Лавров: Ескалация, ако на Украйна се дадат оръжия, които могат да ударят Русия

Именно такива оръжия публично искал Зеленски
27 май 2022 07:00, Елка Василева
219
Лавров: Ескалация, ако на Украйна се дадат оръжия, които могат да ударят Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, би било "сериозна стъпка към неприемлива ескалация", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за арабската версия на телевизия Ар Ти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Още по темата
Лавров изрази надежда, че здравомислещите на Запад ще разберат това, като отбеляза, че "там все още са останали някои такива".

"Западът призова да бъде нанесено поражение на Русия на бойното поле, а за тази цел е нужно войната да продължава" и силите на Киев да получат и такива оръжия. "Именно такива оръжия публично иска (украинският президент Володимир) Зеленски", отбеляза Лавров.

За Запада е изгодно да поддържа неотстъпчивата позиция на Зеленски за преговорите с Русия, която "не е много интелектуално мотивирана", увери руският външен министър.

Той посочи, че в неотдавнашно интервю украинският президент е заявил, че е готов за преговори, но преговори може да се водят само между него и руския му колега, без посредници и само след като Украйна си върне контрола върху териториите, владени на 23 февруари.

"Това, че това е несериозно, не е нужно да се обяснява и доказва на никого", каза Лавров. Според него Русия е била готова за преговори от самото начало, но след "очевидната провокация, инсценирана по най-груб начин в населения пункт Буча", Киев е променил подхода си.

Руският външен министър добави, че Москва продължава да иска от Вашингтон конкретни мерки в рамките на поетите задължения по силата на Конвенцията за забрана на биологическото оръжие, на фона на предоставени от Русия сведения за дейността на американски биологични лаборатории в Украйна. Според него техните разработки нарушават пряко конвенцията.

Финансирани от САЩ биолаботории има на територията на Армения, Казахстан и държави от Централна Азия. Русия обсъжда този проблем със своите съседи както на двустранна основа, така и по линия на ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност), каза Лавров.

Той определи съвместните учения на Русия и Китай като логично продължение на двустранното сътрудничество.

Изявленията на НАТО за сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион вероятно говорят, че следващата отбранителна линия на Алианса ще преминава през Южнокитайско море, отбеляза руският външен министър.

САЩ се опитват да запазят кризата в Сирия и да помогнат за възобновяване на боевете в тази страна, заяви още Лавров, според когото Вашингтон насърчава сепаратистките настроения в региона.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американците ни набутаха в тая грозна история
106
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има ескалация. Украйна тепърва ще получава оръжия.
105
3
 
12
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
До Анонимен 120, Точно така е, но как да го разбере русоробчето което не познава и незнае друго. Манталитета му е увреден от малко се е научило да робува на по-силния, а когато няма такъв се изразява като господар и мачка по слабите защото може и незнае нормално уважение и зачитане на другия
104
10
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
В момента ЕС и САЩ изчакват умишленно, целта е да се даде последен шанс на РФ и Китай да преустановят идиотските си войни. ако това не стане ще има пълномащабно мачкане на червени комунистически кратуни заедно със Северна Корея
103
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Dreik Изучаването на историята на Русия, като минем през имперския им период, през Ленин, Сталин и Путин, показва, че това ВИНАГИ е била политиката на Русия спрямо съседите й, независимо кой е бил от другата страна, тъй че, ако една страна винаги има едни и същи проблеми, незвисимо кое историческо време е, значи проблема не е в другите, а в нея.
102
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С всеки ден нацисткия режим в Кремъл пропада все по-дълбоко в собствените си светове. Вече окупираните от тях райони си били "техни", щяло да се "отвръща" на опити за освобождаването им. Тия май не разбраха, че приказките вече не спират събитията. И все по-зле ще става за тях, защото всеки опит за нови мизерии, ще бъде посрещан все по-твърдо.
101
7
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
След като Русия разрушава украинските градове,Украйна има правото да прави същото с руски градове.Руските фашисти разпалиха войната.
100
8
 
