Британското разузнаване: 1/4 от руските батальони са неефективни

Ще минат години преди силите на Владимир Путин да се възстановят
3 май 2022 10:38, Нели Христова
167
Британското разузнаване: 1/4 от руските батальони са неефективни
Снимка: БГНЕС

Според британското разузнаване повече от една четвърт от руските батальонни тактически групи са станали "бойно неефективни" в Украйна поради значителни загуби.

Министерството на отбраната заяви в ежедневната си актуализация, че може да минат години, преди някои от най-елитните части на президента Владимир Путин отново да бъдат готови за война.

Служители на отбраната казват, че се смята, че Русия е изпратила повече от 120 батальонни тактически групи (BTG) в Украйна, около 65% от цялата й бойна сила. Въпреки това, повече от "една четвърт от тези подразделения вече са станали бойно неефективни", съобщиха от МО, цитирани от The Times. Всяка бойна формация включва до 900 войници.

"Някои от най-елитните части на Русия, включително ВДВ, са претърпели най-високите нива на изтощение. Вероятно ще отнеме години на Русия, за да възстанови тези сили", допълват те.

Западните официални представители смятат, че руската офанзива върви много по-бавно от планираното поради лоша тактика, обучение и силата на украинската съпротива.

През последните седмици руската армия съсредоточи усилията си върху индустриалния център на Донбас, където подкрепяните от Москва сепаратисти се бият с украинските сили от 2014 г. Те обаче постигнаха само ограничени печалби, отчасти поради лошото време. Един западен служител каза, че руснаците не обичат да се бият под дъжда.

Служител на отбраната на САЩ каза в петък: "Ние също така оценяваме, че поради този бавен и неравномерен напредък, отново, без перфектно познаване на всеки аспект на руския план, ние наистина вярваме и оценяваме, че те изостават от графика в това, което се опитваха да постигнат в Донбас". Служителят добавя, че Америка вярва, че руснаците са "изостанали поне с няколко дни и не са стигнали там, където са искали да бъдат", докато се опитват да обградят украинските войски.

Западни представители смятат, че Москва иска операцията да приключи в рамките на шест седмици. Успехът би затруднил бързото доставяне на оръжия на НАТО и би принудил украинците да се бият в различни посоки.

Украинските военни съобщиха в понеделник, че Русия вече е преразположила част от силите си от пристанището Мариупол, за да се присъедини към офанзивата на Донбас близо до град Попасна в Луганска област. Украйна добави, че руснаците също се опитват да притиснат атаките си от Изюм към градовете Славянск и Барвинкове.

Олег Жданов, украински военен анализатор, каза, че преразпределянето на силите от Мариупол към линията на фронта на изток отразява неуспеха на Москва да постигне никакви печалби там.

Руските военни също все още се борят да изкоренят последния останал украински фронт на съпротива в гигантската стоманодобивна фабрика Азовстал в Мариупол.

Москва продължи да бомбардира украински цели с прецизни оръжия, като Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната, каза, че руски военни самолети са поразили 38 украински цели, включително концентрации на войски и оръжия, през последните 24 часа. Той заяви, че руски въздушен удар е унищожил и склад за боеприпаси край Червоне в Запорожка област.

Около 8000 британски войници ще бъдат разположени в страни от цяла Европа през следващите седмици за учения в едно от най-големите разполагания след Студената война. В Естония войски от 1-ви батальон от Кралската бойна група на Уелс участват в учение Bold Dragon, което е предназначено да изпробва способността на страните-членки на НАТО да работят заедно в труден терен като дълбоки снежни преспи и гъсти гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
7
 
17
 
! Отговори
... преди 2 години
Кефи ме как путинофилите се кефят, че за 10 седмици война, непобедимата армия е превзела един средно голям град(Херсон) и един стратегически важен пристанищен град (Мариупол) с тонове загубене техника и хиляди ликвидирани солдати, а само до преди 2 месеца се пенеха, че за 3 дена цяла Украйна пада, да се готвила Полша, хахахах. Шизофренията е гадно нещо.
112
14
 
13
 
! Отговори
Автомивкаджия преди 2 години
Толкова са неефективни руските части че освобождават по няколко населени места на ден. Да в Донбас напредват бавно, но за сметка на това ще затворят в чувал (пореден) украинските сили там. По нататък знаете какво ги чака. Вижте как са нацистите от полка Азов в Мариупол ?
111
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неефективни, ама все настъпват, а фашагите от катакомбите реват, ззиииленския се моли и обикалят да просят пушки. :))) Интересни виждания имат онези кръвосмешените от острова.
110
19
 
