Краят на една ера: McDonald's окончателно напуска Русия

Преди няколко месеца компанията временно затвори ресторантите си
16 май 2022 17:00, Нели Христова
149
Краят на една ера: McDonald's окончателно напуска Русия
Снимка: БГНЕС

McDonald's се превърна в символ на промяната преди 30 години, когато отвори първия си ресторант в Москва. Но след като временно затвори повече от 800 ресторанта след инвазията в Украйна, McDonald's реши да напусне Русия напълно.

Веригата за бургери ще продаде бизнеса си в Русия, заявявайки, че "хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, и ускоряващата се непредвидима оперативна среда са накарали McDonald's да заключи, че продължаването на собствеността върху бизнеса в Русия вече не е надеждно, нито е в резон с ценностите на компанията."

През март, малко след началото на войната, McDonald's последва други западни компании и временно затвори своите ресторанти в Русия.

След като продажбата бъде финализирана, руските ресторанти ще бъдат "де-арчирани", което означава, че местата вече няма да имат право да използват името, логото или менюто на McDonald's. McDonald's (MCD) заяви, че на служителите му все още ще се плаща до приключването на сделката и че "те ще имат бъдеща работа с всеки потенциален купувач".

Главният изпълнителен директор Крис Кемпчински каза, че се гордее с над 60 000 работници, наети в Русия, и каза, че решението е "изключително трудно".

"Ние обаче имаме ангажимент към нашата глобална общност и трябва да останем непоколебими в нашите ценности. А нашият ангажимент към нашите ценности означава, че повече не можем да поддържаме името ни да свети там", каза той.

Край на една ера

Решението слага забележителен край на тридесетилетните отношения на McDonald's с Русия. McDonald's отвори вратите на първия си ресторант в Москва на 31 януари 1990 г. Тогава бяха обслужени над 30 000 души, а ресторантът на площад Пушкин трябваше да остане отворен с часове по-късно от планираното поради тълпите.

Пристигането на компанията в Москва беше нещо повече от Биг Мак и пържени картофи, отбелязва Дара Голдщайн, експерт по Русия в Williams College, пред CNN. Това беше най-яркият пример за опита на президента на Съветския съюз Михаил Горбачов да отвори своята разпадаща се страна за външния свят.

"Имаше наистина видима пукнатина в желязната завеса" каза тя по-рано. "Беше много символично за промените, които се случваха. Около две години по-късно Съветският съюз се разпадна."

Излизането на McDonald's "представлява нова изолация на Русия, която сега трябва да гледа навътре за инвестиции и развитие на потребителската марка", обяснява Нийл Сондърс, управляващ директор на GlobalData. Той добавя, че други западни марки заемат "принципна позиция по отношение на концепциите за свобода и демокрация" и преразглеждат бизнеса си в Русия.

Голямата цена на напускането

McDonald's може да получи значителна сума от напускането на Русия - между 1,2 милиарда и 1,4 милиарда долара. Акциите почти не бяха променени при предпазарна търговия.

"Фактът, че McDonald's притежава повечето от ресторантите си в Русия, означава, че има богат бизнес за продажба", казва Сондърс. "Въпреки това, като се имат предвид обстоятелствата на продажбата, финансовите предизвикателства, пред които са изправени потенциалните руски купувачи и факта, че McDonald's няма да лицензира марката или идентичността си, малко вероятно е продажната цена да бъде близка до балансовата стойност преди инвазията."

В последния си отчет за приходите McDonald's каза, че затварянето на ресторантите му в Русия му е струвало 127 милиона долара през последното тримесечие. Близо 27 милиона долара идват от разходи за персонал, плащания за лизинг и доставки. Другите 100 милиона долара бяха от храна и други предмети, които ще трябва да изхвърли.

McDonald's имаше 847 ресторанта в Русия в края на миналата година, според инвеститорски документ. Заедно с други 108 в Украйна, те представляват 9% от приходите на компанията през 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имам приятели, детето им яде само от макдоналдс и кфс, на 10 години, а прилича на 15 годишно прасенце....
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тук като отвориха закусвалните си - на Славейков - се беше извила безобразна опашка от любопитни.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кога у нас? че да си станат нормални децата.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките руснаци, вече няма да ядът в Макдонълдс.
61
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адолф Х : Ще унищожа Русия - Третия райх не съществува - Русия съществува! Абдул Хамид II : Ще унищожа Русия - Османската империя не съществува - Русия съществува! Джо Байдън : Ще унищожа Русия ... to be continued...
60
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Считате за голяма и важна новина това, че някакъв долнопробна закусвалня напуска Русия?
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние преди правихме ако се сещате "хабмургери". Беше по номера 1,2,3 и т.н. Е ми 1000 класи е над това МакДоналдс. Хубава питка, зеле, салам, баш домат, баш краставица и т.н. Е кво му е лошото на бг "хамбургера"?
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58за 10лева ще ти сготвя петзвездно ядене и може и да ми останат!!
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са си марка Макдоналдс, но храната им е празни въглехидрати, без кой знае каква хранителна стойност :))) Като охрана се налагаше много да се движа, все пак бех охрана на мол, дори с 4 миниатюрни хамбургера от Мака, ставх гладен след минути, нема смисъл :)))
56
1
 
17
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 1 година
Една хубава новина в тоя поток фейк и бляйк...
55
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то вчера пуснаха как изглежда вече руZката кола , същите бутилки, само етикета е на половина , капачките са по големи и пише на руZки хахахах, кой знае каква химия е вътре..
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ау, ужас, сега от къде ще си купуват руснаците ГМО
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно дадох десет лева и останах гладен , за тез пари щях да ям кралски дюнер. Да се махат и от тука
52
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин лично ще готви на борш.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ром'с Нека! Ще бъде краят на ФАЩ!
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия нищо не губи.Децста няма да ядат тази гнусна храна.
49
1
 
9
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Малии и какво ще правят сега без МакДоналдс ? Не е на добре работата хаххах
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вовата е издал декрет че ветераните от "спец. операцията" имат право до края на живота си да ядат безплатно в Макдоладс и те са си направили сметката че при толкова Груз-300 няма сметка и напускат.
47
0
 
5
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Това никак не е хубаво,никак не е на добре за нас, а и за света! САЩ никога не е воювала със страна в която е имало Макдоналдс. Май ще има 3СВ
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има заведение за руска храна бих го посещавал! В Макдоналдс не бих се хранил дори да ми плащат скъпо! Американските отрови вън от България!