Шойгу призна: Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено

Това давало шанс на цивилните да избягат, войната ще е дълга
Обновена: 26 май 2022 12:14 | 26 май 2022 12:14, Нели Христова
172
Шойгу призна: Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено
Снимка: БГНЕС

Военните действия на Русия в Украйна вървят по-бавно от планираното, призна министърът на отбраната на страната, като същевременно даде да се разбере, че Русия се подготвя за дълга война.

Сергей Шойгу, ключов съюзник на президента Путин, заяви, че Москва умишлено забавя офанзивата си, за да позволи на жителите на обкръжените градове да бягат.

"Разбира се, това забавя темпото на офанзивата, но се прави умишлено, за да се избегнат цивилни жертви", обясни Шойгу на среща на Организацията на Договора за колективна сигурност, воден от Русия военен съюз на някои бивши съветски държави. Президентът Зеленски отхвърли идеята, че руснаците се въздържат нарочно като "абсолютно нереална".

Западните анализатори от месеци твърдят, че войната върви по-бавно, отколкото Кремъл би искал. "Изявлението на Шойгу е по-специално първото му признание, че руските сили изостават от графика и е първото официално изявление за темпа на войната, откакто президентът на Беларус Лукашенко заяви, че операцията се проточва на 4 май", твърдят от Института за изследване на War (ISW), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, цитирани от The Times.

В него се казва, че руски блогъри критикуват предполагаемата загриженост на Шойгу за цивилните, като твърдят, че съветските войски не биха се интересували, ако "нацистките" цивилни бъдат евакуирани.

"Това е „част от нарастващата руска националистическа реакция, че Кремъл не прави достатъчно, за да спечели войната в Украйна", обяснява ISW. В действителност руските сили са атакували украинските цивилни по време на войната и многократно са възпирали украинските опити да договорят коридори за евакуация.

Шойгу твърди, че руската армия не е нанасяла удари по цивилната инфраструктура, а вместо това е била насочена към военната инфраструктура с "високо прецизни оръжия". "Ще продължим специалната военна операция, докато не бъдат постигнати всички цели", каза той, използвайки фразата на Кремъл за войната.

Секретарят на съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев също каза, че офанзивата на Москва ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. "Не бързаме да спазваме крайните срокове", заяви той.

Въпреки че руските войски са постигнали по-голям напредък в региона на Донбас, в Източна Украйна, през последната седмица в сравнение с по-рано през месеца, напредъкът остава бавен и се ограничава до малки цели, според анализ на ISW.

Той оценява, че руските сили вероятно ще се сблъскат с продължителни битки в градовете, ако успешно обкръжат Северодонецк.

Северодонецк е най-големият град, останал в украински ръце в района на Луганск, една от двете "отцепили се републики", лоялни на Москва в далечния изток на страната, заедно с Донецк.

Руските сили ангажират значителна част от своите войски, артилерия и самолети, за да победят украинските войски в района на Луганск.

Роб Тейлър, бивш кралски морски пехотинец, а сега директор в 4GD, която предлага градско бойно обучение на британските войски, казва: "Градският конфликт е най-трудното нещо, което можете да направите в армията. Това ще бъде мястото, където конфликтът се забавя драстично, тъй като руските сили се фокусират върху градовете."

Той добавя, че по време на войни, като Афганистан, евакуацията на жертви е основен фокус за войските на Обединеното кралство. "Това е по-тотална война, в която не можете да си позволите да правите подобно нещо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
8
 
16
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Миналата година по време на презентацията на руските хуперзвукови ракети, беше показана анимация с въображаемо нападение върху Флорида. Сега, след 3 месеца "блатна" операция в Украйна, е трудно да се разбере каква точно война щяха да водят с Америка? Чудна работа?!
131
6
 
16
 
! Отговори
Умрех от смех преди 1 година
Тези признания са обичайни. А мен ме гложди една порочна империалистическа мисъл. Как най-великия руснак, пламенен революционер и дълбоко вярващ в комунизма - идол на сегашния цар, умря от сифилис???
130
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е гениална стратегия на Путин. Да не мислите, че Москва потъна - не просто в нужния момент ще нанесе удар от подводно полпжение
129
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шойгу твърди, че руската армия не е нанасяла удари по цивилната инфраструктура - по инфраструктурата не е, само сринаха цели градове opките.
128
35
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
Путин е велик! Българите сме с него. Мачкай урките Вова!
127
35
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да горят в ада всичките московски изчадия!
126
21
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците лъжат сами себе си. Така война не се печели.
125
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И шойгу едва ли знае кои и колко са всички цели на "спец операцията" руска импреиалистическа война! Засега се вижда една цел: "Колкото заграбим, все файда"!
124
21
 
35
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Русия може да е велика само в алкохолизмааа и простотиятааа.
123
9
 
24
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 122 --- Не са само жлътнатите с дръпнати дзъркели, има и муслими, и армяни, и индейци, и разни извънземни, които според теорията на националностите нямат нищо общо с Русия, по подобие на украинците, които си имат език, флаг, националност и не искат да чуят за вмирисаните червени партенки. 2/3 от територията на Русия е в Азия. Следователно, Русия е АЗИАТСКА дэржава.
122
28
 
21
 
! Отговори
ало ало преди 1 година
чудя се на това зелено човече,америка го карат да се откаже, ЕС му обърна гръб, той се пери като пуяк.....лошото е че цивилни загиват заради простия ти акъл!
121
10
 
24
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Когато говорим за кръчмарски лъжи - минаваме ги метър, но тук лъжат официални лица и така са се погелпили, че и те самите не знаят на кой свят се намират. Едните викат руснаците напредват, унищожават командни центрове на укрофашагите, убиват Азонацисти, взривяват складове с боеприпаси,... А другите декларират, че операцията не върви по плана блиц-криг, ако изобщо върви. Все пак успяха да превземат един металургичен комбинат. За тях и това е нещо. Укрите разпундиха русофашистите.
120
17
 
35
 
! Отговори
ТВ преди 1 година
Да припомним на Шойгу, че една 64 километрова колона от бронирана техника на път за Киев беше почти изцяло унищожена от украинците. Цялата руска военна операция е провал. Дори руснаците да спечелят, ще е пирова победа.
119
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено ->1) Скоро да очаваме настъпление към Москва?2) Или Домбаск и Руски или цялата евроазия е Руска?Тези с дръпнатите очи от сибир и те ли са Руснаци или онези с ***?
118
5
 
15
 
! Отговори
bashbreina преди 1 година
Истински филантроп, да отроним по една сълза за другаря!
117
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Одеса стоят 25 милиона тона зърно. И то няма да отиде там за където е предназначено, по Дунава, нагоре. Колко ще струва хляба след 2 месеца? А литър бензин? А газта?
116
9
 
30
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Войната се води три месеца, за това време през ВСВ Вермахта беше пред Москва, с армия ходеща пеша.
115
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахахаххаха :) и аз закъснявам за работа. Умишлено.Ватенки
114
32
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Героите на Украйна се оказаха жалки страхливи ***! Толкова за Украйна. Предадоха се в плен, дори не бяха пленени в битка, сами си излязоха и се предадоха за да спасят кожата, пред камерите, и се събуваха по rащи да ги обискират.
113
4
 
13
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Предлагам Ген. Съби Събев да направи военен експертен анализ как Русия подцени единството и волята на украинския народ да се отбранява твърдо.