20
 
! Отговори
Яница преди 2 години
Руската циркова мечка стана эа смях пред цял Свят!!! Видяхме колко велики са пияните расшисти - армията на дждужето става само эа крадене на перални, долни *** и най-важното эа тоалетни чинии!!! БЕЭБОЖНИЦИ!!!
109
10
 
10
 
! Отговори
Аййййй.....2022г. преди 2 години
До Били неефективни ? 124. Чакай, чакай. Откъде са ти тези данни?? От Ройтерс или СНН....? Та нали те не казват истината? Напрво си противоречиш, др. болшевик. Лъжжеш, лъжеш и мажеш, като др. Нинова, др. Радев и др. Янев..А ...поправи се ...А дано, ама надали..Гледай си руска путинска телевизия и стига си драска ЛЪЖИ! Отдавна не пасем трева.
108
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
служителите на автомивки са тук от рано и дрункат по трите опорки от москва. бълнуват нацисти....а те колите на автомивката се редят....айде, отивайте да бачкате, амебиииии
107
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според друга статистика пък 65% от ракетите изобщо не се взривявали......качество, стратегия, разум - все неща, с които не можем да асоциираме ссср. ама промитите обитаци тук тва не могат да го повярват и си дрънкат по 3те опорки от масква.
106
18
 
21
 
! Отговори
Били неефективни ? преди 2 години
Колко па да са неефективни ? Украйна остана без ВМС и ВВС. Почти без бронирани машини. Заводите за тяхното производство и поддръжка сринати. Складовете за боеприпаси взривени. Горивните депа горят. Базите на чуждите наемници са изпарени. Южна и Източна Украйна вече работят с рубли. На ден по няколко населени места преминават в руски ръце. Украински войници масово се предават. Нацистите от полка Азов са разбити и ги очаква съдбата на шеста армия при Сталинград. А вие си вервайте на пропагандата !
105
12
 
7
 
! Отговори
PG преди 2 години
Ей британски смешници от един месец четене как руските войски са неефективни с много загуби и без боеприпаси и горива,ей това лъжата си я нямате за нищо,на 9 май гончето Земенски ще марширува на Червения площад с обувки с висок ток и зелен плащ,а двата му края ще го държат Кирчо и Кокорчо,Фон ден *** след тях по заслуги разбира се
104
10
 
8
 
! Отговори
До 115 преди 2 години
И не само английски спецове са ликвидирани . С нетърпение чакаме да излезнат от Азовстал американски военни, канадски и полски военни.
103
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И са по-добри от вашите сакси, които не струват нищо .Дори като попаднат в плен хленчат и циврят като изоставени моми.
102
12
 
9
 
! Отговори
Останалите 3/4 преди 2 години
Са напълно достатъчни да сведат териториално Украйна до размерите на Унгария..
101
13
 
13
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Преди ''живия щит'' им пречеше, сега пък валяло дъжд. Един месец се бият в Донбас и не са мръднали с километър.
100
17
 
12
 
! Отговори
Яо преди 2 години
Колко пъти ще се опитвате да побеждавате тая Русия бе, кой ли не се е опитва и все не става и не става ама като сте рекли да опитате па опитайте не само да приказвате...!!!
99
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напишете колко от английските спецове са ликвидирани там! Между другото са доста !
98
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нато има възможността първо да отслаби Русия, а след това да я неутрализира. Замислете се. САЩ сама дава повече пари от целия останал свят взет заедно за военна промишленост. Русия не може да спечели тази война сама. Абсурд.
97
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятай щом напредват с 25% неефективни части, колко по-силни са от запада XD
96
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби Твърде много гледане на руска телевизия плюс тежки наркотици водят до системно писане на глупости в обществени медии.
95
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боби, САЩ ще отпусне пари, които се равняват на половината от военния бюджет на Русия за година. Въпрос на време Русия опре до куфарчето в безсилие си. Защото пари от газ вече няма...
94
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби, това за почти хванатите 70 хиляди военни в котел в ДНР го слушаме вече 2-ри месец, както и с почти превзетия Мариопол, казах ти в такава война, ако нападащата страна не постигне значителен успех в 1-вия месец, просто губи войната, а руснаците не успяха да постигнат такъв и ще загубят войната, всички останали приказки са шменти капели и пропаганда