Русия на ръба на фалита, 87% шанс за дефолт

Страната остава пред риск от фалит дори след плащане на дългове в последния момент
10 май 2022 07:00, Йоана Цонева
334
Русия на ръба на фалита, 87% шанс за дефолт
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица Русия едва избегна неизпълнение на задълженията си, но пазарите все още смятат, че тя е на ръба на фалит.

Облигациите се задържат на проблемни нива, а петгодишните суапове за кредитно неизпълнение дават 87% шанс за дефолт. Тези шансове са по-ниски от тези през април, но все още са високи, пише Bloomberg.

Причината?

Тенденцията на международните правителства към по-строги санкции и по-широко разпространени ограничения държи инвеститорите в неведение за вероятността да получат дължимите им бъдещи плащания. Дори ако Москва продължи да настоява да получи парите през лабиринта от правила, успехът далеч не е гарантиран.

"В крайна сметка Русия вероятно ще обяви фалит", казва Елена Дали, основател на EM Conseil, базирана в Париж консултантска фирма, специализирана в управлението на държавния дълг.

"През 2008-2009 г. видяхме колко бързо могат да се стопят валутните резерви. Не става въпрос само за предстоящите плащания по обслужването на дълга, Русия трябва да финансира и военната машина и жизненоважния внос", посочи тя.

Съществуващите мерки, наложени срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна, вече сериозно усложниха плащанията, като затрудниха и блокираха движението на пари.

Може да прочетете повече в BloombergTV.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
9
 
5
 
! Отговори
. преди 2 години
Русия пари има. Какво е виновна, че толупите не искат да си ги получат ??!
199
6
 
5
 
! Отговори
Писна Ми преди 2 години
до Синго Икономисто, да така е във всяка поробена държава, само че в момента рублата е подкрепена със златния резерв на Русия и се търгува за 5000 рубли за убция злато, така че докара тук не играе. Китай е създала изцяло нива дистема извън swift и в момента търгува с цяла азия в Юан русия също плаща в Юани, Индия и тя плаща в Юан на Китай, така че илузията за долара с покрай него и Еврото скоро ще стават само за бърсане на... сополи на ревящи умни и красиви. Русия ще се справи и без долари.
198
8
 
9
 
! Отговори
До Килбоунд преди 2 години
Няма руски коли и техника, защото опиканият запад се погрижи по времето на пияницата елцин да разруши всичко. Но сега докато опиканият запад фалирва, руснаците ще си възстановят индустрията, те няма закъде да бързат. По-умно щеше да е да ги държат на каишка, така като ги поставиха в ъгъла им развързаха ръцете - за тях няма зелена сделка, няма гей паради, няма хелзинкски комитети. Не се притеснявай за тях, тхенологии ще си направят, или ще откраднат - имали са и пак ще имат. Ама ние ше го ядем
197
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОВА НЕ Е ВЯРНО!!! КОМУНДЕЛИСТАНСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ В КРАЕН СЛУЧАЙ ЩЕ ПРОДАДЕ ЦЕННИТЕ АКТИВИ НА КИТАЙ! ЕС ПРОДЪЛЖАВА ДА КУПУВА ГАЗ ОТ КОМУДЕЛИСТАН!
196
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е интересно държавите от Г-7 са най-задлъжнелите държави в света с валути които нямат реално покритие,се опитат да ни убедят,че Русия която няма съвсем малки задължения щяла да фалира....смях в залата...
195
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво като дефолтнат? Ще им пратят съдия изпълнител да им опише ядрените ракети ли?Евтино гориво и евтин ток си имат, храната си произвеждат сами, останалото почти всичко Китай може да им го даде срещу реални ресурси, с които те разполагат. Кой всъщност фалирал бе мамк@ ви сорос0идна? Ние ще фалираме заради гейропа, фащ и курулираните им пудели тука
194
2
 
1
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 години
Too Big to fail с тези цени на въглеводородите и предстоящата продоволоствена криза страна, която може да изхрани народа си и да експортира
193
11
 
12
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Русия показа на немеещите западняци мускули и страхотна военна техника. А вие, драскайте си, колко ви душа сака...
192
12
 
17
 
! Отговори
Пешо Z преди 2 години
Както винаги Запада разчита на лъжата и кражбата.
191
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А защо някъде пишат , че Русия има запас от 2 трилиона долара и злато в големи количества.
190
6
 
13
 
! Отговори
Хора преди 2 години
Русия не отказва плащане те имат пари,запада блокира плащанията.
189
4
 
8
 
! Отговори
Тлъб преди 2 години
Има достоверна информация че ако блокираните валутни резерви на Русия бъдат дадени на Украйна, тогава Русия напълно ще спре подаването на газ и петрол за неприятелските държави.
188
6
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Сащ е в дефолт от 40 години...
187
1
 
6
 
! Отговори
я преди 2 години
я като комарджия и покер играч може да ви кажа, че при подобна прогноза 13-те % са шанс винаги се реализират. Кажате къде мога да заложа, че нема да фалиргат скоро време рашките?Ако случайно спрат да плащат дълга си, няма да го призная за фалит, защото просто може така да са решили. По-здрави!
186
6
 
7
 
! Отговори
Ленд-лиз преди 2 години
И край за Русия !
185
6
 
7
 
! Отговори
Ssss преди 2 години
Тук думата дефолт е в смисъл отказване на плащане по дълговете. А да откажеш да плащаш и да няма с какво да платиш има разлика. Всеки ден Русия печели 1 милиард от въглеводороди. Куриозното е ,че санкциите вдигат цените и при намалящ износ печалбите растат.Западняците треперят защото след като откраднаха 300 милиарда от руския резерв очакват с право да им го върнат както стана със самолетите на лизинг.
184
1
 
4
 
! Отговори
Хахахахаха преди 2 години
Ниска купеста облачност!? Ще ме боли дълго корема от смях.
183
5
 
7
 
! Отговори
Жиката преди 2 години
Най-близо да фалита е БГ.С тези 900 лв в провинцията и покачваща се инфлация и цени.
182
5
 
6
 
! Отговори
Хахахаа преди 2 години
Джуджето сгъна, иска да му кажат как търгува с враговете. Да не са му свършили рублите?
181
7
 
16
 
! Отговори
Пешо Z преди 2 години
ЕС е пред фалит.ЕЦБ се страхува да вдигне лихвата и предпочита спестяванията на европейците да изгорят от инфлацията.