Стратегията за отслабване на Русия може да доведе до глобална война

Руски издания за новите оръжейни доставки от САЩ за Киев
4 май 2022 20:11, Елка Василева
375
Стратегията за отслабване на Русия може да доведе до глобална война
Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати са готови да финансират бъдещо поражение на Русия в Украйна, заявява руският в. „Комерсант“.

САЩ изпратиха на Украйна 70 от планираните 90 гаубици М777 с дигитална система за управление на огъня и половината от предвидените 140 хиляди 155-мм снаряди за тях. Доставките на модерни оръжия за Киев протичат успоредно с подготовката Конгресът на САЩ да приеме законопроект, с който на Украйна ще бъдат отпуснати още 33 милиарда долара – най-мащабният в историята пакет американска военна помощ за друга страна, посочва изданието.

Още по темата
Според говорителя на Пентагона Джон Кърби, цитиран в руското онлайн издание „ФАН“, над 170 украински военни вече са обучени да боравят с гаубици М777, а на 2 май е приключило обучението на още 50 украинци.

„Американски официални лица неведнъж са заявявали, че напомпването на Киев с оръжие (. . .) цели военно поражение на Русия“, се казва в материала на „Комерсант“. „Целта на правителството на САЩ в тази криза (. . .) е тя да приключи със стратегически неуспех за Русия“ във военната, икономическата и политическата сфера, помества вестникът уточнение на Селест Уоландър, помощник на американския министър на отбраната.

Стратегията на президента Джо Байдън за отслабване на Русия може „да превърне войната в Украйна в глобална“, предупреждава обаче американското издание „Форин полиси“, цитирано в статията. „Русия може да направи така, че ако те изгубят, да изгубят и всички останали“, изтъква Джордж Бийби, бивш аналитик на ЦРУ. Според него вашингтонската администрация рискува да забрави, че „най-важният национален интерес на САЩ е да не се допусне ядрен конфликт с Русия“.

„Свободная преса“ разказва за слухове в политическите среди, близки до президентския офис в Киев, според които шефовете на Държавния департамент и Пентагона Антъни Блинкън и Лойд Остин са убедили украинския лидер Володимир Зеленски да не сключва мир с Москва, а да й даде „още един решителен бой – вече със западни оръжия (. . .) – а ако и тогава не стане, „се ла ви“ – „тръгвай към капитулация“. Според всекидневника „тъкмо това обяснява бързането“ с военната помощ за 33 милиарда долара.

Освен САЩ обаче в руско-украинския конфликт „инвестират“ още 40 страни и общите им разходи ще бъдат просто астрономически, прогнозира „Свободная преса“.

Вестникът твърди, че американците обикновено докарват в конфликтни зони, примерно Ирак и Афганистан, „невероятно лакоми"  оръжия, а после настояват съюзниците им да изпратят като помощ високотехнологични боеприпаси. И членките на НАТО са принудени да ги поръчват на фирми от отбранителния комплекс на САЩ.

В тази връзка всекидневникът нарича гаубиците М777, изпращани на Киев, военен „крокодил“. Те изстрелват по 7 снаряда в минута на разстояние до 40 км и всеки изстрел струва 112 000 долара, коментира италианският експерт Манлио Динучи. Така според него за една минута едно оръдие ще изстреля по руснаците боеприпаси на стойност колкото 25 брутни годишни заплати на един среден италианец, отбелязва „Свободная преса“.

Не всички М777 впрочем ще стигнат до зоната на бойните действия в Украйна. Това подчерта в Телеграм руският военен експерт Михаил Ходарьонок, посочва специализираното издание „Военное дело“.

