Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на ООН

Той направи това заради изявление на Шарл Мишел
Обновена: 7 юни 2022 11:13 | 7 юни 2022 08:45, Елка Василева
109
Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на ООН
Снимка: архив, БГНЕС

Руският постоянен представител към ООН Василий Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на световната организация за Украйна заради изявление на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който обвини Русия, че е предизвикала световна хранителна криза с инвазията си в съседната страна, предаде Ройтерс.

Руски войници извършват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, каза още Мишел и спомена конкретни съобщения за сексуални посегателства - основната тема на срещата. "Това е тактика на мъчения, терор и репресии", заяви той.

Още по темата
Преди това Небензя "категорично отхвърли" като "лъжа" всички обвинения срещу руски военни в сексуално насилие.

Когато председателят на Европейския съвет започна да говори, руският постоянен представител към ООН напусна заседанието, видимо раздразнен.

"Не мога да остана (заради) лъжите, които Шарл Мишел дойде тук, за да разпространява", заяви Небензя пред Ройтерс.

Обръщайки се директно към руския дипломат, председателят на Европейския съвет каза на заседанието: "Вие можете да излезете от залата, може би е по-лесно да не слушате истината."

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари предизвика световна продоволствена криза, като цените на зърното, олиото, изкуствените торове и горивата поскъпнаха чувствително. На двете страни се пада дял от общо една трета от глобалния износ на пшеница, като Русия изнася и торове, а Украйна - царевица и слънчогледово олио, отбелязва Ройтерс.

"Г-н посланик на Руската федерация, нека бъдем честни, Кремъл използва хранителните доставки като невидима ракета срещу развиващите се държави", каза още Шарл Мишел. Той подчерта, че "само Русия е отговорна за тази продоволствена криза".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опитва да посредничи за договаряне на "пакетна сделка" за възобновяване на хранителния износ от Украйна и експорта на храни и торове от Русия. Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще посети утре Турция, за да обсъди деблокирането на украинския износ на пшеница, посочва Ройтерс.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мишел няма никакъв авторитет защото си служи с двойни стандарти. Точно украинците използват мирното население като жив щит и стрелят срещу цивилни които няма как да напуснат страната която ги изостави и напада от вътре. Даже властите им забраняват да напускат и им правят комендантски часове. Освен това от цялата сага най потресаващ е клипа как украинци стреляха в краката и колената на ранени пленени вързани руски войници. Аз това не мога никога да простя на Украйна и на Запад че и Мишел да лъже.
69
11
 
17
 
! Отговори
Кики преди 1 година
С другарчета като Кадиров, Мадуро кланът Асад и други парцалени кукли , това ви чака изолация и унижения.Плащайте добре , че накрая ще ви зарежат и нашите русофили нищо че са най наведени.
68
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предизвикват Русия после ги обвиняват че са отвърнали. Смешна работа. Опитват да минат с глупави игрички и обвинения, ако мине номера. Е не минава.
67
13
 
9
 
! Отговори
Какво толкова? преди 1 година
На руският не му харесват въпросите които му задава,а пък не е готов веднага със отговорите.Нормално е когато не тирешаваш,а вместо тебе решава Кремъл.Марионетки и подметки само може да срещнете по света.Този и той не е изключение.
66
6
 
11
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Ох, добре че 2 години пандемия явно не са имали никакви икономически последици върху световната икономика. Бях се притеснила, а то това всичко Путин бил!
65
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 73 "Тези, които мислят с мозъците си знаят" Скъсвам се от смях, когато прочета нещо такова написано от русофили, антиваксъри, и фенове на всевъзможни конспирации.
64
9
 
22
 
! Отговори
Читател преди 1 година
ЕС се самоубива.
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 70 - Тези, които мислят с мозъците си знаят, а за останалите, с изпепелени от пропагандата мозъци, не отговарям. Но са опасни и за себе си, и за другите.
62
4
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Правилно решение!
61
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност ....... направо да се прибира на родната си Планета на маймуните!
60
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 65 "пък и останалите знаем, че не е баш така." Баш така е, та е чудно, кои сте тези "останалите", за които говориш.
59
8
 
22
 
! Отговори
Ми преди 1 година
след като някой на някого налага санкции, то санкционирания има пълното право да отвърне както намери за добре. РФ би могла да спре на 100 процента износа на зърно. Пък който гладува - да почва да сее и жъне. И да се сърди на санкциониращите!
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стоко 50 - Споко, объркАл си се, това са западняшки ценности, не русофилски. Два полюса са - материално и духовно.
57
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам русия да изнесе цялата си земеделска продукция и ЕС и САЩ да приложат санкциите и да не им платим! Нали са *** руснаците тамън ще ги скапеме с един такъв умен ход!!
56
6
 
16
 
! Отговори
bbb преди 1 година
До Анонимен 55 Да, така е. Освен това, хуманитарна криза, особено в Африка, съществува отдавна, породена от грабителските действия главно на САЩ и продажните правителства.Милиони хора, главно деца, гладуват не от днес или вчера, в Чад, Судан, Мали.
55
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стоко - Споко, Стоко, в РФ може и да настъпи пълен фалит, но първо западът и ние ще го изпитаме. Та не мисли толкова РФ-то, ами виж на какви пачи яйца ни насадиха нашите дружки западни и некадърните евроуправленци. Сега всеки час да пищят, че РФ е виновна, нали много добре си знаят, пък и останалите знаем, че не е баш така. Ама нас чака убавинята зимъска.
54
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Администрацията на ЕС убива идеята за ЕС. Ей такива като Мишел ще унищожат хубавата идея за общ европейски съюз. Започнаха с Европа на 2 скорости, после забиха ножа дълбоко с ковид затварянето и ограничаването и изолирането на хората като в нацистко време и сега ще ни довършат с конфликта с Русия. Оказа се, че смъртоностния враг на ЕС е собствената му администрация.
53
4
 
18
 
! Отговори
До 57 Стоко преди 1 година
Оставете я русофилията ,ами кажете как се отразяват санкциите срещу Русия на икономиката,търговията и инфлацията в ЕС,в който членуваме.В България по-добре ли се живее след въвеждането на санкциите?
52
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, русофилите превъзхождат по интелект, юрогейскката и атлантическа ппаасмина.
51
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите някакси искат все гадни неща... Така за се затрие една държава с 140 милион души и 22 републики. И защо??!? Ми ей така да угодим на един зелен наркоман!