Путин към Финландия: Отказът от военен неутралитет ще е грешка

Президентът на Русия разговаря със своя колега Саули Нинистьо
14 май 2022 17:27, Красимир Ангелов
390
Путин към Финландия: Отказът от военен неутралитет ще е грешка
Снимка: БГНЕС

Отказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би представлявал грешка, тъй като нищо не заплашва сигурността на страната. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в разговор по телефона с финландския си колега Саули Нинистьо, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Състоя се открита размяна на мнения във връзка със заявеното от ръководството на Финландия намерение да подаде молба за членство в НАТО", се казва в съобщението от Москва.

Още по темата
"Владимир Путин изтъкна, че отказът от традиционната политика на военен неутралитет би бил погрешен, тъй като не съществуват никакви заплахи за сигурността на Финландия. Подобна промяна във външнополитическия курс на страната може да се отрази отрицателно върху руско-финландските отношения, изграждани дълги години в дух на добросъседство и партньорско сътрудничество", подчертава Кремъл.

Според съобщението двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Украйна. Путин споделил с Нинистьо свои "оценки за състоянието на преговорния процес между руски и украински представители, фактически замразен от Киев, който не проявява заинтересованост от сериозен и конструктивен диалог".

Обявяването на кандидатурата на Хелзинки за членство в НАТО, гледана с твърде лошо око от Москва, се очаква утре, напомня във връзка с този разговор БТА.

Финландската страна също потвърди за разговора.

Президентът на Финландия Саули Нинистьо се обади на руския си колега Владимир Путин във връзка с предстоящото кандидатстване на северната страна за членство в НАТО, осъдено от Москва, съобщи Хелзинки, предаде Франс прес.

"Разговорът бе прям, без заобикалки и премина без раздразнение. Сметнато бе за важно да се избегнат напрежения", заяви финландският държавен глава в комюнике от своя офис.

Финландия „има желание коректно и професионално да се занимава с практическите проблеми, свързани с факта, че е страна, съседна на Русия“, увери Хелзинки.

Президентът Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин заявиха в четвъртък, че се стремят към "незабавно" влизане на страната в НАТО. Очаква се кандидатурата да бъде официално обявена утре.

Москва заплаши да предприеме в отговор репресивни "военнотехнически" мерки.

В близките дни се очаква молба за членство в пакта да подаде и Швеция.

В сряда финландският президент заяви, че Москва носи отговорността за плановете на страната му, исторически необвързана, да се присъедини към алианса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
3
 
3
 
! Отговори
европеец преди 1 година
До русккий оккупант. Ами хубав ник си си избрал. Обяснява защо искат да влязат в НАТО. А точката няма да я сложиш ти, защото ти си никой, оххлюв невзрачен. Ще видим дали Турция няма да си смени позицията.Тях пък какво ги бъркат Финландия и Швеция (не Норвегия) като са на майната си?
242
4
 
3
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
*** се наредиха ди краварите. Паднаха в очите на целият свят.
241
9
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Ердоган вчера заяви съвсем ясно - Турция няма да подкрепи кандидатурите на Норвегия и Финландия! Точка !
240
0
 
11
 
! Отговори
Боен поздрав преди 1 година
На свободните и смели Харковчани, от българския народ.
239
3
 
10
 
! Отговори
До 266 до 264 преди 1 година
И какво, ако не беше Русия България нямаше да се развива ли? Със сигурност щеше да се развие повече и в по-добрата посока отколкото по комунистическо. И щеше да си има собствен АЕЦ и рафинерия, а не като сега да правите метани на някакви си, че ни били позволили да имаме ел. централа и рафинерия. Отврат!
238
8
 
4
 
! Отговори
11 преди 1 година
Айде сеа и финландците ще намажат от специалната военна олперация, кат не им увират главите ***.
237
3
 
17
 
! Отговори
Ако не беше Русия преди 1 година
България щеше да има излаз на Бяло море.Македония, западните покрайнини до Ниш, североизточна Добруджа щяха да са български.България щеше да прави автомобили и самолети (както преди 9),а не колелета, както след девети.Златният резерв (на два пъти)и държавния архив нямаше да бъдат откраднати от братушките..
236
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно нивото на интелекта, рязко е паднало в България. Като чета коментарите, само една злоба срещу Русия, без аргументи.
235
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Френската маса на украинците, нещо се взела много насериозно, пяна ви излиза от устата. Украйна е causa perduta,не разбрахте ли? Колко и да се напъвате, най-много да напълните памперсите.
234
3
 
1
 
! Отговори
до 264 преди 1 година
Гърция, Германия и Франция не са България и не ме интересуват. Опитваш се да провокираш, но не ти се получава.
233
1
 
11
 
! Отговори
7777 преди 1 година
Тоя пък параноиден старец освен да заплашва друго не знае.Точно като видяха какво прави всички искат да се пазят от него.Тоя ще предизвика 3та световна само и само да си докаже, че някой искал да го напада.Вместо да си лекува параноята.И кога ще се смени тая система един човек да има такава власт?ЗАщо никой не го предложи това? Ами търпете си тоя дядка психясал като сте измисляли такива системи да управление!
232
2
 
7
 
! Отговори
До 260 преди 1 година
Тоест ти твърдиш, че Гърция, Германия, Франция сега нямат ток и рафинерии, щото не са били ортаци с руснаците ли? Айде няма нужда от евтини демагогии
231
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой пие повече и друса, руснаци или англичани?
230
3
 
6
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 година
Да разчиташ, че може да се вярва на Русия и Путин, трябва да си най големият наивник или ИД и от.Русия смята че нейният интерес стои над всичко и всеки трябва да се съобразява преди всичко с руския интерес и след това със собствения.Дори сега да няма намерение (или възможност) да нападне Финландия, след една година нищо не се знае..
229
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво е русофилистик?
228
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не беше Русия, то България нямаше да има АЕЦ-Козлодуй, Нефтозавод-Рафинерия. Та кой е национален предател??
227
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не изгледате Скот Ритър, да видите нещо по-различно, от пропагандата, на нашите платени медии.
226
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите и поддръжниците на Путин по-долу много добре показаха защо Финландия влиза в НАТО те вече си представят как руснаците ги прегазват или пускат в Хелзинки АБ. Без реална причина. А те са като Путин - мислят като него и той мисли като тях.
225
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финландците казаха "да" на НАТО. Мнението на народа трябва да се уважава. Путин нали е "демократ" и с "референдуми" анексира окопирани територии. Защо заплашва, токът им спря. Истината е една на Путин не трябва да се вярва.
224
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много, дребни душици пишат тук. Не запознати, за глобалната политика. Простено ви е, не виждате по-далече от нослето си. Има си интелектуалци, анализатори поне тях да бяхте ги слушали какво говорят. Независими при това, американци,французи дори украинци.