23
 
! Отговори
гостенка преди 1 година
Значи Русия може да окупира, бомбардира, унищожава, а тя неприкосновенна... никой да не я пипа... Сега сте слаби повече от всякога, страхливци! На Украйна да не се дава оръжие, Украйна да не се брани... Лавров и ти си и.з.к.у.к.а.л, какво ви стана ве хора, как не ви е срам, погубвате собствената си държава и на всичкото отгоре заплашвате и имате претенции!!! Чудовища сте, *** сте
99
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще се разпадне. Треперят им коленцата да не дадат още по-модерни оръжия на Украйнците, защото ще ги разнебитят и в Крим дори.... Смешната показност на руските паради вече лъсна с пълна сила.
98
6
 
11
 
! Отговори
Dreik преди 1 година
Чисто военно руснаците винаги са разчитали на хвърлянето на огромна маса хора в битка и на много желязо. Фините технологии не са им по възможностите. Според мен американците нямат интерес войната да приключи бързо и затова бавят украинците. Демек си разиграват коня. После ще има контраатака и победа. Всичко е един цирк, в който *** хора като пилци. Ужаси на квадрат. Всичко е за влияние и пари(демек суровини).
97
11
 
12
 
! Отговори
Dreik преди 1 година
Моето лично мнение е, че американците си гонят интереса брутално, бидейки огромна държава. В случая много удобни им бяха украинците и тия про фашистки групи в източна Украйна. Услужливия президент им беше бонус. Бъзикаха руснаците по топките и ония се вързаха да нападнат.
96
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление Русия е държава с велика история и култура, но след болшевишката революция има едно целенасочено унищожаване на аристокрация, интелигенция и въобще на всеки който може да мисли. И резултата е налице само социопати и *** управляват огромни ресурси. Като се започне от Сталин и Хрушчов и Горбачов та се стигне до Елцин и Путин, дори и да свалят джуджето от власт ще се намери някой друг *** на негово място.
95
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жириновски чака Лавров и сие, знаете къде :)
94
6
 
6
 
! Отговори
За 1пробит долар преди 1 година
98 процента ***
93
6
 
5
 
! Отговори
Много водка преди 1 година
До V Z.....Си пил "Другарю"
92
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето прецака Лавров.Той си искаше да се пенсионира и да си ходи в Италия,Англия където си е купил имоти да си гледа кефа. А сега ще ходи в Сибир.
91
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОЙ призовава за здрав РАЗУМ??? Тоя Гьобелс, който стана нарицателно за пропаганда, е направо като чавдарче пред руснаците. Нападат чужда страна и плащат всички, че ако помагат само ще удължат войната. Естествено те искат войната да свърши като тяхна победа-тоест да превземат Украйна.А хо отношение на Буча, бъдете сигурни, че е истина, тези хора/агресорите/имат дълъг опит и история в такива неща-спомняте ли си Катин?Отричаха 50 години.А всъщност знаеха какво са извършили.Сърдити че Полша не ги
90
2
 
5
 
! Отговори
Отговор на молбата преди 1 година
До Молба......Не сте ни интересни.В *** не се целим!
89
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До V Z, Ако можех да бръкна през монитора бих ти откъснал гръкляна.
88
6
 
15
 
! Отговори
ИВАН МАНАФА преди 1 година
ПИТАМ АКО. БЕШЕ ХУБАВО В ТАЯ РЪШИСТКА ДЪРЖАВА,ЗАЩО КРАДЕНИТЕ ПАРИ. НА ПАРТИЙНАТА БАНДА. НА $$$R. И. ТЕХНИТЕОЛИГАРСИ. И ЗАЩО ДЕЦАТА ИМ. И. ВНУЦИТЕ ИМ СА. В ЗАПАДНА ЕВРОПА. И В. САЩ.ТАКА. Е. И С. НАШАТА ПАРТИЙНА БАНДА ,ПАРИТЕ. И ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ. СА НА ЗАПАД.КРАДЦИ. И ЛЪЖЦИ.