Финландия и Швеция в НАТО е по-тревожещо за Русия, отколкото е Украйна

Керемедчиев: Сърбия остава единственият троянски кон на Русия в Европа
Обновена: 19 май 2022 06:44 | 18 май 2022 23:00, Анисия Иванова
124
Финландия и Швеция в НАТО е по-тревожещо за Русия, отколкото е Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще засили сериозно способностите на алианса и на практика е точно обратното на обявените от Путин цели за възпиране на организацията с нахлуването в Украйна. Заздравяването на северния фланг ще успокои допълнително Прибалтийските държави, които са под постоянна заплаха от Москва, а САЩ вероятно ще засилят натиска за по-ясна позиция на България в конфликта, която се явява "мекото звено" в източното крило на НАТО. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Още по темата

Присъединяването на Финландия и Швеция е "доста по-тревожещо за Русия, отколкото е Украйна. Финландия има една от най-големите граници с Руската федерация; като численост, въоръжение и подготовка финландската армия е на едно от най-високите боеспособни нива в Европа. От друга страна, Швеция е държавата с най-големи иновации и технологии в сферата на отбраната - те са едни от големите производители и износители на отбранителна продукция. Двете държави ще доведат до много по-сериозното заздравяване на възможностите за отбрана на НАТО. Предизвиквайки тези две държави да търсят подкрепа в алианса, Русия си направи доста мечешка услуга."

Разширяването ще затвори фронта на НАТО от север на юг и ще остави Сърбия като единственият "троянски кон на Русия" в Европа, добави Керемедчиев.

Затъването на Русия в украинския конфликт и загубата на големи количества техника и личен състав спомага обявеното желание на САЩ за значително съкращаване на боеспособните възможности на Москва. Ефектите на тази глобална стратегия за изтощаване на руската армия и икономика се наблюдава внимателно от Турция, която ще се стреми да изтъргува по възможно най-добър начин съгласието си за членството на Финландия и Швеция.

По думите му  Ердоган цели изваждане на дивиденти, както с мигрантската криза.

С действията си до момента в конфликта - затварянето на проливите към Черно море за руски кораби, доставките на бойни дронове за Украйна - Анкара връща възприятието за себе си като надежден натовски член, което пострада след закупуването на руските ракетни системи С-400 и последвалите санкции от САЩ. Сега Турция може да се опита да се върне в програмата за F-35, от която беше изхвърлена, както и да се опита да засили международната подкрепа за своите политики в Сирия и Нагорни Карабах, коментира Керемедчиев.

"Има заплаха за вето от Турция, а не реално такова", напомни той.

Швеция и Финландия може да заемат по-мека позиция по кюрдския въпрос (възражението на Турция е свързано с предполагаемо присъствие на членове на кюрдската ПКК там), както и да вдигнат някои икономически ограничения за внос на турски стоки, коментира Керемдчиев. От своя страна, Русия едва ли ще предприеме някакви сериозни действия извън икономически санкции - Москва спря подаването на ток към Финландия през уикенда. В по-широк план Кремъл ще засили усилията си за дестабилизация на Южна Осетия и Приднестровието, за да възпре процеса на присъединяване на Грузия и Молдова към ЕС.

В коментар за отношенията между България и САЩ на фона на конфликта Керемедчиев заяви, че Вашингтон е разтревожен от разнопосочните изказвания на правителството и президента Румен Радев, и на различните членове на коалицията, като ще се засили натискът България да заеме по-твърда позиция. Като противодействие на енергийната зависимост от Русия, основна цел на САЩ - освен увеличаване на количествата втечнен природен газ за Европа - е да се повиши капацитета на газовите хранилища в ЕС, включително в Чирен.

Какви са козовете на Русия в назряващата световна криза за храни може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Nightwish влиза в НАТО.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото решат във Вашингтон окръг Колумбия това ще бъде.
16
2
 
5
 
! Отговори
Жиб. преди 1 година
Цигладжиев греши - троянски кон на Русия в Европа не е само Сърбия, но също Сръбска Македония!
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арестович пусна видео, че си е намерил работа в автомивка. Столтенберг може да се кандидатира за освободеното място, щото не го взеха в банката, а маната му изтича и остава без работа. Така може да стане и с наш Кире, ако не вкара Македония в ЕС, никъде вече няма да го вземат, даже и канадското гражданство ще му анулират.
14
10
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
НАТО си е много добре, русия е изперкала.
13
11
 
9
 
! Отговори
Макрон преди 1 година
"НАТО е в мозъчна смърт".
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 "Ясно е че Нато е една агресивна организация целяща да обгражда Русия с цел да и краде ресурсите" Стана ясно, че Русия използва тая опорка за да си вихри нацизма безнаказано, но маската падна и сега я чака голямото друсане.
11
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
До Турция ще наложи "вето" Не лежете на тая кълка. Страната е кандидат член на НАТО. При руско нападение ще бъде защитена по същия начин както ако беше членка. 100%.
10
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е че Нато е една агресивна организация целяща да обгражда Русия с цел да и краде ресурсите
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швеция и Финландия искат да спечелят Евровизия.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президент Хорватии Зоран Миланович выразил желание, чтобы его страна вслед за Турцией занялась блокировкой процесса рассмотрения заявок Швеции и Финляндии на вступление в НАТО, сообщает агентство Associated Press.
7
7
 
15
 
! Отговори
Кон от Троян преди 1 година
"за по-ясна позиция на България в конфликта, която се явява "мекото звено" в източното крило на НАТО" С други думи, заради руските слуги в България всички знаят, че на нас не може да ни се повери НИЩО. После питайте пак за визите, самолетите и други подобни неща. Докато Радев, Янев, Рашков, Нинова , Копейкин и пр. ни управляват, ще гледате нормалност ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН.
6
4
 
5
 
! Отговори
Турция ще наложи преди 1 година
вето - така че 3-тополовците преждевременно се радват, освен това във Финландия отдавна има настанен Американски окупационен корпус
5
12
 
7
 
! Отговори
бе не знам преди 1 година
за Финландия и Швеция, но в Украйна Империята на доброто загуби, то не бяха посещения и прегръщания с наркомана, песни на Евровизия, оръжия, ама йок, не се получи. И сега Украйна ще загуби половината територия, най-плодородната с чернозема, и цялото крайбрежие. А ЕС ще се гърчи в икономическа и енергийна криза, ще студуват и ще ходят пеша и ще миришат защото топъл душ всеки ден е скъпо.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция в ЕС в замяна ще пусне Финландия и Швеция в НАТО.
3
7
 
13
 
! Отговори
Нане преди 1 година
натуто, от как се разпадна СССР изобщо не мисли за отбрана, а си мисли, как да разпарчетоса Русия... Обаче си намери майстор Путин...))) а тия пудели... Украйна няма, ам за тия викинги не съм сигурен дали няма да опитат от сърмата...
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не изпълнят турските условия никакво НАТО няма да видят.
1
16
 
12
 
! Отговори
Финландия и Швеция преди 1 година
Финландия и швеция са лесни. Там не живеят руснаци и славяни. 10 минути, най-много половин час, никой няма да се занимава да евакуира и обсажда градове както в Украйна, направо с ракетите и всичко се изравнява със земята. Дори руски войски няма да влизат, няма какво да правят там.