Путин: Западът е воден от големи политически амбиции и русофобия във въвеждането на санкции

Според него ЕС провокира глобална криза
Обновена: 12 май 2022 20:38 | 12 май 2022 18:35, Нели Христова
133
Путин: Западът е воден от големи политически амбиции и русофобия във въвеждането на санкции
Снимка: БГНЕС

Западните държави са "водени от големи политически амбиции и русофобия" в стремежа си да въведат санкции, които влияят негативно на собствените им икономики и благосъстоянието на техните граждани. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща по икономически въпроси със високопоставени служители в руската столица, предаде Асошиейтед прес.

Путин обвини Запада, че санкциите "провокират глобална криза" и ще доведат до тежки последици за Европейския съюз, а също и за някои от най-бедните страни в света, които вече са изправени пред рисковете от продоволствен недостиг. "Западните елити са готови да пожертват останалия свят, за да запазят своето глобално господство", добави руският президент.

Той заяви, че руската икономика е устояла успешно на удара от налагането на западните санкции и че руските компании ще запълнят нишата, оставена от изтеглянето на западните предприятия.

Путин, цитиран от Ройтерс, съобщи, че Русия ще увеличи износа си на зърнено-житната култура през настоящата година поради очакванията тазгодишната реколта в страната да бъде рекордна.

Москва се конкурира с ЕС и Украйна за доставките на пшеница за Близкия изток и Африка, като продължава да изнася зърно въпреки трудностите с логистиката и плащанията, причинени от западните санкции, наложени на Кремъл след инвазията в Украйна.

Страната доби рекордна зърнена реколта от 133,5 милиона тона през 2020 г., включително 85,9 милиона тона пшеница, макар че през 2021 г. производството намаля.

През 2022 г. Русия очаква да събере 130 милиона тона зърно, включително 87 милиона тона пшеница, каза Путин и добави, че ако това се случи, тазгодишният добив на пшеница може да отбележи нов максимум в руската история, но не даде прогноза за износа на земеделската стока.

Нарастването на руския износ през новия пазарен сезон (юли-юни) би могъл да помогне за частично задоволяване на нарастващото глобално търсене, в случай че износът на Украйна остане нисък и Киев не си възвърне достъпа до своите черноморски пристанища, заяви през миналия месец руската консултантска компания "Совекон".

Руските износители до голяма степен успяха да решат проблемите с логистиката и прехвърлянето на плащания, причинени от западните санкции, и изнасят пшеница от пристанища на Черно море, както и спорадично от такива на Азовско море, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
9
 
3
 
! Отговори
Здраво мислещия преди 2 години
Дедо Байдъня,.... жалко че такива като теб не виждат по далече от носа си,.... такива като теб срамят нацията Българска,.... такива като теб сега тотално ще ни приключат в управление с купени дипломи,..... такива като теб, които забравиха историята,.... такива като теб, които четат само жълтини, и се поддават на тоя медиен цирк, който цяла европа и измислените янки спретнаха за Русия,.... такива като теб, които не гледат чужди частни медии, които отразяват фашизма, който се рее в Украйна от Азов
94
3
 
8
 
! Отговори
Деда Байдъня преди 2 години
Не е вярно, другарю Путин! Нашите амбиции са малки и скромни! Искаме само да разделим парашата на 10-15 независими държави, тъй че вече да не представлява опасност за цялата планета! А русофобията е един вид демонофобия - страх всякакви не-честиви демони изпълзяли от Раша - Избраната страна на Сатаната!
93
7
 
6
 
! Отговори
Й В Стоманеният преди 2 години
Мачкай Вова. И не забравяй троловите НС Днес Бг
92
5
 
9
 
! Отговори
Offf преди 2 години
Бункерното джудже съвсем е хвърлило водите, маса народ изкла и още кръв иска, но всички знаем какъв ще бъде края му...
91
6
 
