Путин: Западът е воден от големи политически амбиции и русофобия във въвеждането на санкции

Според него ЕС провокира глобална криза
Обновена: 12 май 2022 20:38 | 12 май 2022 18:35, Нели Христова
133
Путин: Западът е воден от големи политически амбиции и русофобия във въвеждането на санкции
Снимка: БГНЕС

Западните държави са "водени от големи политически амбиции и русофобия" в стремежа си да въведат санкции, които влияят негативно на собствените им икономики и благосъстоянието на техните граждани. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща по икономически въпроси със високопоставени служители в руската столица, предаде Асошиейтед прес.

Путин обвини Запада, че санкциите "провокират глобална криза" и ще доведат до тежки последици за Европейския съюз, а също и за някои от най-бедните страни в света, които вече са изправени пред рисковете от продоволствен недостиг. "Западните елити са готови да пожертват останалия свят, за да запазят своето глобално господство", добави руският президент.

Той заяви, че руската икономика е устояла успешно на удара от налагането на западните санкции и че руските компании ще запълнят нишата, оставена от изтеглянето на западните предприятия.

Путин, цитиран от Ройтерс, съобщи, че Русия ще увеличи износа си на зърнено-житната култура през настоящата година поради очакванията тазгодишната реколта в страната да бъде рекордна.

Москва се конкурира с ЕС и Украйна за доставките на пшеница за Близкия изток и Африка, като продължава да изнася зърно въпреки трудностите с логистиката и плащанията, причинени от западните санкции, наложени на Кремъл след инвазията в Украйна.

Страната доби рекордна зърнена реколта от 133,5 милиона тона през 2020 г., включително 85,9 милиона тона пшеница, макар че през 2021 г. производството намаля.

През 2022 г. Русия очаква да събере 130 милиона тона зърно, включително 87 милиона тона пшеница, каза Путин и добави, че ако това се случи, тазгодишният добив на пшеница може да отбележи нов максимум в руската история, но не даде прогноза за износа на земеделската стока.

Нарастването на руския износ през новия пазарен сезон (юли-юни) би могъл да помогне за частично задоволяване на нарастващото глобално търсене, в случай че износът на Украйна остане нисък и Киев не си възвърне достъпа до своите черноморски пристанища, заяви през миналия месец руската консултантска компания "Совекон".

Руските износители до голяма степен успяха да решат проблемите с логистиката и прехвърлянето на плащания, причинени от западните санкции, и изнасят пшеница от пристанища на Черно море, както и спорадично от такива на Азовско море, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 56 звездите да се четат govna
54
20
 
16
 
! Отговори
Слава на Русия преди 2 години
Русия не изостави на изтребление рускоезичното население на Донбас и Луганск. Тя няма да изостави и страните от третият свят. Русия е най-големият световен износител на пшеница, а Западът е най-големият износител на русофобска пропаганда. Интересна разлика, нали?
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Джопо забавен е любимеца памперс насранходи има мноло ***
52
5
 
3
 
! Отговори
Влади-Мир преди 2 години
Елфи еднорози рамбовци спайдърмени няма!!!, само текуща и реална информация от генщаба, толкова унищожена техника, толкова завзета територия, за бременни брадати демократични еднополови котета със значки на дивизията сс мъртва глава,...без коментар
51
8
 
10
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До откривател на америк: Нещо си се объркал. Светът не се състои от САЩ и сателитите им. Кой е съюзник на САЩ в Азия? На пръсти се броят. А в Африка, в Латинска Америка? Светът вече не е еднополюсен.
50
11
 
15
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Ха ха ха. Смешен човечец е този путин.
49
1
 
2
 
! Отговори
Мюнхен преди 2 години
калинка, калинка, калинка моя ... ***/pro_germ/1762
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А може и Анджелина Джоли да си направи виртуална фотосесия с георите от Азов в подземията.
47
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много си прав, толкова слаби политици и дипломати, в Европа, не е имало никога. Провалиха Старата госпожа, превърнаха я във фалш и лъжа. Рано или късно, това трябваше да свърши.
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е превзела само временно Украйна, сега Джил ще си направи фотосесия как се прегръща с Олена, Боно ще попее в киевското метро, това ще повдигне духа на украинската армия и ще преминат в контранстъпление и до дни, даже до часове ще влезе в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага.
45
17
 
15
 
! Отговори
Дгд пу тя преди 2 години
Смърт за Путин и руските фашистки окупатори!
44
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравословното състояние на великия приятел на САЩ крал Салман е критично и до 1-2 седмици ще се представи пред Аллах. Това означава че когато принц Салман стане крал, Саудитска Арабия започва да дрифтира от САЩ в други направления.
43
6
 
13
 
! Отговори
откривател на америк преди 2 години
Как никой не се оплаква от туркофоби, американофоби, германофоби и франкофоби?!? Има само русофоби?!? Всеки, който не се харесва на Кремъл, на момента се оказва "русофоб". Съответно, само такива, които са напълно подчинени на Москва, минава за "нормални". Ако се изклчюат всичките абхазии, ЛДНРи, Сирия и Еритрея, други на практика няма. Дори Беларус и Сърбия са реално прикрити "русофоби".
42
10
 
4
 
! Отговори
Влади-Мир преди 2 години
Закривай проекта!!! Да живей СССР2!!!
41
7
 
6
 
! Отговори
Добре го разиграват преди 2 години
Напоследък с всяко отваряне на устата доказва, че един кръжец от майстори на манипулациите му внушава каквото им скимне. Вовата живее в свят с елфчета и еднорози, развяващи гордо руския трикольор срещу поголовно нацисткия запад, хъ-хъ. Затова пък шефката на руската централна банка ръси тъжни прогнози за втората половина на годината, но кой ще я слуша. Важното е той да си отиде щастлив от този свят, десетките хиляди загинали нямат значение. Както е с всеки сбърканяк на власт.
40
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четеш форумите и разбираш, че по-долнопробно, гнусно и уродливо същество от русофила няма.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чай ся , авера ти джуджето ще мята атомни бомби ,а ти зърно ще изнасяш,ай разберете се щото само лъжи и фитили. Явно много е зле положението в ***
38
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гнусният форумен русофил, що децата на русофилите не щат в росия бе б л я д?
37
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този жужак пак се е надрусал и е неадекватен. Санкциите ги наложиха заради инвазията му в Украйна, а не, че са били водени от големи политически амбиции.
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До когато четеш постове Прави впечатление, че ти си едно лижещо за копейки русофилско ур0дче.