, че се смята, че Русия е изпратила повече от 120 батальонни тактически групи (BTG) в Украйна, около 65% от цялата й бойна сила. Въпреки това, повече от "една четвърт от тези подразделения вече са станали бойно неефективни", съобщиха от МО, цитирани от The Times. Всяка бойна формация включва до 900 войници.

"Някои от най-елитните части на Русия, включително ВДВ, са претърпели най-високите нива на изтощение. Вероятно ще отнеме години на Русия, за да възстанови тези сили", допълват те.

Западните официални представители смятат, че руската офанзива върви много по-бавно от планираното поради лоша тактика, обучение и силата на украинската съпротива.

През последните седмици руската армия съсредоточи усилията си върху индустриалния център на Донбас, където подкрепяните от Москва сепаратисти се бият с украинските сили от 2014 г. Те обаче постигнаха само ограничени печалби, отчасти поради лошото време. Един западен служител каза, че руснаците не обичат да се бият под дъжда.

Служител на отбраната на САЩ каза в петък: "Ние също така оценяваме, че поради този бавен и неравномерен напредък, отново, без перфектно познаване на всеки аспект на руския план, ние наистина вярваме и оценяваме, че те изостават от графика в това, което се опитваха да постигнат в Донбас". Служителят добавя, че Америка вярва, че руснаците са "изостанали поне с няколко дни и не са стигнали там, където са искали да бъдат", докато се опитват да обградят украинските войски.

Западни представители смятат, че Москва иска операцията да приключи в рамките на шест седмици. Успехът би затруднил бързото доставяне на оръжия на НАТО и би принудил украинците да се бият в различни посоки.

Украинските военни съобщиха в понеделник, че Русия вече е преразположила част от силите си от пристанището Мариупол, за да се присъедини към офанзивата на Донбас близо до град Попасна в Луганска област. Украйна добави, че руснаците също се опитват да притиснат атаките си от Изюм към градовете Славянск и Барвинкове.

Олег Жданов, украински военен анализатор, каза, че преразпределянето на силите от Мариупол към линията на фронта на изток отразява неуспеха на Москва да постигне никакви печалби там.

Руските военни също все още се борят да изкоренят последния останал украински фронт на съпротива в гигантската стоманодобивна фабрика Азовстал в Мариупол.

Москва продължи да бомбардира украински цели с прецизни оръжия, като Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната, каза, че руски военни самолети са поразили 38 украински цели, включително концентрации на войски и оръжия, през последните 24 часа. Той заяви, че руски въздушен удар е унищожил и склад за боеприпаси край Червоне в Запорожка област.

Около 8000 британски войници ще бъдат разположени в страни от цяла Европа през следващите седмици за учения в едно от най-големите разполагания след Студената война. В Естония войски от 1-ви батальон от Кралската бойна група на Уелс участват в учение Bold Dragon, което е предназначено да изпробва способността на страните-членки на НАТО да работят заедно в труден терен като дълбоки снежни преспи и гъсти гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британското разузнаване пак се е напило и дрънка измишльотини.
92
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това беше целта на оръжейните доставки. И после чакали мир.
91
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боби кога може да очакваме Русия да използва новите оръжия и цялата армия + резерва и запаса? Или това значи да се оголи за НАТО?
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
103 това от анимацията ли е тая бомба хората не гледат детски филмчета в Англия че да разберат
89
6
 
11
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Ти си ламтишш за Герб и Тиквата ,а той ти носи парите в Америка за самолети на хартия ,Герберски *** .
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ссср на путин бомбите са насочени към цяла европа например от Калинград и какво от това че плашиш да си ги насочва където иска на Мен не ми пука
87
14
 
9
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Тука у БГ всичко станало Американци, само ще ви кажа да мълчите че от подводниците на Русия в Черно море торпедата са насочени към България ,точно за 10 мин ако реши Путин ще стане Българско равно поле ,така че СЛАВА РУСИЯ.
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвате на пияници!
85
5
 
3
 
! Отговори
и тия ли са за дума преди 2 години
Да вземат да си оправят АНГЛИЧОКА, че се излагат не можаха и един път да отровят и само мъчат хората!!!! А и стига с това менте, да платят и да си осигурят оригинал новичок!!!
84
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
92 Видяхме раша е един голям Фейк
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма руски туристи ще имаме Европейски и други празните пространства винаги се запълватНяма да останем без туристи за да скърбим за руснаците
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби, викаш 65 километровата колона било журналистическа измислица, ама ти сериозно ли, разсредоточава ли се на голяма площ, къде в калта ли :) да има доста затънали танкове в калта, пак ще ти кажа с тая война руското командване демострира абсолютната си неадекватност, а ти може да си пишеш каквото искаш, фактите са такива, руснаците нямат значителен военен успех от 2 месеца а оня ден конгреса гласува 33 млрд$ военна помощ, разбираш какво значи това
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СССР "Спутник е глюкоза." Искаш да кажеш, че Путин е лъжец, а руската наука - фейк?
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британците и тяхното разузнаване не можаха да осуетят атентатите в собствената си страна,а тръгнали да говорят за Русия
79
4
 
5
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Спутник е глюкоза.
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби "Разберете стане ли 17:00 военните прекратяват каквото правят(вкл бой) разсредоточават се на максимална площ за да не ги удари РСЗО(в миналото ядрен взрив) и щастливците хапват вечеря и лягат да спят а останалите караул патрулират цяла нощ." Извод" в Украйна времето тече по друг начин и времето от 17 часа до следващия ден продължава 3 дни (толкова стоя въпросната колона без да мръдне).
77
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като си спомня навремето преди да почне инвазията в Ирак,тези същите разузнавания ни убеждаваха,че имали неоспорими данни,че Саддам имал незнам какви си оръжия а какво се оказа всички знаем...същите разузнавния въпреки че имат огромни бюджети толкова години неможаха да намерят Осама...така че,каквото кажат да се приема,според мене с малко доза съмнение...
76
2
 
3
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Ходи сега ще са украински талибански нагли нацистииии,най много да изнасилятттт жена ти ***,руснаците били нагли .
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СССР "Хохохо Пфайзер и другите ваксини са еликсир да сънувате Байдонн и Европа." А Спутник какво е?
74
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ха-ха-ха "Британското разузнаване разбра за войната на 26ти!" Ц, британското разузнаване предупреждаваше за началото на войната още от януари, което накара сатрапите в Кремъл подигравателно да питат "в колко часа". Нещо вече не са толкова подигравателни май. Позамръзнаха им усмивките.