Зеленски: Русия да плати за разрушенията в Украйна

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Украйна
Обновена: 21 май 2022 08:25 | 21 май 2022 07:48, Елка Василева
195
Зеленски: Русия да плати за разрушенията в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски посвети вечерното си видеообръщение на искането на Киев Русия да бъде държана финансово отговорна за разрушенията, които силите ѝ причиняват на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Той отбеляза, че руската армия е изстреля ракета по Харковска област и е разрушила културен център в град Лозова, и добави, че на обстрел са били подложени и Одеса, Полтава и Житомир.

Още по темата
В Донбас, където руската атака е най-ожесточена, руските войски по думите му са превърнали градовете Рубижне и Волноваха в развалини, както са направили и с Мариупол и както се опитват да направят със Северодонецк.

Зеленски заяви, че Русия трябва да бъде накарана да плати за всеки дом, училище, болница и бизнес, който разруши. Той каза, че трябва да бъде създаден правен механизъм, чрез който всеки, пострадал от руските действия, да може да получи обезщетение.

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Украйна от "Caa3" (латински букви) на (Caa2) с негативна перспектива заради дълговата несигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Причината за оценката на рейтинговата агенция е повишeн риск украинското правителство да изпадне в невъзможност да изплаща дълговете си след руската инвазия въпреки международната помощ.

"Осезаемото нарастване на държавния дълг вероятно ще се окаже непоносимо в средносрочно бъдеще", заяви "Мудис".

Агенцията, която досега правеше анализ на перспективите пред Украйна, преразглежда оценката си заради неяснотата около това как ще се развие войната и около последствията от нея върху кредитните задължения на Киев.

Финансовите министри от Групата на седемте най-развити страни (Г-7) вчера се споразумяха да предоставят на Украйна нова помощ в размер на 9,5 милиарда долара и обещаха да ѝ дадат достатъчно пари, за да може да държи съсипаната си икономика на повърхността, докато воюва срещу Русия.

"Мудис" заяви, че очаква военният конфликт в Украйна да се проточи по-дълго, отколкото са били първоначалните очаквания, и предвижда, че реалният ѝ брутен вътрешен продукт за тази година ще намалее с около 35 процента.

Агенцията очаква украинската икономика да започне да се възстановява догодина, но едновременно с това очаква руската инвазия да нанесе трайни поражения върху БВП на Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише приетия окончателно от Конгреса в четвъртък законопроект за военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 40 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес, като се позова на добре осведомени източници. Той ще направи това още по време на азиатската обиколка, на която е в момента, като се очаква това да стане преди Байдън да се отправи утре за Токио. Законопроектът в момента пътува към него, като за целта от САЩ специално е заминал представител на американското правителство, който ще му го занесе за подпис.

САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна военно оборудване за 100 милиона долара отделно от отпуснатата от Конгреса помощ в размер на 40 милиарда долара. Оборудването ще включва нови 18 гаубици и радарни системи за борба с артилерия. Вашингтон вече е предоставял подобна техника на Киев след началото на руската инвазия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън и Путин отдавна са се разбрали да развалят ЕС. ЕС е имало и при Наполеон, и при Хитлер, и кой ги е разтурил. Кравата и ***. За Окрайна не им пука.
120
1
 
15
 
! Отговори
Добрата фея преди 1 година
Други желания имаш ли? Може би едно последно? ...... ти опропасти народа си!!!
119
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мисля, че някой се връзва на думите на треторазряден актьор. Този наркоман просто краде и се готви за безгрижен живот на атол.
118
0
 
8
 
! Отговори
profetey преди 1 година
Нормално е когато последните 8 години се инвестива основно във военно промишлена инфраструктура, която се разрушава при военни действия, дори да са далече в тила. Не се говори че много инвеститори не припарват до Украйна, защото е прекалено рисковано да се инвестира там. Затова има много бежанци към ЕС и социалните разходи са станали огромни. Един мир би помогнал икономически, но за това трябват отстъпки, които от Зеленски не се правят.
117
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е мека Мара. Ако беше Сталин сега щеше да има ново море наречено Украйна и маджарките да се печат на него. Но какво ли ще стане ако дойде млад, надъхан. Леле
116
0
 
9
 
! Отговори
до 135 преди 1 година
Това е в замяна да се пазят военни тайне бе прошляk, в Украйна американците имаха лаборатории за химическо и бактериално оръжие, защо в Украйна - ами защото краварите си научиха урока от Плъм Айланд - мястото, където е била изпусната бактерията причиняваща лаймската болест.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко. Ще ти платят руснаците. Малко олово в тила и край на мъките украински. Пито-платено. Точка(.)
114
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40 милиарда се печатат и е лесно да се дадат. За напечатаните обаче няма нищо във Форд нокс.
113
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой дава 40 000 000 000 гущера помощ? Я поискайте от банката или някой друг дори и един лев помощ да видите как се взема. Няма безплатен обяд. Нито вечеря, нито закуска. Никой не дава такива пари без нещо в замяна. Ясно?
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както в Украйна стана и за Македония същото ще стане, специална военна операция за Македония
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече е ясно и кой потопи масква. Оказва се, не е зелето. Всичко цъфва. Скоро ще изпълзят и наемниците от азовстал и цъфнат.
110
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рублата днес удари 5 годишен връх като достигна 1.7 цента (58 рубли за долар). Айде някой икономист да ми го обЕсни това как става - всички западни компании се изтеглят от Русия, доставките за газ спряха основно към разни дpипави държави, внос на западни стоки забранен, нещо май пазарната икономика и модел не работят както трябва тука, А?
109
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелето прави пари от помощите. После с олена ще идат на живот безгрижен в атол. Експерименти си прави НАТО с него.
108
2
 
12
 
! Отговори
Е, (Да де, ама... преди 1 година
да де, ама зеленият циркаджия не знае, че най-големият цирк ще е при разпита на предалите се укро-нацисти.Ще има:не съм военен, не съм стрелял, не съм от тях, не съм от лошите, дори не знам кой съм, не съм аз, това не е моят телефон, и т.н. увъртания.Да де, ама службите на РФ имат пълни списъци,че и снимки на укро-нацистите,та даже и техни селфита+видеа от подвизите им.Та затова:снимка с брада,после обръсване и снимка без брада,и след това:я ела,че им трябваш на хората от ДНР/ЛНР
107
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето затова призовавам всички уважаващи себе си българи да бойкотират хотелите в черноморието тази година. Те за печалби ни докараха 100000 укри. Сега на море нека ходят отрепките, наркомани и корвети. Да покажем, че сме гражданско общество
106
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Порусначени елементи в България се мъчат да прокарват омраза сред българите срещу украинските бежанци. Една много мерзка дейност в изгода единствено на агресора Русия злепоставяща България пред целия свят.
105
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много лесно става - да дадат руският държавният резерв на Украйна и да я оставят по дoлни raщи.
104
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да има такава държава , че да плащат !
103
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Високоточна руска ракета изстреляна от стратегически бомбандировак ТУ22М3 е поразила тоалетната на централния плаж в Одеса. Свидетели съобщават че въздухът на плажа е бил сериозно изпортен в следствие на високоточната руска атака.
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия иска да си изчисти покрайнините от чужди вражески елементи. Това си е вътрешен въпрос на Русия. Ако аз бях на власт, все пак щях да се замисля за възпитателния ефект от погрома на един определен остров.