Путин: Западът е воден от големи политически амбиции и русофобия във въвеждането на санкции

Според него ЕС провокира глобална криза
Обновена: 12 май 2022 20:38 | 12 май 2022 18:35, Нели Христова
133
Путин: Западът е воден от големи политически амбиции и русофобия във въвеждането на санкции
Снимка: БГНЕС

Западните държави са "водени от големи политически амбиции и русофобия" в стремежа си да въведат санкции, които влияят негативно на собствените им икономики и благосъстоянието на техните граждани. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща по икономически въпроси със високопоставени служители в руската столица, предаде Асошиейтед прес.

Путин обвини Запада, че санкциите "провокират глобална криза" и ще доведат до тежки последици за Европейския съюз, а също и за някои от най-бедните страни в света, които вече са изправени пред рисковете от продоволствен недостиг. "Западните елити са готови да пожертват останалия свят, за да запазят своето глобално господство", добави руският президент.

Той заяви, че руската икономика е устояла успешно на удара от налагането на западните санкции и че руските компании ще запълнят нишата, оставена от изтеглянето на западните предприятия.

Путин, цитиран от Ройтерс, съобщи, че Русия ще увеличи износа си на зърнено-житната култура през настоящата година поради очакванията тазгодишната реколта в страната да бъде рекордна.

Москва се конкурира с ЕС и Украйна за доставките на пшеница за Близкия изток и Африка, като продължава да изнася зърно въпреки трудностите с логистиката и плащанията, причинени от западните санкции, наложени на Кремъл след инвазията в Украйна.

Страната доби рекордна зърнена реколта от 133,5 милиона тона през 2020 г., включително 85,9 милиона тона пшеница, макар че през 2021 г. производството намаля.

През 2022 г. Русия очаква да събере 130 милиона тона зърно, включително 87 милиона тона пшеница, каза Путин и добави, че ако това се случи, тазгодишният добив на пшеница може да отбележи нов максимум в руската история, но не даде прогноза за износа на земеделската стока.

Нарастването на руския износ през новия пазарен сезон (юли-юни) би могъл да помогне за частично задоволяване на нарастващото глобално търсене, в случай че износът на Украйна остане нисък и Киев не си възвърне достъпа до своите черноморски пристанища, заяви през миналия месец руската консултантска компания "Совекон".

Руските износители до голяма степен успяха да решат проблемите с логистиката и прехвърлянето на плащания, причинени от западните санкции, и изнасят пшеница от пристанища на Черно море, както и спорадично от такива на Азовско море, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като планира да открадне реколтата на Украйна, Путин, земеделецът, прогнозира, че тази годзина ще е рекордна! Русия е страна, която се издържа от грабежи, изнудвания и убийства! И от време на време, като нападне е огради някоя чужда държава! Мутрите от Кремъл не са по-различни от мутрите от 90-те! Само че ДАЩ са им подготвили изненада! Включи ли се Беларус във войната или нападнат ли руските фашисти Молдова, според мен САЩ ще се вслючат на страната на Украйна! По един или друг начин!
74
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гледна точка - не...не е еднополюсен, има една държава (САЩ), която от десетилетие казва на другите държави какво да правят, едните го правят доброволно, а който не го прави доброволно, демократично го бомбят и му спретват цветни революции. Но разбира се...това не е еднополюсност.
73
8
 
6
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Боже това тролете дали се осъзнавате колко сте мало-умни с глупостите, които повтаряте на килограм?:) Сякаш по капъп са ви правили. Всъщност най-вероятно сте "обучени" по един и същ метод
72
12
 
15
 
! Отговори
гледна точка преди 2 години
До пак по опорката 54. Светът никога не е бил еднополюсен, айде стига с тази кремълска комплексарщина. Както и не се върти около Русия. А пък халал да им са на *** приятелчета от Азия, Африка и Латинска Америка, ще цъфнат и вържат с тях. Ама що така, като гледам, даже бежанците и от тези континенти са се запътили към запада, а не към русията.
71
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето прекарано в параноя и заблудите внушавани от придворните лакеи няма, как да не се отразят на мозъчето, което има този бивш таксиметров шофьор и посредствен агент на КГБ.
70
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трибунал за джуджето и хунтата му!!!
69
5
 
21
 
! Отговори
ЗАБЕЛЕЖКА ! преди 2 години
. . . Запада е воден от големи политически амбиции и русофобия във въвеждането на санкции.. . . Аааа , грешка ! Вече не е само запада . И още и още !
68
13
 
19
 
! Отговори
Фак пу тин преди 2 години
Руснаците от армията на Путин са мръсни гадни фашисти, крадци и ***. Директно в ада отиват след като ги отстрелят украинците
67
9
 
19
 
! Отговори
путлер е джудже преди 2 години
В мокрите сънища на nymлер си напада която държава иска , тя не се съпротивлява , и пораства с 10 сантиметра.
66
10
 
24
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Ами, креттен, ако не нападаше други страни и да им заграбваш териториите (Молдова, Грузия, Украйна) просто нямаше да има никакви санкции.
65
14
 
22
 
! Отговори
А така преди 2 години
Путин крадливото джудже изтегли късата клечка с Украйна. Те винаги са били по-силни от жалката руска армия.
64
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което разбрах е, че след като спрем да му купуваме газта той иска да продава зърно, то хубаво ама има ли кой да купува рекордна продукция и това не е ли предпоставка за падане на цените?
63
7
 
17
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
"Да бе мирно стояло, не би чудо видяло!" Българска поговорка.
62
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' украински бежанци вече са започнали работа '' .................................... Българския селянин не може да проумее какъв шанс за България са украинските мигранти ... голяма част от неграмотното римлянин и турчин отиде да си търси хляба на запад И СЛАВА БОГУ ... гледам ги в Германия и Англия жълто-кафяви клечащи по тротоарите и хъхрещи на (почти) български ... и симпатизиращи на Путин разбира се, който ще ги спаси от лошите капиталисти.
61
5
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
кой не скача е червен, пардон, русофоб. тоя шойгу нема ли да му тегли калъчката че батиса страна слънце..
60
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намерете си клип, в който шамани крещят в Европарламента, самодиви танцуват,в подкрепа на Украйна. И всички ги аплодират. Това, нормално ли е според вас? Какъв е този фалш, какво е това чудо? И тези ни управляват.
59
1
 
1
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Таня: Таня, откъде у теб тия кьорфишек спекулации. Да не би досега да си била Зозо, много добра корелация иамте.
58
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия сама запали Москва, за да не попадне в наполеонови ръце. Русия сама изгаряше селата и градовете в Русия пред германските войски. Тактиката на "изгорената земя".
57
6
 
12
 
! Отговори
Кои са сателитите преди 2 години
Те сателитите се видяха кои са. Антъни Блинкен събра военните им министри в американската база в Рамщат. И на срещата поставиха само американското и украинското знаме - за сателитите не са сметнали за необходимо да го правят, дори за страната домакин Германия.
56
15
 
17
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Путинчо, не само твоя народ е готов са мре за свободата си. Мислеше Европа за слаба, ама за 3 месеца хлъцна май. Ниско мъжле с комплекс да му се подчиняват. Затова и жена ти те е зарязала.