7
 
! Отговори
Содом и Гомот преди 2 години
Истината майне дамен унд херен е :Един напълно луд изкуфял от власт милиардер, държейки хиляди генерали , десетки хиляди офицери стотици олигарси и целия съвкупен руски народ, прави целия свят на мармалад.А той всъщност е едно много малко *** , което ,ако всички по горе му се противопоставят , ще му струваме скоро..Лошото е ,че може да го смени някой който цял живот е играл "черно- червено", за копчетата мислят само....
90
1
 
1
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 2 години
А аз падам от луната
89
8
 
18
 
! Отговори
Маслов преди 2 години
Товарищ Путин,русофобията вие я насадихте у милиони хора с нападението си над Укра *** и всекидневното заплашване на отделни страни и народи,че видите ли,имаме " яд рено копче" и затова,умната! Само,че на всички са известни 5-те поразяващи фактора на атомното оръжие и как макар и не засегнати в момента на нанасяне на удара от фак торите ветровете и времето ще направят така,че всички да загинат,тъй като всичко ще е заразено...Ами приятно заразяване !!!
88
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Вие от какво се водите господин Путин? Срам и позор за руския народ сте! Историята ще ви съди винаги! Семейството Ви ще страда години наред за безумието Ви!
87
13
 
16
 
! Отговори
Анонимнопрост преди 2 години
Гледам много минуси .Вървете си в Русия изчадия неземни.Нямате място тук.Ако войната дойде до тук ,ще се наложи да умрете за тъпите си идоли - убийци и то на мига.
86
7
 
11
 
! Отговори
Има един начин преди 2 години
Има решение.Да си се съберат на голям форум.Путин, Лавров, Медведев, Шойгу, Захарова ,оня от космоса , че му го забравих нещастното име а Рогозин и на всичките милите и огорчени от тях майки и оня северняшкия кореец и да си кажат координатите ....
85
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е с елементарно кагебистко мислене и затова съвсем логично се е обградил с елементарници, чийто елементарен мисловен процес е зависим от елементарни идеологии. Дугин, силоваците които бленуват за нов СССР, олигарсите които само кимат и крадат. Всичко е безкрайно лесно за разбиране.
84
11
 
19
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Този диктатор е вреден и опасен не само за Украйна и света, а и за Русия, както и за самия себе си.
83
6
 
15
 
! Отговори
Библията преди 2 години
Първо си обери труповете , които създаваш и сега в момента .Ал Джазира показа хладилен вагон с труповете на твоя мир.А също така и , че не ги искате миротворящо простолюдие.Всички са руски войници а вие изпилени с дълг към мира не си приемате убитите от вашата *** война , която създадохте без нищо.Още повече няма да ви се подчиняват руските войници, защото все повече осъзнават , какви сте -най големите гадове на всички до сега времена.Помнете ,че всички ще ви търсят отговорност един ден
82
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин накрая се усети, че санкциите водят към един единствен край за Русия- сериозна мизерия и упадък, а после може и разпад.
81
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не света мрази комунисти. Не се прави на луд и пак на жертва. Тоя номер вече сте го правили, няколко пъти. Хората просто не ви искат.
80
9
 
30
 
! Отговори
msm преди 2 години
Ха, 30 години тези полярни и азиатски изчадия само помпат нефт, газ, метали. Нямат друг принос за човешката цивилизация. Създадоха олигарсия парадиращи с богатства и разкош, докато руССката провинция тъне в мизерия и беднотия. Станаха агресивни и вулгарни до степен да разрушават и убиват, пустиня да е, тяхна да е! Никой не иска търговия и взаимоотношения с подобни психопати и масови убийци. Продължават да са извън реалността на нашия свят. Фашизирани националисти, убийци!
79
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което направи другарю е, че ЕВРОПА Е ПО-СИЛНА И ОБЕДИНЕНА. НАТО се разширява скоро Швеция и Финландия ще се присъединят, защото всички искат МИР...дума без значение за теб.
78
12
 
27
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Самовлюбен крет*н. Не искаме да си даваме парите на чудовища, които ще ни ги върнат като бомби. По-добри ПЕШ.
77
19
 
26
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Вовааа,Вова!Какъв автогол си вкара!Ама ще страдат всички въшливи,впиянчени ***!
76
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, победихме. Цял свят дава милиарди и оръжия и пак гола вода.