Русия на ръба на фалита, 87% шанс за дефолт

Страната остава пред риск от фалит дори след плащане на дългове в последния момент
10 май 2022 07:00, Йоана Цонева
334
Русия на ръба на фалита, 87% шанс за дефолт
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица Русия едва избегна неизпълнение на задълженията си, но пазарите все още смятат, че тя е на ръба на фалит.

Облигациите се задържат на проблемни нива, а петгодишните суапове за кредитно неизпълнение дават 87% шанс за дефолт. Тези шансове са по-ниски от тези през април, но все още са високи, пише Bloomberg.

Причината?

Тенденцията на международните правителства към по-строги санкции и по-широко разпространени ограничения държи инвеститорите в неведение за вероятността да получат дължимите им бъдещи плащания. Дори ако Москва продължи да настоява да получи парите през лабиринта от правила, успехът далеч не е гарантиран.

"В крайна сметка Русия вероятно ще обяви фалит", казва Елена Дали, основател на EM Conseil, базирана в Париж консултантска фирма, специализирана в управлението на държавния дълг.

"През 2008-2009 г. видяхме колко бързо могат да се стопят валутните резерви. Не става въпрос само за предстоящите плащания по обслужването на дълга, Русия трябва да финансира и военната машина и жизненоважния внос", посочи тя.

Съществуващите мерки, наложени срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна, вече сериозно усложниха плащанията, като затрудниха и блокираха движението на пари.

Може да прочетете повече в BloombergTV.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** е разпоредил всички плащания на пишещите наемници да се извършва в рубли.
219
25
 
33
 
! Отговори
гого преди 2 години
Аз пък мисля , че светът ще е по добро място без ФАЩ и техните проамерикански *** и смятам че нашите деца ще плащат с кръв за това че се отказахме от Русия , но тогава предателите няма да ги има за да им се потърси сметка - извода за мен е следния - малко са ни клали и ****ли турците за 500 години - още е било необходимо.
218
21
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия няма да фалира.Но държави като България с лакеи на американците ще фалират още тази година.АКО НЕЩО НЕ СЕ ПРОМЕНИ .НОВО ПРАВИТЕЛСТВО ИЗВЪН СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ,ГЕРБ,ДПС,ЯНЕВ,ВМРО И ТЕМ ПОДОБНИ ХИБРИДИ И ***.
217
17
 
33
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ех тази Русия. От как се помня нашите медии все я чакат да фалира ...
216
10
 
24
 
! Отговори
Факти преди 2 години
Точно така.Американците казаха на арабите да намалят нефта ,те не го направиха. НЕ СА САДОМАЗОХИСТИ .Идеята на сащ беше да си обслужва дълга,да купува евтино руски газ ,нефт и да го продава на европа. Тази икономическа война водена от сащ ще продължи ДЪЛГО.Самите сащ имат полза от нея !
215
5
 
15
 
! Отговори
алооооо преди 2 години
До Анонимен 239 плаща в евро,ама в БЛОКИРАНИТЕ сметки,и руснаците не вземат и цент.Затова искат плащане в ГАЗПРОМ банк,на територията на Русия,в ЕВРО,а те си ги обръщат в рубли.Вдяваш ли или не ти стига акъла?
214
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС плаща всеки ден по 1 милиард долара на Русия за газ и нефт! А руснаците казват - не, не искаме долари, не искаме евро, искаме рубли! Ако нямате евтини рубли намерете от някъде, ако не намерите може да купите от борсата, но не искаме долари и евро. А ЕС казват, не, ние не искаме да купуваме евтино газта с евтини рубли, искаме да ви плащаме скъпо с евро и долари.
213
6
 
3
 
! Отговори
Пияници преди 2 години
На 12 юли, Русия е ***.
212
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФЕЙК новини "валят" отвсякъде .Запада газ пикае . Официални медии в България се загрижили ,че Русия фалирала. България е много по зле ,на Европа без руски газ и нефт и остава малко като се дигат непрекъснато цените...И затова ни занимават подкупните медии с Русия.
211
18
 
8
 
! Отговори
русия е обречена преди 2 години
Няма как да издържи на финансовите санкции. Държат рублата висока с 20% лихва но това убива икономиката там. Безработицата се увеличава , лошите кредити също. Но света ще е по-хубав без русия.
210
9
 
24
 
! Отговори
кефи ме обаче преди 2 години
всички пишат колко е зле Русия, как щяла да фалира и прочие, а какво се случва при нас? Забогатяхме ли? Милионери ли станахме? Цените как са?
209
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе много беше рехав вчера парада що така
208
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родния *** си мисли, че разбира от политика и от икономика както винаги :) Руснците са много зле в момента пък вие яжте руска пропаганда няма проблеми :)
207
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ми е голям кеф да гледам как се мъчи всеки рашист както и киселата физиономия на Путлера.
206
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да да много им иска, ама няма
205
5
 
9
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Айде ся Путин няма да може да спи,откъде ще намери 557 милиона долара за следващата месечна вноска по външния дълг,ако е като предния месец,но ще е там някъде,след като само на ден от износ влизат в Русия близо три милиарда долара,от които едва 350 милиона от газ и 550 милиона от петрол.Освен да им плаща в рубли след като най-голямата банка в САЩ отказва да изпълнява платежните нареждания от блокираните 300 милиарда долара.Хванаха го натясно,ха-ха-ха!
204
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 215 Синго Икономисто . . . . ще поясня за невежите в икономически план - първо наличието на доларови резерви . . . Показва че ти си невежа, защото долара от 1974 няма златното си покритие! В момента рублата има златно покритие, за разлика от долара, до кога никой не знае, но виж развитието на курса на руската рубла! . . . второ външната търговия се извършва в долари . . . В кой универсум живееш? Заплаща се и в евро, юани или най актуално в рубли! Направи си update на знанията си! На ниво 70
203
5
 
14
 
! Отговори
джо преди 2 години
Стига с тези глупави статии, Първо ти крадат парите, после те обявяват за фалирал. Нали виждаме, че ситуацията е абсурдна. По скоро Русия ще спре плащанията към тези държави които са въвели санкции срещу нея.. И още повече самия Борел заявява че смятат да ползват руските капитали в западните банки. За пиратите нищо......
202
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече три месеца слушаме как Русия била на ръба,да ама през това време инфлацията по света гони небивали стойности а Русия все си седи на ръба и не пада!
201
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жизнено важния внос на френски парфюми ще пострада! Това е гарантирано! А бе пр ости ***, за какъв внос бълнувате когато няма да има износ на суровини от Русия и то много скоро! Запада сам си отряза клона на който досега седеше - без суровини! Колко дълго мислите, че може да се преживее? Огромните преработвателни мощности на Запада веднага клякат, а изостаналата икономика/стопанство на Русия продължават да кретат нататък, защото за тях съществено нищо не се променя! Това е голата истина!