Стратегията за отслабване на Русия може да доведе до глобална война

Руски издания за новите оръжейни доставки от САЩ за Киев
4 май 2022 20:11, Елка Василева
375
Стратегията за отслабване на Русия може да доведе до глобална война
Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати са готови да финансират бъдещо поражение на Русия в Украйна, заявява руският в. „Комерсант“.

САЩ изпратиха на Украйна 70 от планираните 90 гаубици М777 с дигитална система за управление на огъня и половината от предвидените 140 хиляди 155-мм снаряди за тях. Доставките на модерни оръжия за Киев протичат успоредно с подготовката Конгресът на САЩ да приеме законопроект, с който на Украйна ще бъдат отпуснати още 33 милиарда долара – най-мащабният в историята пакет американска военна помощ за друга страна, посочва изданието.

Още по темата
Според говорителя на Пентагона Джон Кърби, цитиран в руското онлайн издание „ФАН“, над 170 украински военни вече са обучени да боравят с гаубици М777, а на 2 май е приключило обучението на още 50 украинци.

„Американски официални лица неведнъж са заявявали, че напомпването на Киев с оръжие (. . .) цели военно поражение на Русия“, се казва в материала на „Комерсант“. „Целта на правителството на САЩ в тази криза (. . .) е тя да приключи със стратегически неуспех за Русия“ във военната, икономическата и политическата сфера, помества вестникът уточнение на Селест Уоландър, помощник на американския министър на отбраната.

Стратегията на президента Джо Байдън за отслабване на Русия може „да превърне войната в Украйна в глобална“, предупреждава обаче американското издание „Форин полиси“, цитирано в статията. „Русия може да направи така, че ако те изгубят, да изгубят и всички останали“, изтъква Джордж Бийби, бивш аналитик на ЦРУ. Според него вашингтонската администрация рискува да забрави, че „най-важният национален интерес на САЩ е да не се допусне ядрен конфликт с Русия“.

„Свободная преса“ разказва за слухове в политическите среди, близки до президентския офис в Киев, според които шефовете на Държавния департамент и Пентагона Антъни Блинкън и Лойд Остин са убедили украинския лидер Володимир Зеленски да не сключва мир с Москва, а да й даде „още един решителен бой – вече със западни оръжия (. . .) – а ако и тогава не стане, „се ла ви“ – „тръгвай към капитулация“. Според всекидневника „тъкмо това обяснява бързането“ с военната помощ за 33 милиарда долара.

Освен САЩ обаче в руско-украинския конфликт „инвестират“ още 40 страни и общите им разходи ще бъдат просто астрономически, прогнозира „Свободная преса“.

Вестникът твърди, че американците обикновено докарват в конфликтни зони, примерно Ирак и Афганистан, „невероятно лакоми"  оръжия, а после настояват съюзниците им да изпратят като помощ високотехнологични боеприпаси. И членките на НАТО са принудени да ги поръчват на фирми от отбранителния комплекс на САЩ.

В тази връзка всекидневникът нарича гаубиците М777, изпращани на Киев, военен „крокодил“. Те изстрелват по 7 снаряда в минута на разстояние до 40 км и всеки изстрел струва 112 000 долара, коментира италианският експерт Манлио Динучи. Така според него за една минута едно оръдие ще изстреля по руснаците боеприпаси на стойност колкото 25 брутни годишни заплати на един среден италианец, отбелязва „Свободная преса“.

Не всички М777 впрочем ще стигнат до зоната на бойните действия в Украйна. Това подчерта в Телеграм руският военен експерт Михаил Ходарьонок, посочва специализираното издание „Военное дело“.