По думите му войските на Русия ще проследяват движението на американската техника и ще я унищожават в районите, където украинците ще я разполагат и обслужват. „Гаубиците ще бъдат удряни и по време на превозването им, а после вече ще идат за вторични суровини“ – така Русия ще запази надмощието си в количеството и качеството на артилерията, уверява аналитикът.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
3
 
19
 
! Отговори
Прозд преди 2 години
Стратегията не е за отслабване на Русия, а за предизвикване на глобална война. Но който вади нож от него ще умре.
156
13
 
6
 
! Отговори
хахахаххахахха преди 2 години
още се смея ега ти простотията, нищо верно няма от това което пише тук ако беще поне на 1% верно до сега русия да е превзела украйна а тя се газзира с един завот и с няколко области където и без това населението уж било руснаци, оръжията на запада си вършат работата за която са изпратени това е истината, но дпбре е да се пускат партенки на рашистите да си се надъхват
155
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки, който е на страната на фашистка Русия за мен е долен бок'лук, който не заслужава да бъде жив... и да замърсява живота на Земята с присъствието си. В България трябва да се приеме закон, който да преследва всеки, който е путинофил(фашист)!
154
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям смях четенето на коментарите, милите русофоби. От яд и от злоба ще погрознеееетее хахах
153
12
 
4
 
! Отговори
Олд преди 2 години
До Анонимен229 това че съм от село не променя факта че джуджето психопат е много зле,ако продължава да не си доспива ще легне до Ленин.
152
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашка си мислеше че ще и се размине .
151
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхте ли картата на Китай за разпада и разделянето на Русия. Търсих подробно къде ще се намира новата остатъчна Русия, но не я открих на картата. Китайците са забравили изобщо за нея.
150
10
 
12
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Русия е голямо потьомкиновско село - лъжи корупция ,армия годна за паради,крайцера Москва който трябваше да приживее атомна война бе потопен с ракети от времето на ссср пълен балон.
149
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да има мир... някой трябва да бъде победен в тази война и е пределно ясно кой ще подпише капитулация и ще плаща репарации... Няма друг вариант. Светът няма да допусне втори Хитлер през 21ви век...
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
222: Похвално е да си признаеш, че знаеш как изглеждат свинските опинци. Не всеки може да се похвали, че е от село.
147
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има глобална война. Но ще има страшна борба за мир, след което няма да остане камък върху камък.
146
2
 
4
 
! Отговори
Говедо преди 2 години
До Анонимен 218След 10-15 изстрела гаубицата е прихваната и по нея започват атаки,така че.....
145
0
 
5
 
! Отговори
ЯЗОВец преди 2 години
Само измислици пишете. Плюете и съчинявате. Никакъв свестен коментар няма от страна на ДБ. Толкова си и можете. Лошото е, че нищо друго не можете.
144
5
 
14
 
! Отговори
Украинска шлюха преди 2 години
Че те,световните ресурси,включая цялата манделеева таблица. Са в Русия! Окрайна ,еврогейска европа умре! И извратена уса умреха!Колкото е по-близо крахът на империята, толкова по-безумни са законите ѝ. Цицерон!
143
13
 
5
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Отблизо лицето на кремълското джудже изглежда като свински опинци.
142
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските 152мм гаубици D20 модел 1955г са много по неточни от американските М777 поради факта че след изстрелването на 15-20 снаряда дулото на гаубицата загрява и почва да губи компресия, ако продължаваш да стреляш почва да плюе снарядите. При интензивна стрелба трябва да охлаждаш дулото с мокри одяла за всеки изстрел. Последните модели М777 са с цифрово управление и са изработени от титан за да се пренасят с хеликоптер.
141
1
 
11
 
! Отговори
ВВП преди 2 години
да здравствует новыми санкциями. Слава на ЕС и УСА! Все така да продължавате....Връх на рублата,за последните 3год. спрямо долара!
140
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедната российка ги накара сами да си говорят цивилизованите. Сутрин обед вечер мислят за руските ресурси... пардон действия
139
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво стреля руската армия не е твой проблем. Имат си военни и оръжейни експерти и знаят много по-добре кога и какво се стреля. Аман от диванни експерти.
138
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#СЛАВА РОССИЯ!