По думите му войските на Русия ще проследяват движението на американската техника и ще я унищожават в районите, където украинците ще я разполагат и обслужват. „Гаубиците ще бъдат удряни и по време на превозването им, а после вече ще идат за вторични суровини“ – така Русия ще запази надмощието си в количеството и качеството на артилерията, уверява аналитикът.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лоши хамериканци уей, лошо НАТО, само пречат на империалистическата *** да граби от съседите! Лоши, лоши, лоши!
196
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАПАДНИТЕ СТРАТЕЗИ МИСЛЯТ ЧЕ КИТАЙ ЩЕ ОСТАВИ РУСИЯ ДА ЗАТЪНЕ, ТА ДА ОСТАНАТ САМИЧКИ, НЯМА ШАНС. А И РУСИЯ НЕ Е СЪРБИЯ ДА Я АТАКУВА НЯКОЙ БЕЗНАКАЗАНО, ПА И ДА НЕ ПОСМЕЕ ДА НАПРАВИ СУХОПЪТНА ОПЕРАЦИЯ ДАЖЕ В СЪРБИЯ.
195
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чуждонатрапеният лъжлив Зеленски тоталитарен режим щом иска ремонт на техника, значи указанията са да се бие до последния украинец, до Лвов, точно както и правел Гитлер... ето доказателство още едно за фашисткия характер на този режим...Зеленски, прибери си украинците-дезертьори-милионери опаковащи паметници в София, като са патриоти що са дезертьори от армията? Нека като Порошенко отидат на фронта, така е честно... към теб о вожде, КОМИК КАТО СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ ЗА ДЪРЖАВАТА СТАВА ТРАГЕДИЯ ВИДЯСЕПрочети още на: https://dnes.bg/rusia/2022/05/04/zelenski-niama-da-vlezem-v-diplomaticheskoto-
194
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината за войната я знае целия свят - наглия отказ на запада да води преговори с Русия за взаимни гаранции за сигурнастта им. Русия, каза, че щом не може по мирен път ще си реши сигурността по военен. Агресорът е тоя, който използва Украйна за агресия към Русия. Няма как Русия, велика сила да позволи някой да превърне братската и Украйна във смъртен враг. Както и САЩ не биха позволили на Русия да превърне във враг на САЩ Канада или Мексико. Та те за Куба опищяха света.
193
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На англобазираната страница на уикипедия пише руско-украинска война, страни Русия и Беларус срещу Украйна, нато и ес. Сами са си го признали. а на гаубиците проблема им е че жп линия здрава не остана, път също.
192
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западните санкции не работят, защото руския олигархичен милиардерски елит от санкции не се плаши, при положение, че като окупират Украйна ще я експлоатират там а пък бизнесмена - син на американеца ще се изтегли... 33 милиарда помощ за да запази биднеса на синко хахахаха. След година и нещо м-р Тръмп се връща със 70 процента и Зеленски ще бяга в Куба.
191
6
 
8
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 години
Укрите са като ония от планетата Набу ли или там как беше. На принцесата изиграна от Натали Портман. Едни ги нападат други уж им помагат, Американците не помагат защото са мили и добрички, а защото са върли интересчии. За тях не е важно Украйна да е добре, а Русия да е зле.
190
4
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Май пак ще се борим за "Купата на Съветската армия",а?Ако,демократите-ще време май пак червеното знаме.
189
10
 
11
 
! Отговори
Логика без увереност преди 2 години
Много правилно. Идеята на всичкия този американски бюджет е Русия да бъде смачкана. Както обикновено от стари времена. Ако това не е пряка намеса в конфликта, аз тогава не знам какво е. Но за щастие Русия винаги САМА решава проблемите си.
188
9
 
12
 
! Отговори
Увереност без логика преди 2 години
Българските комунисти /путинисти/ са абсолютно уверени в победата на феодална Рус в тази война, но като се знае, че военния бюджет на Русия за тази година е 48 милиарда долара, а в същото време военния бюджет на Пентагона е 800 милиарда долара, лесно може да се разбере кой ще бъде победителя. А като се прибави към това и космическата флотилия на Пентагона става още по-ясно кой колко чини в една космическа война. Иначе, фантазиите на русо-робите са жалки...
187
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До всички военолюбци: каските и в Украйна, там ви е мястото. Отървете света от себе си.
186
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намесата на НАТО/Америка и ЕС в конфликта е вече официална. Никакви декларации и заявления не могат да я отменят. НАТО/Америка и ЕС са пълноправни участници в конфликта и съвсем съзнателно (про)дават оръжие на Украйна с цел да унищожат Русия. Украйна за съжаление е оиптно поле между Русия и запада.
185
4
 
9
 
! Отговори
Американ преди 2 години
"всеки изстрел струва 112 000 долара" -- това украинците го плащат със заеми ли или е подарък и от джоба ми?
184
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, неприятно е за всички сега. Но още по-неприятно беше, че 30+ години великият запад се държеше надменно с Русия. Природата не търпи неравности и винаги се стреми да ги уравновеси. Да му мислят западняцитв, защото този чепатия тях чака.
183
3
 
7
 
! Отговори
Хм преди 2 години
А стратегията за подкрепа на агресора...до какво води....ВСВ ни показва.
182
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление глобалният сблъсък е напълно реален. НАТО и ЕС са страна в този конфликт вече. Украйна не е част от НАТО и там те нямат никакъв ангажимент според устава на алианса. НАТО и ЕС се намесват целенасочено в конфликта под предлог за помощ на Украйна, а всъщност истината е, че от много години се опитват да унищожат Русия и сега намериха идеалния повод да яхнат вълната срещу Русия и да оправдаят подлостта си с това.
181
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До 252Та ние така си го духахме и преди войната, и по време на войната. Ще си го духаме и след войната... Както обикновено!
180
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като може, оти натискате още и още?
179
6
 
5
 
! Отговори
Рени преди 2 години
***, стига си превеждала от руската пропагандна преса!
178
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който и да спечели в тази война, ние ще го духаме - без значение дали са американци или руснаци. Пък вие се делкайте на фили и фоби, все тая ще е.